Skocz do zawartości
mr black

Lepiej Wiecej Ramu Czy Raid(0)?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje nowy system na C2D co lepiej dla wydajnosci - 4x1GB RAM/2x2GB czy 2x1GB i dyski w raid0 ?

Przy OC oczywiscie....( i nie wiem jak z oc przy 4x1GB ...itp z kolei malo 2GB kosci itd.)

Rekomendacje RAMu mile widziane

Planowany system:

Abit AB9 albo Asus A5BE (ewentualnie Gigabyte965P-S3)

E6400 lub E6420 lub E6600

Tagan 2Force 530W

MSI 7900 GTO (karte mam i narazie wystarczy)

Uwagi/sugestie co do komponenów również bardzo mile widziane :D

Edytowane przez mr black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie mowcie ze ramu nie styknie . 2Gb ;)

a mnie najbardziej denerwuje jak np kopiuje duze pliki to mi strasznie muli . Przy raidzie to nie powinno byc chyba tak bardzo odczuwalne :)

a ram zawsze mozna dokupic ;)

zbudowac macierz tez mozna (pozniej ) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jestescie pewni, ze RAID0 da AZ takiego kopa? Mialem RAID0 2x160GB i w sumie nie zrobil na mnie az takiego wrazenia. A mulic przy kopiowaniu dalej bedzie, tylko, ze sie skopiuje troche szybciej. Odwolania do dysku zawsze beda zamulac system, nic na to sie nie poradzi. Dlatego tez fizycznie duzo szybsze (szczegolnie przy wielu rownoczesnych odwolaniach do dysku) dyski SCSI/SAS sa w takich cenach ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ... do obróbki wideo Raid 0 jest wskazany ale..

oprócz tego zeby to miało sens również osobny dysk systemowy

bo tak to pożytek niewielki (niezle są do raida oparte na technologii Cheetah-a Seagate NS oczywiście mówimy o SATA a nie o SCSI)

Można też inaczej dysk systemowy i drugi "duży" dysk na pliki wideo

Podkręcanie Core2 ma sens ale stabilność przede wszystkim i takie tam że orthosem testował 8 godzin CPU i oznaczać to ma stabiloność to brednie - zawsze działa tu prawo Murphiego

A do gier kręcić kręcić i jeszcze raz kręcić

Co do Ramu to mam rewelacyjne A-Daty Vitesta 1066+ robią 1200 na 2.2V niezłe kostki

pozdrawiam a wybór i tak należy do Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi