Skocz do zawartości
Labovsky

Sprawdź Czy Będzie Miejsce Na Coś Jeszcze - Problem "instalacji" Chłodzących Na Płytach Głównych

Rekomendowane odpowiedzi

Z gory przepraszam jezeli pisze w nieodpowiednim watku ale nie moglem znalezc nic odpowiedniejszego.

Kupilem Thermalright 120 Ultra Extreme do chlodzenia Phenoma II na AM2+. Chlodzenie jest zajebiste, ze 120mm wentylatorkiem z jednej strony temp. jest 10* nizsza w stresie (100% obciazenia BOINCiem) niz na boxowym chlodziwie. Problem jest taki ze radiator thermalrighta zaslanie 1 i 2 bank pamieci RAM .

Zapomnialem dodac ze mobo to DFI LP DK 790GX M2RS a RAM to OCZ Reaper z tymi wielkimi radiatorami z hp.

No wiec RAM powedrowal do banku 3 i 4 i jest OK ale wlasnie przyszla mi ochota do wsadzenia kolejnych 2 modulow pamieci w mobo i teraz mam problem....

O ile pod socket 775 radiator thermalright mozna ustawic w dwuch osiach bo srubki od socketa sa rozmieszczone na planie kwadratu to niestety obrot radiatora zeby byl wzdluz mobo AM2+ odpada bo srubki sa na planie prostokata wiec jak obroce radiator to nie bedzie go jak przykrecic....

Inny pomysl to zdjac radiatory z tych OCZow - tam chyba byly jakies srubeczki, ale wtedy odpada OC...

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?

Dołączona grafika

Na zdjeciu nie widac bankow pamieci 1i2 ktore sa za RAMem OCZ i pod radiatorem thermalright. Normalne pamieci wejda pod radiator, te OCZki niestety nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gory przepraszam jezeli pisze w nieodpowiednim watku ale nie moglem znalezc nic odpowiedniejszego.

Kupilem Thermalright 120 Ultra Extreme do chlodzenia Phenoma II na AM2+. Chlodzenie jest zajebiste, ze 120mm wentylatorkiem z jednej strony temp. jest 10* nizsza w stresie (100% obciazenia BOINCiem) niz na boxowym chlodziwie. Problem jest taki ze radiator thermalrighta zaslanie 1 i 2 bank pamieci RAM .

Zapomnialem dodac ze mobo to DFI LP DK 790GX M2RS a RAM to OCZ Reaper z tymi wielkimi radiatorami z hp.

No wiec RAM powedrowal do banku 3 i 4 i jest OK ale wlasnie przyszla mi ochota do wsadzenia kolejnych 2 modulow pamieci w mobo i teraz mam problem....

O ile pod socket 775 radiator thermalright mozna ustawic w dwuch osiach bo srubki od socketa sa rozmieszczone na planie kwadratu to niestety obrot radiatora zeby byl wzdluz mobo AM2+ odpada bo srubki sa na planie prostokata wiec jak obroce radiator to nie bedzie go jak przykrecic....

Inny pomysl to zdjac radiatory z tych OCZow - tam chyba byly jakies srubeczki, ale wtedy odpada OC...

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?

Na zdjeciu nie widac bankow pamieci 1i2 ktore sa za RAMem OCZ i pod radiatorem thermalright. Normalne pamieci wejda pod radiator, te OCZki niestety nie...

Wszystkie (albo bynajmniej mnie znane z autopsji) mobo na AM2, AM2+, AM3 cierpia na ten problem. Zmagalem sie z nim rowniez i ja - z gory moge Ci powiedziec, ze daremne wysilki... Moje OCZ Reaper HPC (czyli starsza rewizja Twoich jak widze po radiatorach) + Mugen tez zamykaly mi mozliwos obsadzenia 2 pierwszych slotow - zostaly sprzedane. Kupno "normalnych" pamieci (patrz sig) rozwiazalo problem, OC wzroslo (no, ale to juz kwestia samych pamieci).

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzieki za odpowiedz, czyli mowisz ze jezeli chodzi o OC to twoje standardowych rozmiarow GSkill sie mieszcza pod radiatorem i jeszcze sie fajnie kreca? Jest to jakas opcja... Ewentualnie zmiana pamiatek na 2 moduly 4GB, ale czy ktokolwiek takie produkuje...

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzieki za odpowiedz, czyli mowisz ze jezeli chodzi o OC to twoje standardowych rozmiarow GSkill sie mieszcza pod radiatorem i jeszcze sie fajnie kreca? Jest to jakas opcja... Ewentualnie zmiana pamiatek na 2 moduly 4GB, ale czy ktokolwiek takie produkuje...

Dzieki za pomoc.

Pod Mugenem sie zmiescily (zreszta mierzone wszystko bylo przed zakupem, na "pale" wlasnie poprzednie OCZ kupilem znajac je jeszcze z platformy Intela, a na AMD niestety byly co najwyzej przecietne...), pod TR- nie wiem. Co do pamieci - masz inne podforum (ale juz moge Ci powiedziec ze moduly 2 x 4 GB; a: sa produkowane; b: nie kreca sie/kreca sie slabo; c: jesli nie pracujesz profi w 3D. CADzie itp - nie widze sensu pakowania 8 GB RAMu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje przy edycji video w HD i sie okazuje ze mi 4GB nieswystarcza...dlatego rozwazam dodatkowe 4 GB. Nie jest przesadzone ze przyrost wydajnosci bedzie warty wydatku kasy na kolejne 4GB RAMu ale chce sprawdzic, najwyzej odesle z powrotem do sklepu (za to wlasnie lubie zakupy przez internet) a co do konkretnych pamiatek to zapytam na innym watku, dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi