Skocz do zawartości
860lacov

Jaka Obudowa Do Nokii 6630 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Szukałem obudowy na allegro, ale nie chcę kupić jakiegoś złomu.

Oryginalna obudowa to wydatek ok 50ł.

Czy wszystkie zamienniki są bardzo tandetne czy da się jednak kupić coś trwałego i dobrze spasowanego?

Znalazłem jeszcze coś co nazywa się obudową kauczukową.

Mieliście może z takim wynalazkiem do czynienia? Warto w nią zainwestować czy to jakiś totalny kał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem "kauczukową",ale na skutek mojej pomyłki jeszcze do mnie nie dotarła.Za te pieniądze (30zł)myślę że warto.Jak mam kupić niby oryginał za 50zł (niby-bo jak nie ma blistra to raczej wątpie w jej oryginalność),to już wolę nieoryginalną, ale solidną.

Nie bardzo wiem "osochodzi" z tymi obudowami serwisowymi-na logike sama nazwa mówi wszystko,ale jak ma sie taka obudowa w porównaniu do standardowej nie mam pojęcia.Jak bedę w salonie Nokii ,to zapytam się serwisantów co to za obudowy.

Także jak na razie czekam na "kuczuk"-choć moja obudowa jest praktycznie jak nowa,nie chce jej styrać.pomyśle jescze nad crystal case-ale już mam nauczkę żeby kupować coś "firmowego" np.Forever ,bo nonamy z allegro czasem nie pasują do fona(nie zamykaja się itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudów serwisowych to pytałem się znajomego, który w tym siedzi dość głęboko. Wg niego obudowy serwisowe to takie, które zakładają w serwisie żeby w razie czego nie zniszczyć oryginału i są to podobno bardzo kiepskie obudowy.

Skąd wiesz, że ten kauczuk będzie solidny? Czy orientujesz się może czy klawiatury, które dodają do czegoś się nadają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o serwisowki to właśnie tak sądziłem-że są to obudowy zastępcze zakładane w serwisach,stąd domniemanie ,że są lepsze od podrób.Widać ,ze jednak nie.

Co do kauczuku-podobno się sprawdzają-co ważne czarne tworzywo się nie ściera-jak malowany na srebro plastik.Klawiaturka w komplecie też czarna więc raczej nie przewiduje problemów.

Jak przyjdzie do mnie to napisze jak to wygląda,ale może jakichś posiadacz napisze coś jeszcze.

Ja tam jestem dobrej myśli-czerń jest cool,a kauczuk na plastiku to raczej bardziej "zaawansowana" technologia niż zwykły plastik.Zobacze jak wyjdzie w praniu-jedynie obawiam się ze taka obudowa bedzie łapać kurz-podobnie jak kable od słuchawek powleczone -silikonem-bo to pewnie silikon a nie kauczuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dotarła.I co moge powiedzieć?

Jakść wykonania-bardzo dobra, rzekłbym nawet lepsza niż oryginał, w przypadku którego krawędzie obudowy, są ostre, i niezbyt precyzyjnie wykonane-choć widać to dopiero po jej zdjęciu.

Ta kauczukowa jest lepiej odlana.Jeśli chodzi o sam "kauczuk"(czy raczej silikon) nie czuć tego powleczenia-nawet zastanawiałem się, czy wybór tej wersji był dobry, bo takie materiały mają tendencję do przyciągania kurzu, i innych drobinek.

Wady?Klawiatura.Jest z dobrego materiału ,ale ma nieprzezroczyste klawisze, do tego w oryginalnej światło z dwóch diodek ładnie się rozpraszało na całą powierzchnie,a tutaj widać dwa bardzo jasne punkty(diody) przy klawiszu środkowym.Wygląda to niezbyt ciekawie(choć akceptowalnie), szczegolnie wieczorem -świecą dość mocno.

Czy bym ją kupił jeszcze raz?

TAK-za jakość wykonania,gumka od "obiektywu" z tył obudowy jest znacznie twardsza niż oryginalna, i ładniej wygląda.

Drażni mnie ta klawiatura-zastanawiam się czy nie zrobić mixa-przedni panel +klawa oryginał ,a tylni kauczuk,ale to tak na marginesie

Jeśli chodzi o trwałość-nic nie powiem ale jestem dobrej myśli.

Szybka fota w załączniku.

post-123865-1176755701_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda na ciemnym zdjęciu dość słabo widać sam telefon :), ale to co da się zobaczyć wygląda ok. Może wrzuć przy okazji jakieś fotki pokazujące tył telefonu.

Co do klawiatury do tego właśnie się bałem najbardziej. Miałem jakiś czas temu do czynienia z nieoryginalną klawiaturą i niestety nie spełniła moich oczekiwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam;)

Wiem, ze troszke czasu minelo od rozpoczecia tego tematu, ale mam nadzieje, ze ktos go jeszcze obserwuje:)

Mam nokie 6230i i wlasnie mam zamiar zmienic obudowe. Na allegro znalazlam wlasnie obudowe kauczukowa i mam pytanie w zwiazku z tym...

Czy to przypadkiem nie jest taka obudowa jaka maja nokie 6103 oryginalna? Tak mi powiedziala siostra (posiadaczka tego tel.) i sie zastanawiam czy to prawda.

A co do klawiatury...

Czy ona jest calkowicie nie przepuszczalna? Czyli w ciemnosci w ogole nie widac przyciskow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi