morph231 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam serdecznie, mam problem, zakupilem dysk seagate barracuda 10 7200obr 160Gb na IDE i szczerze powiem ,ze jestem troche zawiedziony. Problem polega na tym, ze dysk przy przechodzeniu miedzy folderami w windowsie potrafi przyciac na ulamek sekundy. Dokladniej, kiedy wchodze z jakis folder, badz wracam pojawia sie na chwilke znaczek zajetosci (ulamek sekundy). Nie zwracalbym uwagi na to gdyby nie fakt, ze moj poprzedni WD rownniez 160GB nigdy czegos takiego nie mial (zamienilem ze wzgledu na to ze seagate jest duzo cichszy). Szczerze przyznam, ze u kolegi na tym samym dysku, tyle, ze na sata pojawia sie ten sam problem. Krotko, ktos mial ten problem ?? Ktos moze go rozwiazal ?? Czy mam kupic nowy dysk ?? Mam okolo 250zł chcialbym kupic cos cichego 250gb i szybkiego. Pozdrawiam i przepraszam za referat ;) Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez morph231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam serdecznie, mam problem, zakupilem dysk seagate barracuda 10 7200obr 160Gb na IDE i szczerze powiem ,ze jestem troche zawiedziony. Problem polega na tym, ze dysk przy przechodzeniu miedzy folderami w windowsie potrafi przyciac na ulamek sekundy. Dokladniej, kiedy wchodze z jakis folder, badz wracam pojawia sie na chwilke znaczek zajetosci (ulamek sekundy). Nie zwracalbym uwagi na to gdyby nie fakt, ze moj poprzedni WD rownniez 160GB nigdy czegos takiego nie mial (zamienilem ze wzgledu na to ze seagate jest duzo cichszy). Szczerze przyznam, ze u kolegi na tym samym dysku, tyle, ze na sata pojawia sie ten sam problem. Krotko, ktos mial ten problem ?? Ktos moze go rozwiazal ?? Czy mam kupic nowy dysk ?? Mam okolo 250zł chcialbym kupic cos cichego 250gb i szybkiego. Pozdrawiam i przepraszam za referat ;) Więc tak: 1) wylacz na chwile skaner rezydentny antywirusa i zobacz jak sie wtedy dysk zachowuje 2) wstaw raport ze SMARTa 3) sprawdz dysk 4) zrob defragmentacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 i jeszcze do testu wyłącz wyświetlanie miniaturek, wyłącz zarządzanie energią dla dysku zajmuje tyle samo dla każdego folderu ? jakieś różnice względem ilości plików ? typów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Defragmentowalem mnustwo razy, system jest swiezy, dysk tak sie zachowuje przy roznych wielkosciach zapelnienia, mam 2 partycje 15gb i 135gb, zaraz zapuszcze smarta i Wam pokaze co wyjdzie. Nie mam antywirusa, przycinka za kazdym razem trwa tyle samo, tzn tak mi sie wydaje, na oko jest taka sama :) Sluchajcie, jaki raport, ze smarta ?? Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez morph231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Sluchajcie, jaki raport, ze smarta ?? CLICK Magazyn -> SMART <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 (edytowane) Problem jednak powrocil, mecze sie juz od tygodnia zeby go rozgryzc. Zainstalowalem winde od nowa i po kolei instaluje wszystko, sprawdzajac w ktorym momencie pojawi sie problem. Otoz problem pojawia sie przy instalacji sterownikow do karty graficznej(palit 7900gs), gdy tylko zainstaluje sterownik zaczynaja sie przycinki dysku. W ustawieniach ekranu wylaczylem wygladzanie czcionek ekranowanych i wyglada na to, ze to troche pomoglo, nie rozumiem tej sytuacji, testuje juz 3 sterownik i ten sam klopot. Chcialbym dodac, ze jak instaluje sterowniki, ktore proponuje mi strona nvidii to wyskakuje mi komunikat, ze sterownik nie znalazl sprzetu z nim zgodnego. Moze ktos mial taki problem ?? Moze trzeba zainstalowac jakas konkretna wersje sterow ?? HELP :) Edytowane 13 Kwietnia 2007 przez morph231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...