Skocz do zawartości
Gość Norferin

Sandacz 3700+

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem taki opis:

Ponadto różnica między np.

ADA3700BN E4

vs

ADA3700CF E6

jest taka, że ten pierwszy to "prawdziwy" San Diego a ten drugi to często (choć nie zawsze) Toledo z zablokowanym/obciętym jajkiem.

Co oznacza jajko i co ma zablokowane???????

Czy ktos moze odpowiedziec na to i inne moje pytanie:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=193990&st=90

Edytowane przez Norferin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam Problem z Athlonem 64 3700+ SanDiego, mianowicie dioda procesora w trybie normalnym ma temp. okolo 50 C a w stresie około 60 stopni. Może to wina niezbyt rewelacyjnego chłodzenia czyli Spire Spire CoolKing IV. Jeśli zmienię na AC freezera 64 pro to czy temp spadnie o mniej więcej 10 stopni czy o dosłownie pare??? Pytam bo zastanawiam sie czy sie opłaca..... Pozdrawiam

ps. proc nie jest kręcony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam Problem z Athlonem 64 3700+ SanDiego, mianowicie dioda procesora w trybie normalnym ma temp. okolo 50 C a w stresie około 60 stopni. Może to wina niezbyt rewelacyjnego chłodzenia czyli Spire Spire CoolKing IV. Jeśli zmienię na AC freezera 64 pro to czy temp spadnie o mniej więcej 10 stopni czy o dosłownie pare??? Pytam bo zastanawiam sie czy sie opłaca..... Pozdrawiam

ps. proc nie jest kręcony

Ja na SD3700+ na 3025MHz i 1.5V mam w stresie < 50*C (teraz przy SETI ~42*C - zdjety bok obudowy) na Freezerze 64 Pro ;)

ps. Te procki nie powinny pracowac dluzej przy wiecej niz 50*C

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teza.

Może prędzej zastanów sie nad dobra pastą termoprzewodzącą.

Po co wydawać kasę na droższe chłodzenie skoro taniej kupisz pastę, jeśli wentylator nie daje odgłosów w stylu "moja śmierć jest blisko".

Dowód.

Pasta ARCTIC SILVER 5 + regulator obrotów = 12 stopni mniej na CPU i kilkanaście dB ciszej.

Łączny koszt 35 PLN.

Mojego CPU chłodzi Igloo 2520 CU, mówiono mi ze to badziew, ale działa już 2 lata bez problemów.

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko artic silvera trzeba zmieniać co jakiś czas... Bardzo dobra pasta Ceramique i nie droga. Nie przewodzi prądu :)

Zmieniam ją co kilka miesięcy przy okazji czyszczenia budy w środku o czym nie powinno sie zapominać bo to też wpływa na chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz bez przesady as5 wyjątkowo dobrze znosi dłuższe grzanie a wiem coś o tym śmigałem na tym przed clp ze 3 lata 24/7 i kilka mcy 24/7 nie robiło na niej wrażenia.

armo - to nie pasta, to ty

miałeś chłodzenie źle zainstalowane i tyle. 12*c różnicy nawet przy tych samych obrotach wentylatora nie będzie jak będziesz konfrontował AS5 vs plasterek szynki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi