Skocz do zawartości
izar

Co To Jest Za Napięcie +vbat?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Właśnie wgrałem program do monitorowania komputera Sensor Viev i zastanawia mnie niski odczyt dla napięcia +VBAT który wynosi 0,06 V.

Mam jednak dalej problemy z odpalaniem kompa na zimno mimo wymiany zasilacza. Włączają się wentyle ale nie ma obrazu, dopiero po rozgrzaniu i restarcie komputera włącza się monitor. Kondensatory na płycie sprawdzałem i wyglądają bardzo dobrze.

Więc myślę że to wina baterii na płycie. Co o tym sądzicie, czy napięcie +VBAT oznacza baterie i czy wartość 0.06 V jest poprawna?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sama nazwa wskazuje Vbat to napięcie baterii Cmos-u i powinno być ok. 3.0 -3.2V. U Ciebie program pokazuje jakieś głupoty, albo faktycznie jest tak marnie z baterią ? Najlepiej ją wyciągnąć zmierzyć miernikiem, to wszystko się wyjaśni.

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sama nazwa wskazuje Vbat to napięcie baterii Cmos-u i powinno być ok. 3.0 -3.2V. U Ciebie program pokazuje jakieś głupoty, albo faktycznie jest tak marnie z baterią ? Najlepiej ją wyciągnąć zmierzyć miernikiem, to wszystko się wyjaśni.

Pozdr. :D

Wymieniłem baterie na płycie i teraz wskazuje 0,32 V, a więc sporo więcej nic wskazywał przed wymianą, ale dalej nie jest to 3V. Komp dalej nie odpala na zimno.

Coś czuje że aby uniknąć tego problemu to trzeba będzie wymienić cały komputer, co i tak mam zamiar zrobić w sierpniu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wymieniłem baterie na płycie i teraz wskazuje 0,32 V, a więc sporo więcej nic wskazywał przed wymianą, ale dalej nie jest to 3V. Komp dalej nie odpala na zimno.

Coś czuje że aby uniknąć tego problemu to trzeba będzie wymienić cały komputer, co i tak mam zamiar zrobić w sierpniu.

Pozdrawiam

:damage_wall: NAPIĘCIA MIERZYMY MIERNIKIEM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie rozwalaj mnie trzeba wymienic kompa bo bateria wartosci 5zl nie dziala. No lol roku :P co mi z glowa porobil hahaha.

Zasilacz wymieniony, bateria wymieniona i co jeszcze może płyta, procesor, i tak wymieniam kompa w sierpniu. Więc nie będę walczył z tym starym, w sklepie powiedzieli mi że to może być cokolwiek.

A miernik do niczego mi nie jest potrzebny skoro wymieniłem baterie. Napięcie pokazywane przez sensor jest 6 razy większe niż na starej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A mi pokazuje 20V na 12V to co ja zrobię w takiej sytuacji?? Oleję wskazania programu i zmierzę napięcie miernikiem-TYLKO on jest WIARYGODNY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co było instalować program do monitoringu :lol2: Jego wskazania to sobie możesz o kant [gluteus maximus] rozbić, może Ci nawet 0,00V wskazywać i jeśli się nie kasują ustawienia cmos'u to jest wszystko dobrze informacje o zrestartowaniu ustawien powinna się pokazać zaraz po odpaleniu kompa, a jeśli się nie pokazuje to wystarczy wejść do biosu i sprawdzić godzinę i już będziesz wiedział...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co było instalować program do monitoringu :lol2: Jego wskazania to sobie możesz o kant [gluteus maximus] rozbić, może Ci nawet 0,00V wskazywać i jeśli się nie kasują ustawienia cmos'u to jest wszystko dobrze informacje o zrestartowaniu ustawien powinna się pokazać zaraz po odpaleniu kompa, a jeśli się nie pokazuje to wystarczy wejść do biosu i sprawdzić godzinę i już będziesz wiedział...

To może mi ktoś mądry powie dlaczego podczas gdy w pokoju jest zimno nie włącza się monitor, trzeba odczekać 2 minuty zrestartować komp i wszystko jest okey?

Kondensatory wyglądają bardzo ładnie. Może nie widać że są uszkodzone?

Może to wina karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może mi ktoś mądry powie dlaczego podczas gdy w pokoju jest zimno nie włącza się monitor, trzeba odczekać 2 minuty zrestartować komp i wszystko jest okey?

Kondensatory wyglądają bardzo ładnie. Może nie widać że są uszkodzone?

Może to wina karty graficznej.

Proste wloz inna grafe i sprawdz ;] warto miec taka za 5zl na pci ;] super sprawa polecam :) Jak powiesz co jest przyczyna bedziemy myslec dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi