Skocz do zawartości
Gość Kaaban

Grafa, Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie kompletuję nowy zestaw i doszedłem do kwestii karty graficznej. Na kompie gram, ostatnio wprawdzie rzadziej ale mocna grafa jest potrzebna ;) Planowałem 7900gs ale patrzę w cenniki a tam 8600 zadomowiły się więc chyba pozostaje któraś z nich... gts czy gt? Który producent najlepszy? Wertuję temat o 8600 ale wolę żeby ktoś mnie utwierdził w przekonaniach :P Grafa ma się jak najlepiej kręcić :twisted2: mam zamiar ją katować do granic możliwości (nie jakieś lajtowe tylko konkret ;))

ATI chyba odpada? ;P

Na grafę mam ~700zł +/-

Drugi wybór: ram :) ofc ddr2, 2x1024 i też jak najlepsze do kręcenia... liczyłem na nie z 500zł +/-. Z tego co czytałem 4gb odpada bo i tak się nie wykorzysta...

Co najlepiej? Jedyne co wiem to, że microny d9 ale ofc nie wiem w jakich kostkach są :P (rachubę co do pamięci straciłem pół roku temu <_< )

EDIT

jeszcze pytanko co do napędu: czy Pioneer 111D dalej daje radę? Tym tez się dawno nie interesowałem... Chyba że teraz coś innego jest na topie to walcie ;). Mam na to ~150-200zł

EDIT 2

I jeszcze jedna wątpliwość: dysk :P

Seagate 320 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)

Seagate 320, 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) czy Samsung T166 320 (SATA II, 16MB cache, NCQ) :?: Bliżej mi do seagate ;)

na dysk ~300zł

reszta zestawu to (w zależności od zamożności portfela):

x2/c2d, jakieś mobo pod oc, dysk , napęd, zasiłka bq 500W.

I jeszcze zastrzeżenie-tylko sprzęt z komputronika (wiem, wiem, ale niestety muszę wziąć tam, nie mogę się potem bujać z gwarami, brakiem sprzętu itp.-takie życie)

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. za 700 zł masz już Palita 86OOGTS 256 MB na DDR3 , on chyba nie jest zły :D

2. co do ramów, może poszukaj A-Daty Vitesty na micronach d9, ktoś tutaj chciał jakieś sprzedać chyba ....

3. Ten napęd daje radę, ale dość słabo czyta (sam się o tym przekonałem). Ja bym Ci polecił LG albo Samsunga, ale zaraz pewnie mnie zjadą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i X1950PRO będzie czasem lepszy, ale, cytuje:

"Grafa ma się jak najlepiej kręcić mam zamiar ją katować do granic możliwości (nie jakieś lajtowe tylko konkret )"

A z tego co wiem to ten PRO się do tego nie nadaje....

A sam bym brał za 500zł 7900GS Palit'a, kręci się porządnie, wydajnościowo trochę słabiej od 8600 (szczególnie biorąc pod uwagę cenę... 200zł w kieszeni około).

RAM jak z komputronika to coś z OCZ tudzież Corsair'a

Dysk to Barracuda 7200.10

DVD-RW to może być ten Pioneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem nad 7900gs z tym, że dx10 się nie przyda na przyszłość?

Jest sens płacić 600zł za tenburżujski ram? Czy lepiej za połowę mniej ( :blink: ) 675 ?? Z tego co czytałem ram 667 i tak osiągnie te 800 więc chyba nie warto przepłacać 2x tyle? Zwykłe chyba odpadają? ;P

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry po DX10 ukorzą się dopiero gdzieś za pół roku, do tego czasu seria 8 już na dobre się zadomowi, pojawi się R600, pojawią się pewnie jakieś nowe wersje serii 8 np 8800GS itp, ceny sie ustabilizują, ja bym teraz kupił 7900GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z maruhem i several4.

7900GS od Palita można już od 489zł dorwać a ramu 1GB dokupić lub sprzedać i kupić 2x1GB. 2GB już są potrzebne nie którym grą np Stalker, Gothic 3. Wydasz ponad 700zł na 8600GTS a w wielu grach będzie i tak będzie cieło :wink: Nie mówiąc, że FPS i tak może być mniejszy niż na 7900GS. Polecam zobaczyć testy 8600GS na egieldzie.

BTW tylko czemu z komputronika? drogo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit? To galaxy juz nie jest trendi? :wink:

P.S. Co z tym ramem? Może jakieś inne czy te corsair ok?

Co do sklepu-niestety 18 dopiero za rok i to prawdopodobnie mój ostatni komp w pełni z $ rodziców (:P) i nie mogę się potem bujać z gwarancjami i tym całym załatwianiem-taki wymóg rodziców-zapłacą ale ma być bez komplikacji, wszystko razem i żadnych wałków wcześniej/później (niestety kasy mi do ręki nie dadzą) a komputronika mam w wawie i jak by nie patrzeć-najmniej skarg jest na niego ze wszystkich sklepów internetowych. I nie przekonujcie mnie bo zdania nie mogę zmienić :P

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Corsairy co podałeś mogą być ( mowa o 675 oczywiście )

Co do karty to zgadzam sie z poprzednikami kupowanie teraz karty pod dx10 mija całkowicie się z celem, 7900gs jest tanszy i wydajniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafika ktora najlepsza:

GeForce 7900 GS Palit 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) (559 zł)

czy

GeForce 7900 GS Palit 512MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) (649 zł)

czy

GeForce 7900 GS Galaxy 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) (600/1600 1.2ns) Cooler Master (599 zł)

ceny z komputronika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Bierz 7900gs palit 256mb, stosunek cena/wydajność jest bardzo dobry, a 512 ta karta nie wykorzysta.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi