Skocz do zawartości
ENIGMA

programy do robienia kopii danych typu ghost i nietylko - !!

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam nazw programów do robienia kopii danych. Jakieś testy, porównania, nazwy programów?

Znany mi jest tylko norton ghost a potrzeba mi jest przynajmniej kilka (znanych lub trochę mniej). Już wyjaśniam po co mi to. Mam napisać pracę dyplomową na temat zabezpieczenia i ochrony danych przed ich utratą– czyli robienie kopii bezpieczeństwa różnymi sposobami.

Mile widziane propozycje takich programów – a może ktoś zna sposób inny niż programowy? Jakieś opisy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies w jakims starym chipie widzialem porownanie kilku takich programow.  

Poszukam tego i moze (nic nie gwarantuje) uda mi sie zalatwic skan.

zapodaj przynajmniej numer - mam dostęp do chipów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie podczepie do pytania... potrzebuje programu do robienia obrazu partycji... musi byc darmowy (wystarczy do uzytku domowego), ma dzialac z partycjami NTFS... cos o podobnych wlasciwosciach jak Norton Ghost nie musi wypalac na CD :) wystarczy obraz partycji np. z systemem i przywrocenie go np. po odpaleniu kompa z dyskietki startowej... ale nie DrvImagerXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj przynajmniej numer - mam dostęp do chipów :)

Okiej, podam, ale wlasnie koncze nocke i ide do domu. Jak kiedys tam wstane to napisze ktory to nr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie podczepie do pytania... potrzebuje programu do robienia obrazu partycji... musi byc darmowy (wystarczy do uzytku domowego), ma dzialac z partycjami NTFS... cos o podobnych wlasciwosciach jak Norton Ghost nie musi wypalac na CD :) wystarczy obraz partycji np. z systemem i przywrocenie go np. po odpaleniu kompa z dyskietki startowej... ale nie DrvImagerXP

pakowanie:

cat /dev/patrycja_z_windows |gzip >patrycja_z_windows.gz

w odwrotną stronę:

zcat patrycja_z_windows.gz >/dev/patrycja_z_windows :D :) nie am nic bardziej darmowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pakowanie:

cat /dev/patrycja_z_windows |gzip >patrycja_z_windows.gz

w odwrotną stronę:

zcat patrycja_z_windows.gz >/dev/patrycja_z_windows :D :) nie am nic bardziej darmowego :)

raczej nie o to mi chodzilo... utworzenie dyskietki startowej, z ktorej moge przywrocic system z pliku z obrazu partycji... to jest najwazniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie o to mi chodzilo... utworzenie dyskietki startowej, z ktorej moge przywrocic system  z pliku z obrazu partycji... to jest najwazniejsze

a co za problem - jakaś mała dystrybucja (1dyskietka) tkz pocket co by miał cat i zcat no i mount i wybraną przez ciebie kompresję gzip czy bzip2 i po prokach :)

lepsoawe niż ghost :) i kompresja też dobra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie o to mi chodzilo... utworzenie dyskietki startowej, z ktorej moge przywrocic system  z pliku z obrazu partycji... to jest najwazniejsze

a co za problem - jakaś mała dystrybucja (1dyskietka) tkz pocket co by miał cat i zcat no i mount i wybraną przez ciebie kompresję gzip czy bzip2 i po prokach :)

lepsoawe niż ghost :) i kompresja też dobra :)

w sumie nie o to mi chodzi szukam programu pod windows... poza tym czy po rozpakowaniu takiego pliku na czysta partycje odpali mi system, bo jakos nie jestm przekonany... to nie ma byc tylko backup danych, to mam w systemie i w kilku innych programach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi