Skocz do zawartości
Cro

Bsplayer + *mkv + Napisy W Formacie Mdvd

Rekomendowane odpowiedzi

Cała sprawa jest dość komiczna :P Postaram się to opisać dość obrazowo i za razem szczegółowo.

Mam 3 filmy zakodowane w x264 zapisane jaki *mkv. (filmy: A, B, C) Do tego mam 3 pliki z napisami zapisane jako *srt.

Włączam film A przez BSPlayera wraz z napisami *srt, wszystko działa dobrze, ale co jeśli kiedyś zmienię odtwarzacz i nie będzie obsługiwał tego formatu? Trzeba to zamienić na mdvd. Włączam SubEdita, konwertuję na mdvd, ustawiam odpowiednią ilość klatek (dla filmu A: 25fps), podgląd w SubEdicie -działają ok. Włączam BSPlayera - działają OK.

Ta sama operacja z filmami B i C - tutaj zaczynają się schodki... W każdym innym odtwarzaczu (bestplayer, media player classic, subedit czy wrzucone przez DirectVobSub) subdziałają poprawnie te przekonwertowane do mdvd i zapisane w pliku txt, ale w BSPlayerze już nie. Filmy mają 23,976fps. Napisy oczywiście przekonwertowane na tyle klatek, bo przecież i na innych odtwarzaczach chodzą poprawnie...

W folderze z filmem mam 3 pliki:

*mkv - z filmem

*txt - z napisami w formacie mdvd

*srt - z napisami

Gdy otworzę w takim folderze plik z filmem defaultowo ładuje się plik txt, ale napisy nie wyświetlają się wtedy kiedy trzeba. Gdy z menu chcę zmienić plik z napisami na srt - owszem wyświetlają się poprawnie co do czasu, ale nie wyświetlają w ogóle polskich znaków, np zamiast "świat" wyświetla "wiat".

Gdy usunę plik *txt z tego folderu to oczywiście ładuje się *srt i problemu z napisami nie ma, raz, że jest synchro, dwa, że są polskie znaki.

Problem w tym co jak będę chciał nagrać sobie to na płytkę, niby 2 formaty do wyboru, ale potem odtwarzając to z płytki nie ma przecież możliwości usunięcia tego pliku *txt, a samego srt nie zostawię, bo nie wiem czego (jakiego programu) będę używał za parę miesięcy...

Any ideas? :roll:

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wmuxowac napisy ;-)

MKV to bardzo fajny kontener, mozna tam oprocz video i kilka sciezek audio trzymac takze napisy, czcionki, chaptery czy nawet obrazki.

Czym?

MKVtoolnix.

Btw, dlaczego martwisz sie o player'a jak napisy wyswietlasz przy pomocy VobSuba?

Zreszta troche zagmatwanie to napisales.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw, dlaczego martwisz sie o player'a jak napisy wyswietlasz przy pomocy VobSuba?

Nie używam na codzień, zawsze jak instaluję kodeki to pierwsze co robię to wyłączam w nim ładowanie napisów - tylko, żeby sprawdzić czy pójdzie włączyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi