Skocz do zawartości
kuebk

Dziwne Zwisy Tulipanka Na Bxie

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie doswiadczam bardzo dziwnych zawieszen komputera, co ciekawe owe zawieszanie zdarzaja sie [z tego co zauwazylem] tylko podczas przegladania internetu w momencie otwierania jakies stronki na nowej zakladce - wtedy po prostu nastepuje zwis. :(

Nie mam pojecia czym jest to spowodowane. :(

Jakies sugestie?

Dziekuje - kuebk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka masz na BXmodzie, czy na przelocie tak BTW??

Hymh może to wina tego że nie ma odpowiedniego dzielnika dla AGP (tylko 3:2, nie wiem jak to by mogło wpływać, ale może jakoś).

Na standardowym taktowaniu masz to samo czy jest lepiej??

Próbowałeś podnosić Vcore??

Masz tą dolegliwość od początku czy to jakieś nowe przygody. Opisz od czego się zaczęło to może coś wykombinujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka masz na BXmodzie, czy na przelocie tak BTW??

Hymh może to wina tego że nie ma odpowiedniego dzielnika dla AGP (tylko 3:2, nie wiem jak to by mogło wpływać, ale może jakoś).

Na standardowym taktowaniu masz to samo czy jest lepiej??

Próbowałeś podnosić Vcore??

Masz tą dolegliwość od początku czy to jakieś nowe przygody. Opisz od czego się zaczęło to może coś wykombinujemy.

Mam na BXmodzie.

Problem jest wlasnie jest to ze zwisow nie mam w 3D ani w programach obciazajacych procka, po prostu od czasu do czasu lubi sie zawiesic na zwyklym przegladaniu internetu. :(

Na standardowym taktowaniu to nawet go nie puszczalem. :P

VCore = 1.6V

Chcialbym w sumie zwrocic uwage na fakt ze mod wymaga odizolowania 3 pinow i polaczenia 2 pinow, mi za ciach!a nie chcialo to dzialac z zainzolwanym i polaczynymi pinami, meczylem sie z tym z 2 albo 3 godziny i nic nie wymyslilem - sciagalem zakladalem itp itd i nic, co ciekawe procesor chodzi bez laczenia tych 2 pinow - wystarczylo tylko te 3 zaizolowac i smiga. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na BXmodzie.

Problem jest wlasnie jest to ze zwisow nie mam w 3D ani w programach obciazajacych procka, po prostu od czasu do czasu lubi sie zawiesic na zwyklym przegladaniu internetu. :(

Na standardowym taktowaniu to nawet go nie puszczalem. :P

VCore = 1.6V

Chcialbym w sumie zwrocic uwage na fakt ze mod wymaga odizolowania 3 pinow i polaczenia 2 pinow, mi za ciach!a nie chcialo to dzialac z zainzolwanym i polaczynymi pinami, meczylem sie z tym z 2 albo 3 godziny i nic nie wymyslilem - sciagalem zakladalem itp itd i nic, co ciekawe procesor chodzi bez laczenia tych 2 pinow - wystarczylo tylko te 3 zaizolowac i smiga. :)

No bo zasadniczo powinien działać, te łączenie jest dla ewentualnego polepszenia stabilności i może to jest twój problem. Ja działałem na pełnym BXmodzie z jakiś rok i było wszystko dobrze, no tyle że na i815 (jednakże pragnę tu przypomnieć iż to właśnie BXmod a nie i815mod :D ). Spróbuj może jeszcze z kabelkiem od taśmy 40 żyłowej / fdd.

Hehe, a może trojana masz jakiegoś :P

Znowu zarzucę, swoim autorskim projektem :) :

Dołączona grafika

Odstaje przez to trochę od podstawki, ale to nie przeszkadza zupełnie, za to jest równo.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie rzecz ujmujac to sugerowalem sie Twoim projektem przy robieniu moda. :D

Jednak zastanawia mnie troche czemu w 3D/benchmarkach sie nie wiesza a w zwyklym windowsowkim 2D sie zawiesi. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze mi zaczal wychodzic z gier do windowsa. :( Temperutura ksztaltuje sie na poziomie ~44 stopni w stresie [wiec chyba nie tak duzo?], jakies sugestie? :(

EDIT: Martwi mnie to ze najnizsza temperatura CPU pokazywana przez czujnik to 40*C, co wydaje mi sie troche duzo. A co dziwne radiator jest chlodny moze nawet powiedzialbym ze jest zimny. :(

EDIT: Po dokladniejszym sprawdzeniu [tzn max obroty coolera] najnizsza zanotowana temperatura wg CPU SpeedFana to 37.5*C w idlu, niestety puszczanie tego coolerka na max obrotach troche mija sie z celem, bo zabardzo odkurzaczo podobny dzwiek wydaje. :(

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem tak jak Qron mowiles, zamontowalem ten dodatkowy drucik, dodatkowo jeszcze zrobilem vmoda - tak ze napiecia koncza mi sie na 1.8V, a efekty prezentuja sie nastepujaco

FSB=100MHz

Chodzi bez problemu bez drucika jak i z nim.

FSB=133MHz

Bez drucika: pojawiaja sie opisane wyzej dziwne zwisy

Z drucikiem: zwis zaraz po wykryciu dyskow przez kontoler HPT albo chwilke potem po pokazaniu sie tej tabelki z informacjami o komputerze, wyglada to tak ze wyskakuje ta tabelka a ponizej niej mala litera N i zwis.

Jakies inne sugestie? :(

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał Geforce'a albo słabą rewizję mobo. Innych pomysłów nie mam.

Szczerze powiedziawszy to nie wydaje mi sie zeby albo mobo albo gf nie byly 133mhz friendly, zwazywszy na fakt ze przed tulipankime mialem celeronka 800@1066, odkad go mialem to caly czas smigal na fsb=133 - zadnych problemow, zwisow etc. :(

Zadziwia mnie to ze bez dodatkowego drucika dziala ale sie wiesza. :(

Moze innego tulipanka sprawdzic? :~D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obejrzyj dokładnie kondensatory, bo na tym Abicie (po pewnym czasie) bardzo często padały - to może być przyczyną problemów ze stabilnością, problemów z FSB133, itd. Po pewnym czasie może siąść całkiem i nawet na FSB100 Ci nie ruszy. Pozdrawiam

Edytowane przez marotf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obejrzyj dokładnie kondensatory, bo na tym Abicie (po pewnym czasie) bardzo często padały - to może być przyczyną problemów ze stabilnością, problemów z FSB133, itd. Po pewnym czasie może siąść całkiem i nawet na FSB100 Ci nie ruszy. Pozdrawiam

Z kondensatorami wszystko OK. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kondensatorami wszystko OK.

A wymieniałeś je już czy od początku masz fabryczne?? jeśli od początku to raczej w dobrym stanie nie są, druga sprawa to przy FSB133 niektóre płyty na BX zawyżały częstotliwość portu AGP ze względu na brak odpowiedniego dzielnika i większość kart AGP zawieszała się poprostu, spróbuj na jakiejś starej grafie na PCI czy problem dalej występuje, ostatecznie możliwe że Tulipanek niestety stracił swoje możliwości overclockerskie i fsb133 to za dużo jak na niego Edytowane przez marotf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wymieniałeś je już czy od początku masz fabryczne?? jeśli od początku to raczej w dobrym stanie nie są, druga sprawa to przy FSB133 niektóre płyty na BX zawyżały częstotliwość portu AGP ze względu na brak odpowiedniego dzielnika i większość kart AGP zawieszała się poprostu, spróbuj na jakiejś starej grafie na PCI czy problem dalej występuje, ostatecznie możliwe że Tulipanek niestety stracił swoje możliwości overclockerskie i fsb133 to za dużo jak na niego

Sam wymienialem jak ja kupilem, co do FSB 133 - to jak juz wczesniej pisalem wczesniej pracowalem na innym procesorze, mianowicie na Celeronku 800 ktory caly czas latal na 1066 bez zadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...