Skocz do zawartości
Gość sinsx

Panowie Pomóżcie !

Rekomendowane odpowiedzi

Witajta w moim poście.

Posiadam takiego kompa:

- ASRock 939Dual-VSTA

- AMD A64 3200+ 2000Mhz, 64bit

- 512MB RAM 266Mhz Nanya,

- Radeon Gigabyte 9550 128/128 AGP 8x

Zastanawiam się na przejściem do Intela na C2D. Czy jest sens? Czy moze powymieniać parę części (ram, grafikę) i jechać dalej? Ale właśnie: czy opłaca się ładować kasę w DDR400? Ceny 2x wyższe jak w DDR2. OC mnie nie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też zależy do czego używasz kompa , jak priorytet to gry to mozna sie pobawić w większe zmiany

choć faktycznie ładowac kase w AGP i ddr to już nie za bardzo sie opłaca , tak wiec chyba raczej jak już to całość do wymiany , teraz AMD X2 na am2 masz za naprawde nei wielkie pieniądze a i grafy na PCIE są tańsze , a ile by było na to funduszy

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... dzięki za opinię. Myślałem bardziej o intelu... po części ciągnie wilka do lasu. Od Intela zaczynałem moją przygodę z PCami :) I czytałem ze C2D jest wydajniejszy od X2. Ale masz rację - pospadały ceny X2 na łep na szyję.

ps. nie chciałem ładować kasy w AGP oczywiście tylko w ramy. ten Radek jest do wymiany na PCIE właśnie. Tylko chodziło mi o ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... dzięki za opinię. Myślałem bardziej o intelu... po części ciągnie wilka do lasu. Od Intela zaczynałem moją przygodę z PCami :) I czytałem ze C2D jest wydajniejszy od X2. Ale masz rację - pospadały ceny X2 na łep na szyję.

ps. nie chciałem ładować kasy w AGP oczywiście tylko w ramy. ten Radek jest do wymiany na PCIE właśnie. Tylko chodziło mi o ramy.

no faktycznie po masz płyta z AGP i PCIE

hmm czy opłaca sie kupowac ddr no wiesz na wymiane płyty proca potrzeba jednak dość znacznej gotówki

z 1 gb ramu ddr1 kupisz za ok 250zł , nie wiem ja bym chyba jednak jak już wymieniał to od razu na ddr2 i am2 ,ale to twoja decyzja :rolleyes:

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też tak myslę, żeby wymienić na AM2 i DDR2. A jaką poleciłbyś płytę na AM2? Z VGA i bez (płyta plus grafa to na początek spory wydatek, więc wolałbym z VGA). Patrzyłem po Asusach ale tyle modeli ze nie wiem juz nic.

Procka wypa3łem takiego: AMD Athlon 64 X2 EE 4000+ BOX Technologia Brisbane (0.065) za 369 zł w Znaku.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też tak myslę, żeby wymienić na AM2 i DDR2. A jaką poleciłbyś płytę na AM2? Z VGA i bez (płyta plus grafa to na początek spory wydatek, więc wolałbym z VGA). Patrzyłem po Asusach ale tyle modeli ze nie wiem juz nic.

Procka wypa3łem takiego: AMD Athlon 64 X2 EE 4000+ BOX Technologia Brisbane (0.065) za 369 zł w Znaku.pl.

płyta zdecydowanie Abit Kn9 nf4 am2 ok 250zł ale w znaku nie ma Abita

co do czegoś z integrą to może takei coś http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,36919/

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, w Znaku nie ma, eech :/ i nie wiedziałem ze istnieje coś takiego DDR2-400 :D najwidoczniej jestem do tyłu z nowościami. Chodzi mi o tego Gigabyte'a.

Poszukam tego Abita. Dzienks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są chyba najwolniejsze DDR2... w każdym razie nie opłaci się ich kupować , bo są zbyt wolne ... a jeśli zastanawiasz się nad przejściem na nową platformę , to jeśli bez O/C , to bierz AM2 ;) na stocku X2 wygrywają z C2D o podobnej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słyszeliście o takiej MoBo: BIOSTAR TF7050-M2? Ciekawe jaka będzie jej cena. Plyta ma miec nowy chip i VGA GF7 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tja, z tym że z nowościami bywa tak ze są wadliwe i nie "dopieszczone". Jeszcze na jesieni składałem s.939 bo bym nie wybrał AM2, a dzis z AMD tylko AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobilem tak:

SD4000+ (poszedl 340zl) ----> Brisbane 3600+ (~260zl)

939Dual-Sata2(na razie 270 na aukcji) ---->Kn9 (~260zl)

2x512ddr400 (jedna daje bratu, druga sprzeda sie mysle ze za 100) ---> ddr2 667 ok 150zl za 1gb !!!

7900Gto ----> 7600GT (gosciu doplacil mi 400zl) i jestem happy bo odzyskalem troche i na tym przeczekam do dx10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nieźle zrobiłes, ale ja niczego nie będę sprzedawał. Po prostu będę składał nowego kompa (niektóre częsci juz mam, a niektóre wyciągnę z obecnego), a tego (po drobnym reconfigu) oddam w dobre ręce. :)

Jeśli teraz mam A 3200+ to opłaca sie zmieniać na Brishbane 3600+? Myslałem o 4000+ też Brishbane (0.065).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi