Skocz do zawartości
Cloperflake

Cheiftec Lbx + Scythe Quiet Drive + Scythe Kama Bay

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam obudowe Chieftec LBX z czterema zatokami 5,25. Do dwoch moich dyskow postanowilem zakupic Scythe Quiet Drive (o ile wiem z ich montazem nie bedzie problemu). Moje pytanko brzmi czy obie puszki"puszki" nie beda przeszkadzaly w poprawnym zamontowaniu wspomnianego wentylatora Scythe Kama Bay zajmie on 3 zatoki w ostatniej bedzie naped .

Pytanko nr.2 sa jeszce jakies alternatywy dla Kama Bay.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pucha na dyski Scythe wycisza dyski, ale przenosi drgania na obudowe. Za umiescilem dvd-rw na samym dole, na to polozylem gruba gabke i na nia polozylem dysk w SQD. Nie ma juz drgan a i + jest taki, ze dysk lezy w normalnej pozycji (wg instrukcji SQD montuje sie tak, ze dysk pracuje do gory nogami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś Kama Bay i niestety jego mocowanie wykorzystuje już te otwory w których normalnie byś mógł zapodać Quiet Drive'a. Kama Bay wchodzi do budy na głębokość wiatraka + nieco blachy z tego mocowania, czyli razem z 3 centymetry. IMO standardowo tego się nie da zrobić.

Sam Kama Bay nie jest jakiś w ogóle rewelacyjny - ja go kupiłem do mojej ex budy bo nie miałem innej możliwości nawiania od środka. Wiatrak tam jest niezły, całkiem cichy (800 rpm max).

Poza tym, nawet bez nawiewu 2 QD obok siebie nie będą miały źle. Mój HDD w QD ustawionym pionowo za Fanderm 92mm @ 5V nie przekracza 33 stopni. Jak Fanderka wyłączę to wchodzi na 36 stopni po długim używaniu. IMO nawet jak dasz 2 QD obok siebie to będą utrzymywać oba HDD w granicach 40 stopni, więc luzik. No jakby na długo przekraczało 45 stopni to można by wtedy pomyśleć, ale inaczej to zbędne moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Martinii drganiami bym sie nie przejmowal, mialem przez kilka dni owa puszke w mojej obudowie byla cisza - to mnie przekonalo do zakupu (dokladniej kupuje je na 100%) . Dysk mozna zamontowac tez normalnie.

@kater a taki patent Kama Bay korzysta z 3 zatok , a dokladniej wykorzystuje srubki z zatoki 1 i 3 - ta ze srodka jest pusta. Jeden z dyskow na gabka i na dno obudowy a drugi w owa luke :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kater a taki patent Kama Bay korzysta z 3 zatok , a dokladniej wykorzystuje srubki z zatoki 1 i 3 - ta ze srodka jest pusta. Jeden z dyskow na gabka i na dno obudowy a drugi w owa luke :)

IMO spasuje. Ale wiesz, praktycza czasem spłata figla ;)

Co do mocowania na te gumki - u mnie też wibracje szły na budę, więc sprawę inaczej rozwiązałem. Ale jak u Ciebie wszystko gra to fajnie :D

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi