Skocz do zawartości
Gość

Komputer Do 2100zł...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kumplowi składałem komputer(wirtualnie narazie), do 2100zł...

Ani złotówki więcej nie chciał <_<

A oto specyfikacja:

Intel Core 2 Duo E4300 425zł

Asus Geforce 7900GS 599zł

Patriot 1GB PC800 CL5 215 zł

BeQuiet StraightPower 400W 255 zł

Asus P5N-E SLI /nForce 650i SLI/ 399zł

W sumie 1 893zł

Zostało tylko napęd i obudowa...

Nie wiem, co Mu polecić tych segmentów :oops:

PS.

Będzie głównie używany do grania :-o

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień ramy na OCZ Special Ops, płytę na Abita AB9, zasilacz na hk350ap, kartę na Palita/ Galaxy 7900gs + jakiś ładny coolerek na proca ( zależy czy będzie o/c ) i tyle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowałem wszystkie "mądrości" i taki komp wyszedł:

Procek: Intel Core 2 Duo E4300 425zł

Ramy:OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL5 SpecialOps 459zł

Obudowa:60zł

Napęd: LiteOn 16X DVD OEM Black 55,00 zł

Karta graficzna: GeForce 7900GS Galaxy 600zł

Płyta Główna: ABIT AB9 /intel 965/ 435zł

Zasilacz: Amacrox AX450-PNF 170zł

W sumie prawie 2150 zł - będzie musiał przebuleć...

Czy jest już ok :?:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony polecę Ci Asusa DRW-1608P3S http://www.ps.com.pl/index.php?module=sklep&ix=96301 a dlaczego? Bo wszyscy ją zachwalają. Po zmianie firmware'u masz Pioneera ;). LiteOna/Samsunga się strzeż, bo to syfy a nie nagrywarki. Miałem kilka napędów od LiteOna więc wiem, przekonałem się o tym co to za badziewie. Wszystko działa pięknie do czasu.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będzie dobre :huh:

Zapomniałem jeszcze o dysku :P

120GB wystarczy - jaki polecacie...

Zmieszcze się w 2150 ?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może 2x1GB 667Mhz Kingstona na Apollo za 350zł jest czy jakoś tak.

Hmm...

Czy nie będą za słabe ?

PS.

A czy odczuwa się róźnicę na dyskach 8 cachowych, z 16 cachowymi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani geile (sam mialem lipa) ani kingstonki (kumpel kupil 0 mozliwosci oc jak probowalem) z tych tanszych to a-daty lub jak mowil poprzednik goodramy na micronach szkoda ze nie stac cie na ocz spc opsy no ale coz bywa tez i tak:) powodzenia w kupnie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Kingstony z Apollo poszły na 980 MHz przy cl 5. Swoich pod tym względem nie sprawdzałem, ale z opisów innych użytkowników wiem, że spoko chodzą na ok. 850 przy cl.4 . W emarkecie cena chyba zachęcająca ( 292 polskie !!! )

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9850657

Oczywiście możesz dopłacić do OCZ'ów, ale po co ??? ( paredziesiąt MHz więcej za niecałe 200zł :mur: :mur: )

Co do Adat kręcą się na podobnym poziomie, GR z całej tej trójki wydają się najlichsze. Najłatwiej wybierzesz ramki, kiedy przeczytasz

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=226201

ten wątek.

Aha i na napędach nie oszczędzaj, ja kupiłem nagrywarke z Allegro za 80zł - podczas odczytu jest kilkukrotnie głośniejsza od mojej starej nagrywarki CD ( prędkość odczytu x52). Co ciekawe obie LG. Cały trud wyciszenia wentyli na nic ...

kokott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest różnica w wydajności między dyskami 8cachowymi, a 16 cachowymi?

szkoda ze nie stac cie na ocz spc opsy no ale coz bywa tez i tak:) powodzenia w kupnie;)

Ramy:OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL5 SpecialOps 459zł

Miałem je wklejone :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Kingstony z Apollo poszły na 980 MHz przy cl 5. Swoich pod tym względem nie sprawdzałem, ale z opisów innych użytkowników wiem, że spoko chodzą na ok. 850 przy cl.4 . W emarkecie cena chyba zachęcająca ( 292 polskie !!! )

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9850657

Oczywiście możesz dopłacić do OCZ'ów, ale po co ??? ( paredziesiąt MHz więcej za niecałe 200zł :mur: :mur: )

Co do Adat kręcą się na podobnym poziomie, GR z całej tej trójki wydają się najlichsze. Najłatwiej wybierzesz ramki, kiedy przeczytasz

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=226201

ten wątek.

Tak, ale GR teraz robi pamięci na Micronach, więc już takie liche nie są. A Kingston się zeszmacił i to strasznie, kumpel ma te el0 HyperX, robią 230MHz tylko, więcej nie dają rady :lol:, wcześniej Kingston na Elixirach miał pamięci, teraz Infineon syfny, słabo kręcący się, owszem są wyjątki, zależy jak się trafi. Jeszcze dawniej Kingston robił na Elpidach, pamięci się kręciły dość dobrze. To nie jest już ten Kingston co kiedyś IMHO. Raczej przereklamowany bubel, jak Creative (wiem, złe porównanie). A-Daty lepsze, a OCZ są za drogie niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka napędów od LiteOna więc wiem, przekonałem się o tym co to za badziewie. Wszystko działa pięknie do czasu.

niestety kolega ma racje, mam napęd samsunga i nagryware liteona, shit jak nie wiem, tnie, wolno chodzi, psuje płytki, itp 'bonusy'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB 392zł

[iNT][775] Płyta Abit AB9 403zł

DDR2 1GB Patriot 800MHz Cl5 215zł

GeForce 7900GS Galaxy 256MB CoolerMaster 574zł

[sATA2] Dysk WD Caviar 250GB 7200 16MB 226zł

zsilacz ModeCom Feel 400 92zł

buda 90zł

Nagrywarka DVDR Asus DRW-1608P3S BOX Ivory 116zł

Próbowałem także złożyć sobie zestaw za 2100zł. Wyszło prawie to samo jednakże zrezygnowałem z 2Gb Ramu i takiego zasilacza na rzecz lepszego dysku. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale chyba tak ponieważ nawet jeżeli wziąłbym gorszy dysk to nie starczyłoby mi kasy na te części zresztą oceńcie sami.

PS.mam nadzieję że autor topica nie obrazi się jeśli się tutaj o to zapytam :wink:

Edytowane przez Vester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB 392zł

[iNT][775] Płyta Abit AB9 403zł

DDR2 1GB Patriot 800MHz Cl5 215zł

GeForce 7900GS Galaxy 256MB CoolerMaster 574zł

[sATA2] Dysk WD Caviar 250GB 7200 16MB 226zł

zsilacz ModeCom Feel 400 92zł

buda 90zł

Nagrywarka DVDR Asus DRW-1608P3S BOX Ivory 116zł

Próbowałem także złożyć sobie zestaw za 2100zł. Wyszło prawie to samo jednakże zrezygnowałem z 2Gb Ramu i takiego zasilacza na rzecz lepszego dysku. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale chyba tak ponieważ nawet jeżeli wziąłbym gorszy dysk to nie starczyłoby mi kasy na te części zresztą oceńcie sami.

PS.mam nadzieję że autor topica nie obrazi się jeśli się tutaj o to zapytam :wink:

Na dzien dobry wywal ten zasilacz kosztem mniejszej pojemnosci dysku np 160gb 8mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi