Skocz do zawartości
kanarex

Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam dylemat Panowie, mianowicie zmieniłem procesor na AMDx2 60w i jego ogólna temperatura w EVEREST to 26 stopni -pokojowa 22(rdzenie po 33), wcześniej miałem Pentium D podłączone do WC razem z GPU i NB. Zauważyłem że teraz jak mam sam bloczek na GPU to woda się zagrzewa do 32 stopni, więc pytanie: czy warto w tym momencie podłączać do WC CPU jeżeli jest chłodniejszy od WC?

Pozdrawiam

Kanar xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od tego jaki hałas generuje wiatraczek na CPU.

Bo możesz mieć chłodniej i głośniej lub cieplej i ciszej.

Hm.. Jeżeli nie zastosuje WC to temperatura nie zostanie wyprowadzona z komputera więc wszystko się bedzie bardziej grzało, lecz z drugiej strony czy ten procesor może być dogrzewany przez gpu i nb. Do jakiej temperatury może on pracować bez straty wydajności? Jeżeli teraz cpu ma 28, a gpu 42, a woda 30, czy to jest zdrowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli teraz w idlle masz ok 28*C na procku to zapewne masz włączone Cool&Quiet czyli w stanie spoczynku procesor zmniejsza taktowanie i napięcie co przekłada się na niską temperaturę.

Albo program przekłamuje - sprawdz jakims innym - np. CoreTemp

Sprawdź jaką masz temperaturę w stressie oraz jak podkręcisz procesor.

Z tego co pamiętam bezpieczna temperatura dla A64 to 55*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet wersja EE będzie się grzała wybornie - te odczyty temperatur masz po prostu ... dziwne :-)

Mam ten sam procek i przy AC po prostu czuć (np. ręką) ciepło jakie generuje,

a na niskich obrotach wentylatora radiator jest po prostu gorący.

Heh, obejżałem film który trawał 1,5 godziny, wszedłem na forum i widzę powyższą odpowiedź.

Wyłączyłem komputer, wyłączyłem prąd, zdjąłem obudowę i złapałem za radiator od procka. I co...? Poczułem że jest popprostu zimny więc możliwe że masz załkiem inny procesor. Mój AMD ATHLON64x2 4200+ EE Windsor 65 W i nadal nie wiem czy nie zaszkodzi mu dogrzanie przez gpu.

Pozdrawiam wszystkich którzy chcą mi pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi