Skocz do zawartości
Homer

Radeon 9000 i BX ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, sam dokładnie nie wiem, ale jak mój brat chciał kupić Radka 9000PRO właśnie do PIII 550MHz i BX-a to w sklepie powiedzieli mu, że nie będzie działać. Ale sami tego nie sprawdzaliśmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie bedzie dzialac jak najbardziej. poprostu bedzie w trybie agpx2 pracowac. Wlasciwie kazda nowa karta ze starymi kompatyblina (nie mowie o archaizmach... :D) wiec ja na moim starym bx-ie gf3ti200 128ddr agpx4 odpalilem to ten radek tez musi dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy karta ATI Radeon 9000 wystartuje na starszej płycie główniej na AGP x2  ??  Chodzi mi o zwykłą płytę na BX.

U mnie na abicie be6-II --HIS radek rv9000 nie działa !!!! Płyta nie widzi grafy, bios mobo jeden z najnowszych.. Czyli wielkie buuu. Ale podobno inne chodzą np 8500.

Jak ktoś rozwiąże problem to nich da znac!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Abita BX 133, testowałem dwa egzemplarze R9000 (bez PRO) - jeden od Gigabyte drugi od Saphire.

Nie udało mi sie ich stabilnie postawic - permanentne zwisy, "efekt wielkiej myszy" itd.

R 7200 (wczesniej) i R 8500 (obecnie) chodzą stabilnie bez żadnego problemu.

O ile wiem, problem nie dotyczy wszystkich płyt na BX, ale Abity są problemowe, ktoś miał też problemy na jakimś no name..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z autopsji wiem ze R8500 na BX'ie dziala, wiec nie bardzo widze powod dla ktorego R9000 mialby nie dzialac...

Bo są na ziemi rzeczy o których nie śniło sie filozofom.

Powód jest prawdopodobnie prozaiczny - BX obsługuje tylko AGP x2

R8500 bez problemu obsługuje AGP x2 /x4

Natomiast z R9000 czasem odmawia wspólpracy, na równie starych chipsetach ale obsługujacych juz AGPx4 problem nie występuje (podobno). Np na I815 i jego mutacjach.

Zdania czy jest to zawalona implementacja AGPx2 w Radkach czy niektóre plyty niepoprawnie współpracują z tymi kartami, są podzielone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oficjalnei powinno chodzic

niestety radeony 9000 to tak jak te wszystkie MX'y

w miare wydajnie ale za to tanio

ale do czego zmeirzam

karta powinna chodzic choc nie ma gwarancji ze tak

moze sei zdazyc plyta na ktorej ta karta chodzic nie bedzie

ogolnei rzecz biorac BX i r9000 sa ze soba kompatybilne

choc plyta na poszczegolnych plytach moze nei chodzic

ale jak juz mwimy to moze sobie zalatwic r9100 LE

niewiele drozszy a przynajmniej bedzie chodzic