Skocz do zawartości
DziubekR1

Kilka Watpliwosci Odnosnie Zamiany S939 Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni chodzi mi po glowie niecny plan zmiany S939 na AM2, poniewaz wyszedl bym na tej zamianie wlasciwie na 0zl, a mialbym dwurdzeniowca X2. Mam tutaj pare watpliwosci odnosnie tej zamiany i stad ten temat. Co o tym myslicie ?

Obecnie:

DFI - 350zl

Proc - 130zl

Ram 2x512MB (tera mam Samsungi UCCC) - 220zl

Razem = 700zl w wersji optymistycznej

Na AM2:

Plyta - Biostar, Foxconn lub ABIT nView (zeby grafa integra byla) - 220-240zl

Ram 2x512MB - 180zl

Proc - X2 3600+ - 240-250zl

Razem = ok. 650zl

Do tego, jesli te czesci udalo by mi sie wyrwac po kilka zl. taniej, to i na 2x1GB bym sie moze skusil.

Jak widac wychodze praktycznie na "+", a mam dwujajowca. Co o tym myslicie ? Warto, czy nie warto ? Zintegrowana grafa, to fajna sprawa, bo jak u siebie zmianiam (a dosyc czesto to sie zdaza), to musze siedziec na jakiejs taniej i tu tez bym zaoszczedzil.

Jedna sprawa mnie tylko martwi. Moim zdaniem to AM2, to taka "zapchaj dziura", a takie wynalazki niestety bardzo szybko pozniej tanieja. S.939 i pamieci DDR1 jednak juz dlugi czas sa na rynku i podobnie jak SocketA raczej nie stanieja, pamieci SD-Ram rowniez sie w cenie trzymaja.

A tu ? Tu przeczuwam sytuacje podobna do S754, ktore tera jest tanie jak barszcz, pamieci DDR2 tez sa niedlugo (w porownaniu do DDR) i juz beda zastepowane przez DDR3. Dlatego boje sie, ze ten sprzet na AM2 moze duzo wiecej stracic niedlugo na wartosci niz S939. Co o tym myslicie ?? Bo perspektywa bycia posiadaczem "dwojajowca" jest kurde kuszaca.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie zalezy mi na niewiadomo jakim OC, ale OC oczywiscie bedzie. Ale to az tak marnie na tych plytach ? Bo czytalem troche o nich i wypadaly naprawde niezle. Jak to wyglada ?

Jedna sprawa mnie tez troche martwi. Mam teraz karte muzyczna Sound Blaster Audigy 0090 i na mojej wczesniejszej plycie (AsRock 939Dual-Sata2) karta nie miala czystego dzwieku, wydawala trzaski. Polecono mi zmiane na NForce4, wiec kupilem DFI i rzeczywiscie problem zniknal. Jak to wyglada na tych plytach z AM2 ? Czy ma ktos Audigy na jakiejs tanszej plytce AM2 ?

EDIT:

A wogole, to krota z tych plytek mozecie polecic ? Abit Nview mnie zaciekawil, ale znowu nic o niej na necie nie ma ciekawego. Biostar byl bajer, ale ta wczesniejsza kolorowa wersja, teraz ta zielona, to tez mi malo znana jest. Sporo pozytywnych opinii zgarnal Foxconn w tescie na egieldzie, ale znowu troche boli to PCIex 8x, i nie chodzi o wydajnosc, ale o to, ze niektore karty ATI nie chca pracowac na 8x.

Przed chwila tez przeczytalem o plytach pod AM2 na chipsecie ATI i zintegrowana karta X1250, wypadly w testach naprawde ciekawie, ale znowu tez o nich nie widzialem zadnych opinii i nie wiem jak z cenami.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi