Skocz do zawartości
szuwar007

Co lepiej kupic ??agp 4x czy 8x

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim sorki jezeli moj post to tylko glupi spam ale przeszukalam cale forum moze nie umiejentnie ale szukalem i nie moglem znalesc wypowiedzi na nurtujacy mnie temat otuz chce wymienic sprzent i plyta glowna ktora chce kupic ma agp 8x i potrzebuje do niej karte graficzna mam dylemat miedzy 2 grafami jedna to( gf ti4400 asus v8440 tv&dvi box 128mb) a druga to (gf ti4200-8x asus v92080 video suite) ten ti4400 ma szybciej taktowany rdzen i pamiec ale zato nie posiada agp 8 lecz 4 a ten ti 4200 ma moze wlasnie mniejsze taktowanie ale zato agp8 tak wiec dylemacik wogule nie mowiac o tym czy ati czy gf ale raczej wole gf wiec jak mozecie to pomuzicie i co wy na moim miejscu byscie zrobili. Ponizej zamieszvczam linki do opisow tych kart.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5136

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3604

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał x8 bo lubie to co nowe :D

ok ale czy nowe musi koniecznie oznaczac ze leprze ok to w sumie 8x to 2 razy wiecej niz 4 ale mniejsza czestotliwosc taktowania rdzenia i pamieci a jezeli 8 razy jest tylko o 1 czy 2% jest lerze niz 4 razy to czy jest sens ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili chyba nie warto kupowac karte agp8x, jesli ma dostepny odpowiednik 4x. Ceny wyzsze, wydajnosc praktycznie ta sama.

Czy 4200 8x czy 4400 4x, to glownie pytanie o pamieci na karcie. Pewnie 4400 bedzie mila ciut szybsze i wyzej go mozesz podkrecic. Nie wiem, moze nawet ta 4400 ma kosci BGA jakies... Nawet napewno, conajmniej jakies 3,6ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ofkoz ten ASUS ti 4400.

Po pierwsze: róznica między agp x8 i x4 przy obecnych układach graficznych jest symboliczna i ma raczej na celu pozyskanie więcej klientów.

Po drugie: ten ASUS jest na PCB takim samym jak wersja ti4600, tak jak juz wspomniał irnlng, będzie miał napewno lepsze pamięci, więc napewno będzie sie lepiej kręcił.

Po trzecie: w tej cenie zdecydowanie lepszym zakupem bedzie Radeon 9500PRO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki wam wszystkim za tak szybko odpowiedz szukalem to przez chyba tydzien a wy mi w 20 minut pomogliscie .Jezeli chodzi o cene tych kart to powiedzmy ze jestem w stanie dolozyc te prawie 200 zloty do tej karty z agp 8x jezeli to by mialo duzo zmienic ale jak piszecie ze nie to przynajmniej kasa pujdzie na cos innego a i jeszcze jedno pytanko slyszalem ze te kart asusa w wersji delux maja wejscie tv i ze prechwytuja obraz ale pisze ze nie maja tunera tv wiec czy to znaczy ze bede mogl na nich tv oglondac bo sie zaczynam gubic. Chodzy w samej gazecie Chip z pazdziernika 2002r pisalo ze ma bardzo wysoko wydajne wejscie tv pozwalajace na przechytywanie w czasie rzeczywistym sygnalu. Wiec czyzby to znaczy ze mozna tv oglondac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ofkoz ten ASUS ti 4400.

Po pierwsze: róznica między agp x8 i x4 przy obecnych układach graficznych jest symboliczna i ma raczej na celu pozyskanie więcej klientów.

Po drugie: ten ASUS jest na PCB takim samym jak wersja ti4600, tak jak juz wspomniał irnlng, będzie miał napewno lepsze pamięci, więc napewno będzie sie lepiej kręcił.

Po trzecie: w tej cenie zdecydowanie lepszym zakupem bedzie Radeon 9500PRO...

Ok dzieki z tym przechwytem obrazu ale mowiac juz o RADEONIE to zastanawialem sie juz nad tym i fakt dobre sa te karty ale na kazdym forum pojawia sie ztwierdzenie ze ludzie nie zabardzo kupuja ten sprzent a ja w sumie chcial bym radeonna 9700pro ale te wersje juz takie prawie full kosztuja po 1700zl a na to to jednak mnie nie stac. W sumie terz mam z tym rpoblem nie wiem czy wybrac radeona czy gf. Zwlaszcza ze juz slyszalem o sterownikach do nich i innych rzeczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz kupować R9700PRo, nawet 9500PRO będzie lepszy od tych GeForce'ów, jeśli już wydawać tyle szmalu to na coś zaawnsowanego technologicznie, jak pewnie wiesz układ R300, czyli Radeony od 9500 az do 9700PRO, wspiera w pełni DX9, a GF niestety tylko 8.1. Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi gdy mówisz o sterownikach itp. osobiście nie zauważyłem problemów, moze rzeczywiscie, wczesniejsze wersje Catalystów sprawiały jakies problemy, ale teraz zostały już dopracowane.

Więc IMHO w twoim przypadku Radeon 9500PRO to jest to czego trzeba :D A jeśli mozesz jeszcze poczekac i dozbierać kaskę na 9700 to nie pal sie i dozbieraj na niego, naprawde warto :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz kupować R9700PRo, nawet 9500PRO będzie lepszy od tych GeForce'ów, jeśli już wydawać tyle szmalu to na coś zaawnsowanego technologicznie, jak pewnie wiesz układ R300, czyli Radeony od 9500 az do  9700PRO, wspiera w pełni DX9, a GF niestety tylko 8.1. Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi gdy mówisz o sterownikach itp. osobiście nie zauważyłem problemów, moze rzeczywiscie, wczesniejsze wersje Catalystów sprawiały jakies problemy, ale teraz zostały już dopracowane.  

Więc IMHO w twoim przypadku Radeon 9500PRO to jest to czego trzeba :D A jeśli mozesz jeszcze poczekac i dozbierać kaskę na 9700 to nie pal sie i dozbieraj na niego, naprawde warto :).

Wiesz co masz racje chyba tak zrobie wlasnie zauwazylem ze radeony obluguja Dx 9.0 a Gf tylko 8.0 a co do 9500pro to jako tako mogl bym go juz kupic wlasnie nawet znalazlem taki co by mi odpowiadal. A co do sterownikow to ja tak slyszalem ze wczesniejsze nie sa idealne ale a i jeszcze jedno co z nowymi gierkami jak beda na ati chodzic tak samo jak na gf czy lepej ?? bo chyba kazdemu sie rozchodzi o tego DOOMA 3 co ma wyjsc :)i slychac ze piekielne wymagania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do zapoznania się z recenzjami Radeona 9500PRO, wsztystkiego się dowiesz. Np. tu:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=radeon_9500_pro_9700

A co do Dooma3 to narazie mozna tylko pospekulowac, okaże się jak wyjdzie oficjalnie, będzie miał ulepszony, sprawniej działający engine, jednak wersja alpha na kartach ATI działała lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do zapoznania się z recenzjami Radeona 9500PRO, wsztystkiego się dowiesz. Np. tu:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=radeon_9500_pro_9700

A co do Dooma3 to narazie mozna tylko pospekulowac, okaże się jak wyjdzie oficjalnie, będzie miał ulepszony, sprawniej działający engine, jednak wersja alpha na kartach ATI działała lepiej...

Co do tego linku to bardzo chentnie poczytam. Tylko wlasnie spotykalem sie z duza iloscia glosow mowiacych o tym ze karty ati niezbyt sie zprawdzaja co do bardziej wymagajacych gier (choc samemu wydaje mi sie ze to tylko niechec i masowa wprowadzana bo co 2 osoba co znam to tylko gf) a chce kupic dobra karte ktora naprawde moze nie przez lata ale przez kilka miesiecy zapewni mi dobra zabawe i ciekawa doznania z grafika komputerowa. Przeczytalem juz kilka dyskusji na ten temat porownujace ati i gf i jako tako nie zabardzo sam sie zprecyzowalem. Jak narazie z moich ocen wolabym ati bo jak sam pisales obsluga DX 9.0 w dodaku juz kazdy obsluga agp8x anie 4 a po 2 szybciej taktowana pamiec i rdzen niz gf i duzo leprze wyjscie tv ale jedynie cena ati troszke przytlacza w poruwnaniu z ti4400 czy nawet z ti4600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

telewizji nie obejzysz,mozesz np z video zgrac sobie kasete na dysk,ale w czasie rzeczywistym to potrzeba do tego mocnego proca (no teraz wszystkie sa mocne)

z ta telewizja to mozna zrobic nastepujacy myk:

mozna podlaczyc antene tv do magnetowidu, i z magnetowidu sygnal leci do karty graf do video-in. jednym slowem korzystamy z tunera w magnetowidzie i wszystko pieknie gra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...spotykalem sie z duza iloscia glosow mowiacych o tym ze karty ati niezbyt sie zprawdzaja co do bardziej wymagajacych gier...

:lol: :lol: :lol:

Ktoś Ci jakiś kit wciska.

jedynie cena ati troszke przytlacza w poruwnaniu z ti4400 czy nawet z ti4600.

Jakto?? Przecież cena Radeona 9500PRO to ok. 1000-1100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem

ale nie wszystkie magnetowidy maja tunery,chodzilo mi o to glownie ze do karty trzeba dostarczyc sygnal z obrazem,a nie np.podlaczyc antene telewizyjna lub kabel od kablowki

mozne przeciez podlaczyc karte do telewizora(nie kazdego) i ogladac telewizje w kompie :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zgodze sie z tym ze 9500 to taka cena jak wymieniles ale np. 9700pro juz nie spotkalem sie z modelem co by zchodzil ponizej 1700zl. A co do wymagan gier to ja tak slyszalem i gdzies slyszalem robi mi sie straszny metlik w glowie co do tych kart sam juz nie wiem co chce wiem ze napewno nie wydam az mase kasy na karte ktora i tak za 6 czy 7 miesiecy bedzie juz stanieje do wartosci srednich kart na rynku. Po glebszym zastanowieniu sie wybybralem chba juz tego ati9500pro cena w sumie przystempna i jakosc b dobra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zgodze sie z tym ze 9500 to taka cena jak wymieniles ale np. 9700pro juz nie spotkalem sie z modelem co by zchodzil ponizej 1700zl. A co do wymagan gier to ja tak slyszalem i gdzies slyszalem robi mi sie straszny metlik w glowie co do tych kart sam juz nie wiem co chce wiem ze napewno nie wydam az mase kasy na karte ktora i tak za 6 czy 7 miesiecy bedzie juz stanieje do wartosci srednich kart na rynku. Po glebszym zastanowieniu sie wybybralem chba juz tego ati9500pro cena w sumie przystempna i jakosc b dobra .

Radeona 9700pro można kupić już za 1250zł a nie za 1700zł , radze dołożyć Ci do tego 9700pro , sam sie sczypałem z kasą i teraz żałuje , różnica między tymi kartami jest naprawde zauważalna , szczególnie w wyskoich rozdzielczościach i Fsaa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem

ale nie wszystkie magnetowidy maja tunery,chodzilo mi o to glownie ze do karty trzeba dostarczyc sygnal z obrazem,a nie np.podlaczyc antene telewizyjna lub kabel od kablowki

mozne przeciez podlaczyc karte do telewizora(nie kazdego) i ogladac telewizje w kompie :-D

o ile sie orientuje to kazdy magnetowid ma tuner, tylko wiekszac odtwarzaczy video nie miala tunera, ale teraz to chyba ciezko trafic na cos takiego jak odtwarzacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeona 9700pro można kupić już za 1250zł a nie za 1700zł , radze dołożyć Ci do tego 9700pro , sam sie sczypałem z kasą i teraz żałuje , różnica między tymi kartami jest naprawde zauważalna , szczególnie w wyskoich rozdzielczościach i Fsaa.

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Jak mi powiesz gdzie można dostać R9700Pro lub "nawet" R9700 za 1250 zł to masz u mnie flaszke ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Jak mi powiesz gdzie można dostać R9700Pro lub "nawet" R9700 za 1250 zł to masz u mnie flaszke ;).

hmyyy ja terz bede bardzo zobowiazany jak mi podasz sklep gdzie moge kupic radeona 9700pro za 1250. Tutaj podaje linki z cenami ktorymi sie sugeruje i tu nigdzie nie pisze ze za taka kase 9700pro http://www.dekanex.pl/cennik.html

http://www.pcprojekt.pl/

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=980

fakt 1 z 3 linkow to sklepy internetowe w ktorym moze byc drozej ale 2 to dosyc tanie sklepy w wktorych ceny sa dosyc rozsadne wiec moze podzielisz sie ze ma informacja gdzie znajde ati9700pro za ten 1200?? pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmyyy ja terz bede bardzo zobowiazany jak mi podasz sklep gdzie moge kupic radeona 9700pro za 1250.(...)

Na WGK można kupić za tyle Powercolora 9700pro , chyba można osobiście tego nie widziałem, kolega który był na giełdzie mi mówił że po tyle widział.A tutaj jest napisane że nawet chodzi po 1200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmyyy ja terz bede bardzo zobowiazany jak mi podasz sklep gdzie moge kupic radeona 9700pro za 1250.(...)

Na WGK można kupić za tyle Powercolora 9700pro , chyba można osobiście tego nie widziałem, kolega który był na giełdzie mi mówił że po tyle widział.A tutaj jest napisane że nawet chodzi po 1200zł.

hmyy oki widze ze jest akurat za 1200 ale wiecej jakiegos opisu to ma czy nie a co do gieldy to jakos sam nie wiem moze ale wole juz chyba doskladac i kupic radka9700pro w sklepie i byc pewny ze dostane cale opgogramowanie i przejsciowki bo jakos nie widzi mi sie za taka kase taki sprzent chyba ze go sprzedaja bez niczego bez zadnych cdkow i bez pudla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogole na cos na kasety ciezko trafic

w epoce dvd i divx'ow przyznaje ci racje :D

rowniez sie z tym zgodze wszystko to dvd albo divx ale rowniez szukalem karty ati albo gf ktore by mialy tuner tv znalazem 2 czy 1 ale jest cieniutka i nie kupil bym jej wiec kupie karte tv ale jest taki wybur i co 2 w swoim komeptarzu zamieszczonym przez swojego wlasciciela opisuje ze nie jest zbyt rewelacyjna wiec co moglibyscie polecic zeby byla dobra. Zfunkcjami pilota i telegazety bo juz o tunerku 'fm nie musi miec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pixelview sa po 250pln i maja fm,pilota telegazete

wlasciwie na wszystkich kartach w Polsce byl ten sam tuner (rok temu sprawdzalem telewizyjne),nie wiem czym sie roznia,ale nie stawiam karcie zbyt duzych wymagan,dla mnie to musi wyswietlac telewizjw i ewentualnie zgrac cos z video na dysk inne funkcje mnie nie interesuja,jak chcesz dowiedziec sie czegos wiecej to poszukaj testow kart telewizyjnych,kiedys takie widzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...