LordFury Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) Czas na poświąteczne zmiany w kiblowych klockach. Może dla małego przypomnienia: Rev. 0.0 - plan, jak to miało wstępnie w ogóle wyglądać: (wszystkie plany) Rev. 1.0 - jak wyszło w praktyce i działało przez jakieś 5 miesięcy: (wszystkie fotki) Rev. 1.5 - potem jednak ugotował się Laing i w jego miejsu pojawiło się coś wagi zdecydowanie cięższej :wink:, natomiast na NB wylądował amatorsko mocowany channel v2 mosiądz. A razem z nimi brak czasu i chęci na zrobienie gruntownych porządków w wężach, kablach itp. itd. Słowem, burdel mam obecnie iście artystyczny, co też nawet niewprawne oko zauważy poniżej :lol2: Rev. 2.0 - dokonać ma się w dniach najbliższych, najprawdopodobniej w piątek, bo wcześniej się nie wyrobię po prostu. Główne zmiany: A) Ordnung w tym burdelu, który zrobił się obecnie B) Dodatkowa chłodniczka na tył, bo pojedynczy BIP2 z C2D i x1900 nie dawał rady C) Bardziej el0 pRo bloczek na cepa D) Wariacje artystyczne na temat pompki i umiejscowienia tejże :rolleyes: E) Kupić inwerter w końcu, żeby czerwone katody ożywić (oryginalnemu się umarło) Jak wyjdzie w praniu, to się okaże - nie omieszkam oczywiście podzielić się fotkami :wink:. Pozdr. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 [...] B) Dodatkowa chłodniczka na tył, bo pojedynczy BIP2 z C2D i x1900 nie dawał rady [...] Mozesz to rozwinac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 I mnie to bardzo interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ano nie dawał rady z tego powodu, że: 1. Odpowietrzałem go chyba pół dnia i wierzę, że było pod tym względem OK 2. Przedmuchiwane przez niego powietrze było na wylocie pod obciążeniem kompa bardzo gorące, nawet przy Fanderach na maxa - więc ciepło oddawała do powietrza jak na swoje możliwości dobrze Ale: 3. Mimo to woda pozostawała cały czas solidnie nagrzana (więc to też nie wina bloku na CPU - dobrze przekazywał ciepło do wody)... 4. ...co bardzo niefajnie przekładało się na temperatury C2D i cholernie ograniczało OC/napięcia (o 1.4v na co dzień mogłem zapomnieć). Moim zdaniem chłodnica po prostu nie daje rady oddać takiej ilości ciepła (C2D + X1900 + 975X +pompa CWU, która też ciut grzeje jednak) i nie schładza dostatecznie wody. Po "downgradzie" kompa problemu oczywiście już nie ma, bo na niskich napięciach @idle oglądam na procku <30*C (631 to zimna bestia jednak :-P). Wydmuchiwane powietrze też zimniutkie teraz i podobnie sama woda. Ale układ ma być gotowy na powrót czegoś mocniejszego i gorętszego, żeby później nie musieć w nim grzebać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Mnie bardziej chodzilo o konkretne zachowanie kompa - jakie temperatury idle/stres, czy sie zawieszal czy co...? Ja mam Coolteka 2x120 i bloki CPU, GPU (fullcover), NB i mosfety. Komp na codzien chodzi na 3,7GHz z napieciem 1,525v. Gdy postawie kompa w jego miejscu (miedzy biurkiem a sciana i z tylu chodnica jakies 3cm od sciany) to woda ma 30-33 stopnie, a procek okolo 40-43. Gdy pogram w rozdzielczosci panoramicznej (1680x1050) w TDU to po godzinie woda ma 37-38 stopni a procek 55-57. Ale komp zawsze dziala - nie wiesza sie ani nic. I tu jeden moze powiedziec, ze chlodnica nie daje rady, bo sa wysokie temperatury, a inny - w tym ja, powie, ze chlodnica daje rade - przeciez komp dziala stabilnie pod OC i w obciazeniu... Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Kurcze, różnice są kosmiczne. Poniżej przykładowy screen 3,2GHz @ 1.2375v (realnie jakieś 1.27-1.28v pewnie) No i 58*C, w idlu jakieś 42-44*C chyba były... Przy takim napięciu temperatury nędzne. Przu odpaleniu Orthosa przy >1.40v dochodziło juz do 80*C, więc takie testy sobie darowałem. Oczywiście pasty (AS5) sprawdzane 10 razy, wszystko idealnie leżało na procu... Zawieszać nigdy się nie zawieszał, ale te temperatury poprostu załamujące były. Termometru do wody nie mam, więc dokładnie nie podam, ale metodą "na palec" pod obciążeniem z ciepłym dyskiem mogła spokojnie konkurować... Kurde, nie wiem, skąd takie różnice... Pierwsze Coolteki były od BIPopodobnych wydajniejsze, ale nie aż tyle. Najwyraźniej jednak coś miałem w układzie spieprzone. Tak czy inaczej - za chwilę biorę się za obiad, a potem komp ląduje w kawałkach na biurko i jedziemy z tym koksem. Mam nadzieje, że jakoś w miarę sprawnie to pójdzie, potem przez nockę test na szczelność i jutro powinien być na chodzie... Zatem do usłyszenia! :) Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) No widzisz, ja tez sie czasem zastanawiam czy mam cos nie tak. Na XS ludzie maja czasem takie temperatury, ze nie mam pojecia jak oni to robia. Np przy takim ukladzie: sa takie temperatury: Nawet biarac pod uwage, ze koles ma tam 2 obiegi (choc o ile dobrze pamietam chyba nie - w jednym obiegu ma 2 pompy) to nie rozumiem tak niskich temperatur przy takim taktowaniu. Chyba, ze to fake albo temperatura otoczenia bylo 15 stopni, a na chlodnicy 6 x delta... Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) No widzisz, ja tez sie czasem zastanawiam czy mam cos nie tak. Na XS ludzie maja czasem takie temperatury, ze nie mam pojecia jak oni to robia. Np przy takim ukladzie: zdjecie sa takie temperatury: zdjecie Nawet biarac pod uwage, ze koles ma tam 2 obiegi (choc o ile dobrze pamietam chyba nie - w jednym obiegu ma 2 pompy) to nie rozumiem tak niskich temperatur przy takim taktowaniu. Chyba, ze to fake albo temperatura otoczenia bylo 15 stopni, a na chlodnicy 6 x delta... Moze jeszcze ewentualnie miec chiller wpiety w uklad.... ale chyba nie, bo nic nie jest poizolowane... Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Kurde, ależ z tym było zabawy :rolleyes:. Wczoraj cały wieczór i dziś popołudnie - najpierw sam kibel i klocki, potem drugie tyle z elektryką i porządkami. No ale po kolei, mała fotorelacja... 1. Szkielecik, prawie goły... Nowe miejsce czekające na pompkę... Następnie po wytłumieniu i pierwsze przymiarki "na sucho"... Zestaw pompująco-chłodzący (koszmarnie się to składało)... I ostatecznie pompka zainstalowana w budzie. 2. Montaż - odpowietrzanie (1,5h zabawy z chłodnicami :rolleyes:) i szczelność... A na ostatniej fotce mała próbka z elektryki. 3. Efekt prawie końcowy - bez oświetlenia: Jestem dość zadowolony, bo udało się to schludnie złożyć do kupy, bez użycia kilometrów węży. Fotki z oświetleniem będą jak się ostatecznie uporam z katodami - do Sunbeama samych inwerterów nigdzie w pobliżu nie sprzedają, a i na Revoltecach (UV) przebicie jest i muszę załatać (dziś już mi się nie chce). Kable do delikatnej poprawy, ale to już resztki i w chieftecu ciężej mi będzie lepiej poprowadzić (a niech ktoś tylko zajęczy, że burdel w budzie :rolleyes:). Pasty się jeszcze nie ułożyły i temperatury się pewnie zmienią, ale aktualnie jest takie cuś (stress/idle): 631 @ 4.15GHz, 1.30v (moje aktualne ustawienia 24/7) Co do krytyki raczej wiem, czego się spodziewać - druga chłodnica, 4x120 na BIP2, mocowanie na NB, małe zagięcie na wlocie do chłodnicy. O czymś zapomniałem? :-P Z ciekawostek - wprawne oko może zauważyć, że te sprężynki na Apogee dziwne jakieś. No i faktycznie - nie są to oryginały, bo... oryginałów w zestawie nie było :unsure:. Serio, dziwne to - były wszystkie komplety mocowań, podkładki, pier.dołki, nakrętki, ale sprężynki już nie. Nic, poszły dłuższe xeonowe śrubki i takie sprężynki, jakie pod ręką miałem. Na razie trzyma piknie - później będe się martwił, co z tym zrobić. OK, chwilowo chyba na tyle. Jak coś się zmieni, to wrzucę fotki. Komentarze oczywiście mile widziane... Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 estetycznie do idealu brakuje duzo, ale ogolnie jak na 2 chlodnice to uklad bardzo prosty i przejrzysty. ta druga chlodnica dala jakis wymierny efekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 opaski na wezach wygladaja oblesnie, psuja caly wyglad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 opaski na wezach wygladaja oblesnie, psuja caly wygladNo moim zdaniem tak na powaznie, to mozna sie wlasnie tylko do tego przyczepic..... Jak juz uzywac takiego rozwiazania, to trzeba bylo zrobic zaciski albo jednego koloru (zielony :?: bialy :?:) albo z tego zrezygnowac i poszukac innego rozwiazania, bo to wyglada dosc pstrokato-odpustowo. Reszta jak najbardziej na poziomie - brawo :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Opaski być muszą, bo wężom do ideału giętkości bardzo daleko i przy takich łukach nie ma szans, żeby się nie załamywały. Kolory nastomiast są jakie są, bo przy składaniu po prostu innych ciekawych pod ręka nie miałem i na resztkach "zapasów" jechałem. Będą zmienione, najprawdopodobniej na jednolite czarne. Chociaż kusi mnie zostawienie nieco niebieskich, bo w UV się z wężami komponują... Poniżej przykładowe zdjęcie z poprzedniego układu jeszcze (kolory wody pod UV taki sam teraz będzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zrobisz jak będziesz uważał, ale ja bym dał czarne opaski - ładnie komponują się z przeważającym kolorem w obudowie, do tego nie będą wybijać się z reszty, nawet na wężach (zwłaszcza tym na chłodnicy i na Radeonie). W Warszawie nie ma najmniejszych problemów z ich kupnem, a rozmiary do wyboru do koloru. Do tego opakowanie 100 sztuk kosztuje ledwie kilka złotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 W Warszawie nie ma najmniejszych problemów z ich kupnem, a rozmiary do wyboru do koloru. Do tego opakowanie 100 sztuk kosztuje ledwie kilka złotych.Tak, wiem, teraz już mam - po prostu w czwartek wieczorem jak składałem do kupy to akurat tylko same pstrokate mi zostały... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 ...z drugiej strony pasują do czerwono-niebieskiego oświetlenia :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zacznijmy od tego, że posiadasz mój bloczek z aukcji, wiec wielki minus dla Ciebie, za podkupienie mi go :razz: Pytanko: te stelaże od koszyków z obudowy wycinałeś czy je jakoś da się zdjąć? Chlodnice zaczepiłeś tylko jedną "opaską" do budy (chłodnica z przodu)? A tak ogólnie to całkiem ładnie, pewien wzór jak upakować sprzęt w Chiefteca mi dałeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zacznijmy od tego, że posiadasz mój bloczek z aukcji, wiec wielki minus dla Ciebie, za podkupienie mi go :razz: Pytanko: te stelaże od koszyków z obudowy wycinałeś czy je jakoś da się zdjąć? Chlodnice zaczepiłeś tylko jedną "opaską" do budy (chłodnica z przodu)? A tak ogólnie to całkiem ładnie, pewien wzór jak upakować sprzęt w Chiefteca mi dałeś :D 1. Nie ma za to B-) 2. Stelaże są przynitowane - wystarczy zdjąć front i rozwalić (śrubokręt = trochę dłubania albo wiertarka) te nity. A jeśli później będziesz potrzebował, to można na normalne śruby przykręcić zawsze... 3. Chłodnica u góry przykręcona jest jedną śrubą - pozostałe otwory się nie pokrywają z niczym niestety. Więc żeby środek/dół też ustabilizowac, dałem opaskę. 4. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Mnie się podoba :-) ale opaski tak lekko psują. Heh widze tutaj mojego starego Fandera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...