kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) mam kilka pytan co do propozycji, ktore sa na forum : otoz, obecnie uzytkuje laptopa hp (P4 2,66GHz , 512 ramu wspoldzielone z karta graf. 384/128) pracuje na XP , lubie miec otwarte sporo zakladek w przegladarce , tlen , foobar , skype itd... chce zmienic na komputer stacjonarny: pierwszy dylemat: AMD X2 czy Intel C2D ? czy dla zwyklego smiertelnika roznica jest wyczuwalna ? jak wypadaja w porownaniu z tym co mam w laptopie ? amd jest tanszy i ku niemu bym sie sklanial drugie pytanie : MOBO ze zintegrowana karta graficzna czy osobno ? nie gram wlasciwie w gry, poza Enemy Territory gdzie wymagania wygladaja nastepujaco: * Intel Pentium III 600Mhz processor or AMD equivalent * 128 MB RAM * 32 MB 100% fully OpenGL compliant 3-D video card * Microsoft DirectX 8.1 or higher (not included) czy na GF6100 i GF6150 da sie pograc czy lepiej kupic np. MOBO Abit KN9 + cos (co?) ? trzecie pytanie : cichy i stabilny zasilacz ? komp pracowac bedzie ~20-24h/dobe , w bliskim otoczeniu lozka poza wymienionymi elementami bedzie hdd i karta telewizyjna (komp bez napedow) czwarte ostatnie : jakie chlodzenie zastosowac ? przyznam sie ze w tej kwestii jestem bardzo zielony i nie wiem jakie wiatraki uzyc, by miec cisze raczej nie zamierzam nic krecic, budzet studencki - im mniej tym lepiej :) (bez przesady) Edytowane 15 Maja 2007 przez kszychooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 W ET da sie pograc na zintegrowanej, jednak super fajnie nie jest, na 1024x768 + wyłączone w cfg co się da można spoko grac ale na Venice na placu z działem, albo innych dużych przestrzeniach potrafi mieć 20pare fps, choć dla twardzieli to nie problem B-).Na standardowcyh mapach wyrabia. Ale z drugiej strony integry 6100/6150 są wydajniejsze od mojej i powinno być lepiej. Ja tam jednak zbieram sobie na 7600gs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 wiec co warto zamiast integry w przyzwoitej cenie w stosunku do wymagan ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Będzie oc, i ile chcesz mieć ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 mysle nad kostka 1GB i raczej nie bede krecil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maka69 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 ja niedawno kupilem Abit kn9, athlon 64 x2 3600, 1gb goodram, grafika geforce palit 7600gs i jak gram na rodzielczosci 1280x1024 wszedzie 125fps bo tak sobie ustawilem choc wyciaga wiecej ale czasami na niektorych mapa spada ale to na moment tak jak np na venice kolega wyzej napisal ale jak Ci trzeba na mniejsza rozdzielczosc to moze jakas slabasz grafa moze byc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 a jaka slabsza bedzie dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 od 7600GS w dół ?? 7300GT na dobrych pamięciach DDR3, od Palita albo Galaxy . A niżej to jakieś 6600GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 do et to nawet 6600 bedzie ok . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Tylko ze najtansza 6600 kosztuje (wg. apollo) 320zl 7600GS natomiast Galaxy 128MB DDR3 Zalman wychodzi za 335zl - skoro jest wydajniejszy to 15zl to nie jest roznica. Roznica jest karta zintegrowana z plyta lub osobno - czy w moim przypadku poczuje roznice ? Jak reszta pytan... Edytowane 15 Maja 2007 przez kszychooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 To jak porównać maluszka do Ferrari :) czy poczujesz różnice?? To zależy od stylu jazdy ;) Jka grasz to poczujesz i to sporą!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) czyli poki co : Procesor [AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 3600+ OEM 225.00 Płyta główna [AMD][AM2] Płyta Abit KN9 234.00 Pamięć Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 125.00 Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 7600GS Galaxy 256MB DDR3 Zalman 340.00 calosc za 924.00 zl pozostaje kwestia chlodzenia na procku i zasilacza - oba komponenty musza byc ciche przegladalem allegro w poszukiwaniu ladnej , taniej budy bez wodotryskow - jednak bezskutecznie :/ Edytowane 15 Maja 2007 przez kszychooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Co do budy to zamiast allegro przejdz sie po okolicznych sklepach i od progu rzuc ze "szukasz jakiejs najtaniszej obudowy bez zasilacza... moze byc czarna" ja w ten sposob kupilem wlasciwie nowiuska (jedna rysa) obudowe tracera za 50 zeta (a na allegro 115,-) czysty zysk, a buda naprawde fajna... Edytowane 15 Maja 2007 przez Leszkon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Jeżeli lekkie podkręcanie ci nie straszne to weź zamiast galaxy palita np z tąd http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9400713 Zawsze to te prawie 50zł do przodu. A co do obudowy to przed chwilą na forum wygrzebali takie coś http://www.allegro.pl/item195764499__nowa_...zasilacza_.html Czy jest ładna to kwestia gustu, ale spełnia standardy i jest tania, i ma czadowy opis :lol: A tak jeszcze apropo ET, kumpel ma c2d+ 1 giga ramu + 7900gt, czyli jak na wymagania tej gry kosmiczny sprzęt, ale fps wcale nie ma jakoś kosmicznych ( nie ma stałych 333fps :lol2: ), i twierdzi że ta karta jest na te gre zbyt nowoczesna i sterowniki nie są pod nią optymalizowane :lol:. Także nie wiem jak to jest z ET i serią 7xxx. Edytowane 16 Maja 2007 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 bez gadania! bierz palit 76OOgs SONIC! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 teraz sie zastanawiam, bo przeciez karte graficzna zawsze moge dokupic pozniej - tylko czy jest jakas sensowna plytka z karta w porownaniu do zachwalanego tutaj abit'a KN9 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 raczej nie ... Gorzej się kręcą ... A jeśli nie możesz sobie pozwolić na drogą grafę, to bierz coś pokroju X300 + KN9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...