chemiczny_ali Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 to może i ja się podłącze do dyskusji. Czy możecie mi powiedzieć jak wypada porówanie Topowera TOP-450P3 U12 450W i Topowera TOP-450P7 U12 450W. Pod wzgledem stabilnosci to rozumiem ze p7 jest lepszy. A jak jest z ciszą ?? zalezy mi na tym bardzo, moj aktualny zasilacz jest nieslyszalny, z malym zastrzezeniem, pod obciazeniem cewki mu piszczą co doprowadza mnie do szału :)Jeżeli priorytet to cisza to bierz coś na bebechach Seasonic'a, a nie pożałujesz :) Mam to co mam i jestem miło zaskoczony tym co zasiłka potrafi :) Jedyny mankament to tykanie wentyla przez około 5-10min. jak zasiłka nie jest rozgrzana :-| Potem jest bardzo miło szczególnie dla uszu :D Co do wydajności to mocy jest pod dostatkiem, a przy Twoim configu zasiłka nawet się nie spoci. U mnie przy procku 3,5GHz i grafie kręconej w stresie ma te same obroty wentyla co w idle (czyli coś koło 600rpm), to chyba wystarczy jaką rezerwą dysponuje :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 (edytowane) Jak ktoś chce kupować Seasonica to niech sobie kupuje, to nie mój komputer w końcu. Nie ma co się kłócić o wyższości jednego nad drugim i na silę sobie czegoś udowadniać. Zasilacze, które pojawiają się na allegro po 100 czy nawet do 200zł o mocy 500W na pewno albo nie mają tych 500W albo nie są nowe choćby mi to ktoś przysięgał. W ekonomii nie ma darmowych obiadów...brzmi słynne powiedzenie. To rozumiem ze ta wypowiedź Benito była tylko w kontekscie tanich seasonic`ów z allegro ?. Wlasciwie gdyby nie chroniczny brak kabli i popiskiwanie z barakurdą to bym swojego fortrona nie wymieniał. A co do mocy zasilacza, sam mam zasilke 400 wat i przy moim konfigu nawet nie robi się ciepła Edytowane 18 Kwietnia 2007 przez piotrek_zet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 To rozumiem ze ta wypowiedź Benito była tylko w kontekscie tanich seasonic`ów z allegro ?. (...) Niestety nie! Wypowiedź Benito dotyczyła WSZYSTKICH zasiłek opartych o bebechy SS (czyli Seasonic, Corsair i nowe Antec'i) :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Ktoś za mnie się wypowiada czy co. Rzecznika prasowego nie zatrudniałem. :D Generalnie jest tak, że w cenie biednego Seasonica można kupić coś lepszego i nie twierdzę ze są to jakieś kiepskie zasilacze, po prostu przeciętne jak na swoja cenę. Co do używek z allegro wyraziłem się jasno. Lepiej już kupić dobrze dobraną deltę. Przynajmniej jeszcze pochodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Ktoś za mnie się wypowiada czy co. Rzecznika prasowego nie zatrudniałem. :D (...) Upsss sorry my bad :D Co do reszty to generalnie jest tak, że mocy oferującej przez konstrukcje SS (>500W) może zabraknąć TYLKO w przypadku Quada i 8800GTX w SLI no i wszystko konkretnie zakręcone :) A do tego czy to są zasilacze przeciętne to może i racja, najważniejsze, że są CICHE (najcichsze) i wystarczająco wydajne :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zawsze mnie to ciekawiło, i pewnie jeszcze długo tak będzie. Benito wiele razy wypowiadałeś się o tym jak słabe są Seasonici, a testy i recki z sieci, że o opiniach userów nie wspomnę, jakoś temu przeczą. Chodzi o to, że Seasonic jest u nas mało popularny, czy co? Za wielką wodą mało kto ma Topowera, a niewielu więcej o nim słyszało. I co? I nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że to słabe zasilatory. Chemiczny - czemu w 500W SS miałoby pary zabraknąć na uciągnięcie takiego C2Q i 8800GTX SLI skoro inne pięćsetki sobie z tym radzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Chodziło mi głównie o to, że przy takim obciążeniu zrobi się bardzo nieprzyjemnie dla uszu :) Czy pociągnie taki SS 500W w/w zestaw