Laweciarz Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 HA! Kto tu sie ośmiesza? Nie ucz mnie fizyki bo dlaeko Ci do mojej wiedzy... Kiedy ciecz jest zamknięta szczelnie a butelka została wsadzona do torebki foliowej (albo nawet wytarta) to już nie ma najmniejszych szans na jakiegolwiek skraplanie. Resublimacja zewnętrzna występuje tylko w wypadku skrajnych różnic temperatur. Kiedy butelka będzie stopniowo powracać do temperatury otoczenia to nawet jedna kropelka nie pojawi sie na jej ściance. :twisted: Stary weź nie pieprz głupot. O jakiej fizyce Ty mówisz??? Ja znam tylko jedną. Jaką ty masz wiedze? Nie ośmieszał byś się. Dam Ci jeszcze lepszą radę. Wstaw se do kompa lód o temperaturze -50*C w bardzo dobrym termosie. Jeżeli ten termos będzie bardzo dobry to woda Ci się na nim nie skropli 8O 8O 8O . I co z tego skoro w ogóle nie będzie odbierał ciepła??? Bez sensu takie pieprzenie. Masz świadomość istnienia czegoś takiego jak wilgotność powietrza?? Wiesz, że zależy od temperatury? Dzięki uprzejmości Witchhuntera zapodam Ci ciekawą tabelkę: Wyciągnij wnioski i odszczekaj to co napisałeś w tym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 Posłuchaj mnie PAJACU!!! Q1=m1c(top)=p(w)[delta]Vc(top) Jeśli Q1 to ciepło odebrane przez lód na stopnienie, a Q2 ciepło oddane przez wodę to Q2=m(w)c(ww)t=V(0)p(w)c(ww)t. A to oznacza, ze Q1=Q2 Z tego można wyliczyć jak będzie topnieć woda w temperaturze pokojowej. I dla co bardziej inteligentnych ludzi (na pewno nie o tobie mówię) będzie jasne, że poziom skraplania w takiej temperaturze jest niższy od 1%!!!! Znajdź mi na tej butelce jedną krople Cwelu. Bo z tej tabelki to chyba niewiele rozumiesz. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 lodu! dajcie lodu! ghyhyhyhy... ci na syberi nie mają takich problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 Posłuchaj mnie PAJACU!!! Q1=m1c(top)=p(w)[delta]Vc(top) Jeśli Q1 to ciepło odebrane przez lód na stopnienie, a Q2 ciepło oddane przez wodę to Q2=m(w)c(ww)t=V(0)p(w)c(ww)t. A to oznacza, ze Q1=Q2 Z tego można wyliczyć jak będzie topnieć woda w temperaturze pokojowej. I dla co bardziej inteligentnych ludzi (na pewno nie o tobie mówię) będzie jasne, że poziom skraplania w takiej temperaturze jest niższy od 1%!!!! Znajdź mi na tej butelce jedną krople Cwelu. Bo z tej tabelki to chyba niewiele rozumiesz. :D Bedziesz mnie mogl nazwac pajacem, jak przejdziesz przez dwa semestry termodynamiki - wyklady, cwiczenia, laboratoria, egzamin roczny. Od razu widać, że twój poziom wiedzy jest najwyżej na poziomie liceum (jeśli nie gimnazjum), a poziom intelektualny na poziomie podwórkowym. Te równania, które pzytoczyłeś nie mają z omawianym zjawiskiem nic wspólnego. Jeśli nawet tego nie potrafisz zrozumieć to w ogóle nie powinienem zaczynać z Tobą dyskusji. Wiesz w ogóle o co w tej tabelce chodzi? Że na przykład jeżeli w pokoju masz 22*C a wilgotność powietrza wynosi 70%, to w temperaturze 16,3*C woda zacznie ci się skraplać. Taką temperaturę osiągnie powietrze w warstwie przyściennej twojej butelki (jest to warunkiem wymiany ciepła, o czym Ty masz zielone pojęcie) i dlatego zacznie Ci się na tej butelce osadzać rosa. Jeśli chcesz to wytłumaczę Ci dokładniej o co w tym wszystkim chodzi i wrzucę do tego wykresy (proste, żebyś mógł zrozumieć), ale najpierw przeproś mnie za tego cwela. Update: I wytłumacz mi jeszcze co to znaczy poziom skraplania niższy od 1% :lol: :lol: niezły LOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Najgorzej jak któś braki w wykształceniu maskuje agresją i wyzwiskami. Czyżbyś był wykorzystywany seksualnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Posłuchaj mnie PAJACU!!! .................................. Znajdź mi na tej butelce jedną krople Cwelu............... RedNacz Mowiac twoim jezykiem : srasz sobie w papiery. Zaliczasz zolta kartke, pierwsza, ale zarazem ostatnia. Jeszcze jeden post z takimi epitetami i zegnamy sie bez zalu, z naszej strony :evil: Zakonotuj to sobie dokladnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 hm warto w sumie to sprawdzic w folii moze nie bedzie sie skraplac ale ja bym to najpierw przetestowal na jakims nedznym sprzecie (zeby ewentualne straty byly niskie) a dopiero potem stosowal w lepszych komach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hCr Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 nie ma sie chyba o co klócić jak ktoś bedzie chciał to sobie do budy wstawi nawet kotlety mielone, swoja droga jezeli bedzie w kompie zawilgotno to nie dobrze cossie moze s<span style="color:red;">[ciach!]