xten Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Witojcie! Mam pytanie odnośnie chłodzenia w zasilaczu. O tuż. Mam wiatrak Arctic'a 80 mm z czujnikiem temperatury. Chciał bym zmodować sobie chłodzenie w zasilaczu montując ten wiatrak z czujnikiem. Teraz tylko to co mnie najbardziej nurtuje. W kablu są trzy żyły: plus, minus i kabel dzięki, któremu bios wie ile jest obrotów. Czy jeśli podłącze ten wiatrak pod zasilanie starego wiatraka z zasilacza to będzie ten czujnik w Arcticku działać tak jak ma? Czyli poprostu, czy ta żyła co wskazuje obroty będzie miała wpływ na działanie? Aha i jak myślicie ten Arctic da rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Nic nie będzie miało wpływu bo regulacja obrotów w tym wentylku ogranicza się do prymitywnego termistora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Pro TC, o ile o nim mowisz, ma wlasny ukladzik ktory widac golym okiem i on odpowiada za regulacje obrotow. Co do wydajnosci... Sprawdz organoleptycznie czy wieje tak samo jak ten z zasilki :rolleyes: BTW. Jaki zasilacz? Bo mam dziwne wrazenie ze zaraz padne ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 To jest 350, chyba była z obudowa, jest w miarę nowa. Paść zaraz nie padnie, tylko wkur...denerwuje mnie ten hałas, a wolałbym , żeby ten PRO TC działał na wzór chłodzenia w laptopach, czyli chodzi szybciej wtedy kiedy trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 ale jaki model zasilacza dokladnie? podaj wszystko co na nim napisane jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Operacja powiodła sie! Wiatraczek zamontowany i śmiga aż miło , bo nie słychać :) A co do zasiłki to jest to: Deer DR-B350ATX , prosty, standardowy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 To nie jest prosty zasilacz tylko skrzynka z gowniana elektronika nadajaca sie do celeronow 1.4GHz ze wszystkim zintegrowanym na plycie w biurze a nie do zasilania domowego kompa... Prawdopodobnie wkladajac wiatrak podwyzszyles wartosc tego deera o 50%... [/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Hehe, co do wartości to pewnie sie nie mylisz! Prawda jest taka, że gdy składałem kompa nie był moim priorytetem zasilacz, dzisiaj wiem, że budowa dobrego zestawu powinna zacząć się od zasilacza. W tej chwili jestem na etapie zbierania, ale następny zasilacz to będzie be quiet Dark Power Pro P6-430W albo tańszy Chieftec GPS-450AA-101A. Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy, chociaż ten drugi też niczego sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) ale następny zasilacz to będzie be quiet Dark Power Pro P6-430W albo tańszy Chieftec GPS-450AA-101A. Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy, chociaż ten drugi też niczego sobie. Chyba nie masz zamiaru porównywać Deera do BeQuieta czy Chiefteca :unsure: Ja bym od siebie polecił jeszcze Huntkeya HK-350AP B-) To tak w ramach OT Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Chyba nie masz zamiaru porównywać Deera do BeQuieta czy Chiefteca :unsure:A czy on gdzieś napisał że ma zamiar porównywać? ;] A w cenie be quieta! bym wolał topka 450W P7 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Źle zrozumiałem bo Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy On sie pytał czy Be Quiet lepszy od Chiefteca a ja myślałem że pytał sie czy Be Quiet lepszy od Deera :lol: PEACE Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Chyba wezmę be quiet z tego względu że słyszałem, że są bardzo ciche a wręcz nie słyszalne. Miał ktoś styczność? Wiem, że trochę odbiegam od pierwszego posta, ale to ta sama rzeka ;) Aha a co do wymiany tego wiatraka w moim obecnym zasilaczu. Mam dyktafon z siłą pomiaru dźwięku. Różnica między poprzednim wiatrakiem a Arcticem to około 45%! Wiec efekt ładny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 zeby tylko ci sie zasilacz nie spalil ;) nie przez to ze za slaby, ale przez przegrzanie ;) - kontroluj temp powietrza, ktore 'wychodzi' z zasilacza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Tak, oczywiście, że kontroluję :) Trochę odbiegając od tematu, chciałem wam powiedzieć, że ostatnio dysk mi zaczął "kuźlować" i wytwarzał ogromne wibracje, aż całe biurko się trzęsło , nie wspominając o tym hałasie. I znalazłem sposób. Poniżej fotka :) Foto :) Temperatura o 2 stopnie wyższa jak normalnie, a przy tym błoga cisza :) Jeśli ma ktoś jakieś zastrzeżenia to pisać proszę. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez xten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tak, oczywiście, że kontroluję :) Trochę odbiegając od tematu, chciałem wam powiedzieć, że ostatnio dysk mi zaczął "kuźlować" i wytwarzał ogromne wibracje, aż całe biurko się trzęsło , nie wspominając o tym hałasie. I znalazłem sposób. Poniżej fotka :) Foto :) Temperatura o 2 stopnie wyższa jak normalnie, a przy tym błoga cisza :) Jeśli ma ktoś jakieś zastrzeżenia to pisać proszę. On jest jakoś stabilnie przykręcony czy po prostu włożony w te gąbki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Przecie widać że włożony a nie przykręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 to juz lepiej go poloz na dole, na tej gabce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jest włożony, ale z obu stron przytrzymywany siłą nacisku dwóch małych kawałków cienkiego styropianu. Nie chcę go kłaść, ponieważ pionowo jest lepiej chłodzony przez wiatrak, który widać na zdjęciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) tylko ze dysk pewnie wczesniej pracowal w poziomie, w takim wypadku zmiana polozenia nie jest zalecana mozesz wsunac dysk z gabkami po bokach (o ile sie da) u mnie tak wlasnie jeden siedzi ;] Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xten Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 A jednak z tym ułożeniem dysku masz racje. Jednego dnia włączyłem kompa a tu głucho, myśle sobie "KU@#$! Umarł!" Po odłączeniu kabli, uruchomieniu kompa bez dysku, a następnie położyłem go to ruszył-na szczęście! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...