tego nie wiem, ale z testów jakie pokazał pmp w temacie o g80 wynika, że taki zestaw może pobierać dość sporo energii... BTW. Benito ma uraz, bo chyba luty są brzydkie w środku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Bo są słabsze wydajnościowo na tle innych zasilaczy o tej samej mocy. Mnie za przeproszeniem g... obchodzi co mają w USA, bo nie ma to nic do rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Są słabsze wydajnościowo jak ktoś ma serwer z 8 procesorami i do tego 4 GTX'y :D Jak widać Benito sprzęty stworzone dla zwykłego śmiertelnika (Quad i 2xGTX) te zasilacze ciągną i są przy tym zdecydowanie mniej dokuczliwe (dla uszu) od konkurencyjnych konstrukcji, więc imo ten argument o "słabości wydajnościowej" można sobie między bajki włożyć :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Bo są słabsze wydajnościowo na tle innych zasilaczy o tej samej mocy. Mnie za przeproszeniem g... obchodzi co mają w USA, bo nie ma to nic do rzeczy.Stwierdzenie o ich słabości padało z Twoich ust wiele razy, jednak w żadnym przypadku nie było poparte żadnymi dowodami. Inaczej mówiąc - to po prostu hasło typu "bo tak". Dzięki za taką rozmowę. Pamiętaj tylko, że nigdy nie twierdziłem, że to najlepsze zasilacze na świecie i że każdy, pod rygorem kręcenia wora szczypcami, powinien sobie kupić S12. Ale twierdzenie, że coś jest gorsze niż coś innego z tej samej półki, wymaga chyba jakiegoś podparcia? A to co mają w USA to jest dokładnie to samo co mają tu. Więc ma to do rzeczy i to dużo. Mówimy o tych samych zasilaczach i tym samym sprzęcie komputerowym. Sposoby testowania są takie same, ludzie mają taką samą wiedzę, metodologia testów jest taka, fizyka itd. też. A jedyna różnica to prąd w gniazdku. Z tym, że tu akurat mamy o tyle lepiej, że nasze zasilacze ciut lepiej wypadają pod względem sprawności. Ale ponieważ to działa proporcjonalnie dla wszystkich zasiłek, to nie ma co tego brać pod uwagę. Nie chcesz chyba powiedzieć, że z jakiegoś powodu, dajmy na to, Seasonic w USA wypadają w testach lepiej niż u nas? Albo że źródłem popularności Topowera w naszem pięknem kraju są świetne wyniki uzyskiwane na obszarze Europy, a Am Pn jest odwrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Przyjedź na targi stań sobie obok mnie przy platformie testowej jak np. to dziś zrobił Wolan. To sam zobaczysz chłopcze, nie zamierzam się z tobą kłócić i ci niczego jakoś na siłę udowadniać. Masz swoje złudne argumenty w postaci jakiś tam recenzji, to sobie miej i się ciesz dalej. Ja mam swoje zdanie, oparte na własnych testach i tyle. W drugiej połowie roku angela będzie miała platformę do 1300W. Zenfist ma obciążniki też spore, z których chętnie zrobię użytek. Dziś dowiedziałem się jednej ważnej rzeczy: Naprawdę profesjonalna platforma testowa do zasilaczy kosztowałaby minimum 16000zł. Na co w tej chwili ŻADEN polski portal internetowy sobie nie może pozwolić. Ja na szczęście mogę korzystać z platform udostępnionych przez znajomych ludzi(Angela, Zenfist), za co serdecznie im dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Przyjedź na targi stań sobie obok mnie przy platformie testowej jak np. to dziś zrobił Wolan. To sam zobaczysz chłopcze, nie zamierzam się z tobą kłócić i ci niczego jakoś na siłę udowadniać. Masz swoje złudne argumenty w postaci jakiś tam recenzji, to sobie miej i się ciesz dalej. Ja mam swoje zdanie, oparte na własnych testach i tyle.Troszkę czasu upłynęło, temat się nieco przykurzył, zastanawiałem się - odpisać, nie odpisać. No, i wyszło odpisać. "chłopcze" - co pozwala Ci odzywać się w ten sposób do mnie? Anonimowość sieci? To że nie rozmawiamy w 4 oczy? Czy to że jesteś na tym forum znacznie dłużej niż ja? Bardzo żałuję, że nie mogłem przyjechać do Wrocławia - tym bardziej, że powstrzymało mnie dość niefortunne zdarzenie (kasacja autka itd.) Ciekaw jestem czy zdobyłbyś się na to by powiedzieć do mnie, czy też do kogokolwiek innego - nieważne kogo, "chłopcze" stojąc obok niego, patrząc w oczy. Hmm? "złudne argumenty" Zasiłki rekomendowane przez SPCR M12 700@ Jonny Guru Corsair 520 @ Jonny Guru Corsair 620 @ Jonny Guru S12 500 @ Extreme Overclocking S12 430 @ 3DVelocity Seasonic'i @ Matbe S12 500 @ BigBruin M12 600 @ MadShrimps S12 330 @ Hardware-Review M12 700 @ Phoronix S12 430 @ PCStats S12 600 @ PC Perspective S12 500 @ Technic 3D To testy jedynie z kilku pierwszych stron jakie Gugiel wyrzucił. Linków do testów na polskich stronach nie daję ze względów oczywistych. No, więc krótko mówiąc, to są właśnie moje argumenty - a konkretniej, to przede wszystkim wyniki testów z serwisów SPCR i Jonny Guru. Pozostałe testy to po prostu sprawdzenie napięć, opis kabelków, porównanie głośności na ucho itd. Nawet jeśli więc skupimy się na testach przeprowadzonych w naprawdę porządny sposób a na resztę pluniemy gęstą śliną, to i tak mamy sporo materiału. Oczywiście nie oczekuję że to wszystko przeczytasz - ja też większość tych artykułów pobieżnie przeleciałem wzrokiem, skupiając się na suchych danych i podsumowaniach. Pointa Benito, czy Ty przypadkiem nie chcesz powiedzieć, że wszystkie te serwisy, z SPCR i Jonny Guru na czele, nie wiedzą co piszą? Że się najmormalniej w świecie mylą? Że uzyskane przez nich wyniki to jakaś lipa i fałszerstwo? Że nie zorientowali się do tej pory z czym mają do czynienia? Że userzy, szczególnie za Wielką Wodą, nie wiedzą co dobre i polecają sobie [ciach!]a? I że wreszcie to właśnie Ty, opierając się na wynikach uzyskanych przez siebie, masz rację twierdząc, że Seasonic'i są słabe? Jeśli tak to nie mam więcej pytań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Dołączę do dyskusji. Nie podważam wiedzy Benito odnośnie zasilaczy ale styl jego wypowiedzi często budził mój niesmak. Anonimowość w sieci często jest powodem zbytniego poluzowania hamulców ale to jest już sprawa kultury osobistej każdego internauty z osobna. Benito,tylko się nie obrażaj,trochę wyrozumiałości i pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Epoka "jedynie słusznych poglądów" jest już za nami (choć czy aby na pewno?). Wiem że tym komentarzem sobie nagrabiłem ale jakoś nie mogłem tego przemilczeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zrozum, ja pisałem, że nikogo do do swoich wypowiedzi nie przekonuję na siłę, nie wyśmiewam się z kogoś publicznie, chyba że klepie bzdury przechodzące ludzkie pojęcie. Jak ktoś chce, jak mówiłem, może stanąć obok mnie (jeśli będzie okazja) i sprawdzić wszystko doświadczalnie. Nie wspomniałem, że wg. moich informacji w tym roku powstanie profesjonalna platforma testowa łącząca komputer PC i elektroniczne obciążnice (co wydaje się wg. mnie najlepszym dostępnym rozwiązaniem), która będzie sprawdzać jak zasilacz przy dużym obciążeniu zachowuje się podczas pracy zasilając jednocześnie mocnego PC. Jak widzieliście na zdjęciach z targów, potencjału Enerka Galaxy nie były w stanie wykorzystać 2 mocarne platformy, dlatego zostanie zastosowane 1 platforma PC + bardzo precyzyjnie regulowane obciążenie. Ja próbowałem wprowadzić taki rodzaj testów hybrydowych jeszcze za tweaka (pamiętacie moje zarówki + PC), było w tym dużo chaosu, niestety nikt mi testów nie dofinansowywał, lecz dopiero teraz stosowne firmy znalazły na to pieniądze. I dobrze, skończą się gadki w stylu, bo tam coś napisali. To tyle, pozdrawiam, dążmy do profesjonalizmu w tym co robimy, ja robię swoje. Miłego dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...