</span>lic i final bedzie taki jak w bajkach dextera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 a ja zadam kilka pytan - bo jestem ciekawy :!: 1. dlaczego to skraplanie jest takim problemem :?: z obserwacji (moich) wynika ze para wodna (wilgoc z powietrza) skrapla sie na chlodniejszej powierzchnii czyli na butelce a nie na elektronice czy radiatorach wiec czemu ma to szkodzic :?: 2. zakladajac ze powietrze u nas w budzie ma jakis % wilgotnosci to jak skrapla sie na butlece to nawet dobrze bo czesc tej wilgoci zostaje uwieziona na butelce czyli w calej budzie spada wilgotnosc tylko w okolicy butelki sie zwieksza - ale potrzeba zalozenia ze mamy "prawie zamkniety" uklad chlodzania -> nie zasysamy duzych ilosci powietrza z zewnatrz ("nowa wilgoc") :?: 3. dlaczego ma wzrastac wilgotnosc powietrza w budzie (przy zalozeniu ukladu chlodzenia "prawie zamknietego") przeciez ta wigotnosc nie bierze sie z niczego :?: a uzyte juz raz powietrze "oddalo" czesc swojej wilgoci :?: 4. nie zebym byl zwolennikiem tego rozwiazania - bo jak pisalem trzeba by zrobic uklad zamkniety a tu tylko krok do klasycznego WC (to tez uklad zamkniety z "chlodziwem" o nizszej temp. niz chlodzone duperelki) - ale IMO kiepskosc tego ukladu polega na tym ze wlasnie trzeba unikac powietrza spoza budy -> obnizamy temp. lodowata woda ale jednoczesnie podnosimy bo zamykamy "prawie szczelnie" bude -> skutki znosza sie i wychodzi ze mamy duzo zabawy a efektow zadnych - IMO lepszym rozwiazaniem (jak ktos nie lubi wentylatorow) jest inna "sila natury w sluzbie czlowieka" -> KONWEKCJA wystarczy zdjac gore obudowy (i ewentualnie wywalic zasilacz poza bude) i cieple powietrze samo ucieka, a u nas w budzie mimo pasywnej wymiany powietrza mamy temp. bliska temp. pokojowej jezeli gdzies zrobilem blad w zalozeniach to prosze o uswiadomienie mnie gdzie i dlaczego :?: bo widze ze jest sposor osob ktore maja niezla wiedze a ja sam chcialbym sie czegos nowego dowiedziec :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 1 A wstawił byś sobie czteropak zmrożonego piwa do kompa? Albo jeszcze lepiej - jakąś butelkę z lodem. Najpierw butelka by się zmatowiła (rosa), potem zaczęła skraplać, żeby w końcu zacząć spływać po puszce/butelce na dno budy. Jeżeli chodzisz do knajp to pewnie wiesz, że wafelki do piwa nie są do jedzenia, a kufel czemuś jest zawsze mokry i stół też się robi mokry. Możesz wiadomo podstawić jakiś podstawek, ale ja bym nie chciał czegoś takiego mieć w swoim kompie. 2 i 3 Jak zamkniesz całkowicie budę, to wystarczy to na czas krótszy niż wyrównania temperatur w budzie. Zauważ że masz tam jak by nie było trochę wat. Na jak długo starczy ta oziębiona masa? A potem? Kaplica. A jak układ będzie prawie zamknięty to butelka nie ususzy nam zbytnio powietrza w budzie, a na pewno dostarczy dodatkowej wilgoci jak lód odtaja, bo zebrana na butelce ciecz zacznie wtedy szybciej parować. 4 Konwekcja jest ok, ale jeszcze lepsza jest konwekcja wymuszona, czyli zamontowanie wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 1 A wstawił byś sobie czteropak zmrożonego piwa do kompa? ... :lol: w moim przypadku zanim otworzylbym bok budy to pewnie zostaly by puste puszki/butelki ;) a na serio - wlasnie to splywa po butelce - samej elektronice nic sie nie powinno stac tylko trzeba by zrobic odplyw skrpolonej pary jak w instalacjach klimy - czyli jak pisalem zblizamy sie do klasycznego WC - wiec juz jak ktos chce sie bawic lodem/zimna woda to IMO wystarcz najprostszy bloczek, pompka i wiaderko/miednica/akwarium (na zewnatrz budy) do ktorych bedziemy co godzine dorzucac szufelke wegla... :roll: oj mialo byc szufelke lodu :lol: ...4 Konwekcja jest ok, ale jeszcze lepsza jest konwekcja wymuszona, czyli zamontowanie wiatraka. ale pisalem ze sposob "bezwentylatorowy" to dla osob nielubiacych halasu :!: dzieki za odpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...