Skocz do zawartości
Lookson

Jak Dopasować Podzespoły, Aby W Pełni Wykorzystywały Swoje Możliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanko co do składania komputera. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób (czy można jakoś to wyliczyć czy gdzieś się dowiedzieć) aby składając zestaw komputerowy stworzyć jak najbardziej kompatybilną pod względem prędkości jednostkę. Na dzień dzisiejszy mam Bartka 2,5 1gb ramu typu noname, płytkę Gigabyte dysk standardowy 200MB GF6800 128mb czyli zestaw już bez rewelacji. Chciałbym kupić sobie nowy zestaw oparty na C2D. Komputer głównie wykorzystuje do pracy z grafiką w pakiecie CS od Adobiego, ewentualnie czasem w coś zagram, ale są to raczej starsze sprawdzone tytuły, które nie potrzebują wypaśnych kart graficznych. Chciałbym się dowiedzieć jak np dobrać do siebie procek i ram. Jeśli kupie c2d 6300 to pozatym że potrzeba mi dużo ramu do mojej pracy czyli 2gb przynajmniej to na jakie parametry patrzeć żeby dobrać prędkość pamięci do możliwości tego procka. Jak kupię za słabe kości to moc procka będzie niewykorzystana. Z kolei jak zainwestuje w jakieś bardzo szybkie pamięci nie chciałbym żeby procek był tu "wąskim gardłem". Mam nadzieję że mniej więcej rozumiecie o co mi chodzi ;) Do tego jak dobrać mobo i dysk i grafę. Mobo chciałbym żeby dobrze wytrzymywała kręcenie, ale nie jakieś hardcorowe. Dysk (szybki i cichy bardzo około 300mb), grafa raczej taka, żeby kolorki były cacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie będzie niczego hamować :) Im większe częstotliwości, tym lepiej :)

Ogólnie zestawik polecam:

E4300/E4400 & Freezer 64 PRO

Asus P5B-E

Ram -> 4x1 GB Goodram/Kingston 667DDR :)

Zasilacz ~ 400W Topower/Chiefec/Fortron itp.

Dysk -> Hitachi/Seagate 320 GB 16MB cache (prostopadły zapis).

GF 7600GT Palit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie będzie niczego hamować :) Im większe częstotliwości, tym lepiej :)

Ogólnie zestawik polecam:

E4300/E4400 & Freezer 64 PRO

Asus P5B-E

Dysk -> Hitachi/Seagate 320 GB 16MB cache (prostopadły zapis).

GF 7600GT Palit

A nie czasem freezer 7 ?? Bo z 64 byłby problem z dopasowaniem :D

Ram goodramy IMHo lepiej

Dysk seagate

A z kartą to j/w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ramu tyle aż? nie powiem że bym nie chciał, ale z tego co na dzień dzisiejszy wiem to xp 32 bit obsłuży max 2,5gb, więcej obsłuży 64 bitowa winda, ale na to już trzeba mieć inne aplikacje. Domyślam się więc że brałeś pod uwagę Viste, jednak na dzień dzisiejszy osoby pracujące na progsach Adobe mówią Viście stanowczo nie (może za rok będzie lepiej po jakimś SP pierwszym)

Zasiłke to mam właśnie 400 Chiefteca

@xacti

pisałem wcześniej, że w gierki to za bardzo nie śmigam, więc nie wiem czy jest sens dwie stówki płacić więcej za grafe

czasem pogram w poczciwe Diablo, a z nowszych tytułów to Guild Wars które na sprzęcie obecnym wygląda rewelacyjnie,

BTW czym się różni c2d seria E6xxx od E4xxx?

Edytowane przez Lookson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wiem co już sobie zakupie. mam jeszcze tylko jedno pytanko. Tak sobie myślę że może zakupić dwa dyski twarde i spiąć je w RAID'a. Jako że wybrałem sobie płytkę ASUSa P5B Deluxe z WIFI czy ta płytka obsługuje Matrix RAID? bo widziałem zapis, że obsługuje RAID 0, RAID1 itp czy RAID 0+1 to jest właśnie ten Matrix? I pytanko jakie ciche dyski polecacie i szybkie? Myślałem o Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB (ST3250620AS) ale niektórzy napisali gdzieś tam w komentarzach sklepowych, że głośne są. Jakie są wasze doświadczenia co do tych dysków?

Jeszcze zapytam o tego RAID'a? Czy jest to jakiś skomplikowany problem żeby to ustawić? Jeśli dobrze pamiętam to chyba przy instalowaniu windy na samym początku się wybiera opcję RAID czy jakoś tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi