Skocz do zawartości
jokerthc

Zestaw Za 2500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic nowego kompa. Na ten cel chce przeznaczyc ok.2500zl- mysle ze to taka optymalna kwota. Troche sie zorientowalem w temacie i udalo mi sie zlozyc cos takiego:

AMD Athlon X2 3600+ Brisbane OEM- 225zl

AC Freezer 64 Pro AM2- 75zl

DFI Infinity NF Ultra II-M2 320zl dobre OC

2x1GB DDR2 OCZ Platinum 800Mhz CL4- 395zl

Galaxy 7900GS Cooler Master- 570zl

Seagate Barracuda 250GB 7200.10 16MB NCQ- 222zl

Huntkey HK-350AP 200zl

Buda- 200zl na bude

Myszka A4tech X-718bf 60zl

Klawiatura BTC 6300 60zl

razem 2327zl

I teraz pare pytan:

1)Dam sobie rade ze zlozeniem tego w calosc?

2)Zastanawiam sie czy nie poczekac do premiery nowych kart od ATI. Moze zaprezentuja cos ciekawego, a to juz za pare dni.

3)Jaka bude- myslalem o Sunbeam Quarterback ale chyba troche za mala jest.

4)Jak oceniacie caly zestaw- zostanie mi jeszcze ok. 200zl wiec mozna cos jeszcze ulepszyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw jak najbardziej ok. Tylko mam parę zastrzeżeń - procesor weź w wersji BOX - 3 lata gwarancji zamiast 1, a niewiele drożej wychodzi. Płytę główną możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą samą tylko w wersji z SLI, bo jest parę zł droższa, a na pewno łatwiej bedzie Ci ją w przyszłości sprzedać niż zwykłą (poza tym to to samo), jakby różnica była większa niż 10-20 zł to się już nie opłaca - zrobisz jak uważasz. Dysk możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 300GB, który kosztuje 250 zł (w znak.pl), ale nie w każdym sklepie jest. Mysz - może lepiej wziąśc jakąś laserową z Logitecha, bo A4Tech ma słaby lakier - wyciera sie po jakimś czasie. Obudowa - Coolermaster Elite lub Skarkoon Rebel 9 (trochę większa), ewentualnie jakiegoś Chiefteca medium tower - już dużo większa od wymienionych. Co do złozenia do kupy - złożysz bez problemu, jeśli tylko masz odrobinę wyczucia. Pomyśl tez o jakiejś paście termoprzewodzącej (Arctic Silver 5 np.), gdyż ta z Freezerem jest średniej jakości. Poza tym zestaw bardzo wyważony i dobrze dobrany, dobrze wiesz co chcesz i to się liczy. Pzdr :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... procesor MOZESZ zmienic na: abit kn9, jezeli zabrakloby ci kasy B-)

Abit nie robi procków :damage_wall: . A co do złożenia, to skoro 14 latek dał radę (ja), to i ty powinieneś:P (zwłaszcza, że składałem droższy sprzęt).

Edytowane przez mpConroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie wezme proca w wersji BOX roznica to tylko 12zl, a 2 lata gwrancji wiecej.

Co do ramkow to mysle ze te OCZ Platinum sa dobre, CL4 i sie dobrze kreca.

AMD Athlon X2 3600+ Brisbane OEM- 225zl

Paste bede bral Zalman stg1 czy jakos tak.

Zastanawiam sie nad dyskiem, ale czy taki duzy dysk 300/320GB nie bedzie zamulal kompa, bo wiecej talerzy pewnie maja. Moze lepiej 160GB lub 250GB bo i tak 2 miechy bede RAID robil. Seagate na 100%- mam zaufanie do tych dyskow, moj juz 8 lat smiga.

Co do budy z wygladu Sunbeam Quarterback najbardziej mi sie pododba i ma wiatraczki w komplecie- chyba 3 120mm, ale wejdzie tam 8800GTX czy nowe radki?

Myszka- ide do sklepu to obczaje jak lezy w dloni i jaka jakosc wykonania.

A co z ta premiera nowych kart od ATI, nie przesuna jej znowu? Chyba poczekam z karta graficzna bo i tak mam jeszcze ponad 200ziko to bym dolozyc i nowego radka kupil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tomshardware.pl/howto/20020918/index.html

masz napisane jak zlozyc kompa :D

1.czemu procek tylko 3600? a nie 4600?

2.juz pytalem ale spytam jeszcze raz. jak sie odkreca firmowe chldzenia z procka i zaklada tego arctic freezera to nie traci sie gwarancji? jak kupie procka takiego box, to on ma juz zalozone chlodzenie i paste nasmarowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek sporo drozszy, a roznica w taktowaniu nie jest duza- nadrobie ja przy lekkim OC.

Nadal nie wiem co z dyskiem- Seagate tylko jaki, 320GB chyba zamuli kompa z uwagi na 3 talerze. To 250GB najlepszy wybor chyba.

Hmm te karty od ATI to beda dopiero w lipcu, a teraz tylko 2900, ale za drogi bedzie.

Na grafe zostanie ok. 650zl wiec chyba wezme Galaxy 7900GS CM, chyba ze jest cos lepszego w podobnej cenie, moge doplacic troche jak bedzie warto.

Co do budy z wygladu Sunbeam Quarterback najbardziej mi sie pododba i ma wiatraczki w komplecie- chyba 3x120mm, ale wejdzie tam 8800GTX czy nowe radki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemysle ta opcje z wiekszym dyskiem.

Co do grafy mysle nad Radeonem X1950XT, starczylo by mi na niego, a karta wydaje sie byc dobre i calkiem niezle sie podkreca. Warto go brac?

Zasilki Anteca sa lepsze od Huntkeya?

I jak z ta buda bo juz nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi