msn Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Otóż problem leży lcd graficznym na KS0108, a dokładniej w podświetleniu... Wyświetlane jest co trzeba, ale podświetlenie szaleje (ciągle nierównomierne migają diody i to nie wszystkie tzn. niektóre bardzo sporadycznie), żeby było weselej napięcie mierzone miernikiem na diodach jest stabilne (wahania w granicach 0,01V) :-| Tak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=xQPBEsJffpc pomysły? Edytowane 18 Czerwca 2007 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mialem identyko efekt w mojej myszce samsunga.. Wymieniłem diode i uspokoiło sie..... Dioda tez była niebieska.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 jak wyzej wymiana diod mozna sie tez skusic na lepsza stabilizacje napiecia zasilajacego ;) w takich wypadkach rowniez najlepsza zabawka okazuje sie oscyloskop ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Wielkie dzięki. Zauważyłem jeszcze, że diody świecą coraz słabiej i bardziej sporadycznie im dłuzej lcd jest podłączony. Po nocy znowu świecą lepiej i stopniowo przygasają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Pewnie zlacza sa przegrzane i jesli jest zwieksza sie ich temperatura to powstala przerwa rowaniez ulega powiekszeniu wobec czego mniejsz prawdopodobienstwo ze dioda zaswieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udało mi sie usunąć usterkę, więc napiszę krótkie how to dla niewtajemniczonych, może komuś się kiedyś przyda: musimy otworzyć wyświetlacz, wyjąć matrycę, do szybki przyklejona jest listwa z diodami, należy ją odlutować i oderwać następnie przelutowujemy diody tutaj pojawił sie problem, bo nowe diody zasilane są napięciem 3,2V a stare były na 5V, problem rozwiązałem poprzez zrobiennie przejścia z rezystorem ze starego źródła zasilania: działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...