sarmat Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Hmmm, na XtremeSystems są dostępne jakieś VP BIOSy beta do płyty MSI P35 Platinum - podobno nie są one oficjalnie publicznie dostępne. Są to wersje P03, P04 itp. Czy ktoś odważy się wgrać takiego BIOSa i sprawdzić zmiany? Niby ten koleś co osiągnął FSB 600MHz na tej płycie zrobił to na BIOSie P01. http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=15 Edytowane 16 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Hmmm, na XtremeSystems są dostępne jakieś VP BIOSy beta do płyty MSI P35 Platinum - podobno nie są one oficjalnie publicznie dostępne. Są to wersje P03, P04 itp. Czy ktoś odważy się wgrać takiego BIOSa i sprawdzić zmiany? Niby ten koleś co osiągnął FSB 600MHz na tej płycie zrobił to na BIOSie P01. http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=15 To moze jest taki bios do P35 Neo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 czyli po przesadzeniu z o/c nie trzeba resetować CMOSu? a i drugie pytanie.... czy ten kontroler marvela od ide (mowa o wersji p35 neo) jest taki kiepski jak to piszą w recenzji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) To moze jest taki bios do P35 Neo Nie widziałem BIOSu VP do tej płyty. Poszperalem trochę na XtremeSystems i dowiedziałem się, że BIOSy VP są w chwili obecnej dostępne tylko dla recenzentów - podobno dzięki nim osiąga się większą wydajność z płyty. Jeśli chcesz taki BIOS do Neo-F to możesz spróbować napisać do 2649576[/snapback] czyli po przesadzeniu z o/c nie trzeba resetować CMOSu? Tak, wciskasz kilka razy power/reset i komputer startuje na standardowych ustawieniach i masz możliwość zmiany błędnych ustawień. a i drugie pytanie.... czy ten kontroler marvela od ide (mowa o wersji p35 neo) jest taki kiepski jak to piszą w recenzji? MSI P35 Platinum też chyba ma ten kontroler, ale mogę się mylić. W sumie mi nie sprawia on problemów, chociaż rzeczywiście może trochę więcej czasu zajmuje start niż na innych płytach. Edytowane 16 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 no własnie na stracie marvel daje się we znaki.... w sumie tylko na starcie a z tym power/ reset to w jakiej kolejniści? razem, osobno? pytam bo na mojej dfi infinity to tylko reset cmosu pomagał (zworką) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 no własnie na stracie marvel daje się we znaki.... w sumie tylko na starcie a z tym power/ reset to w jakiej kolejniści? razem, osobno? pytam bo na mojej dfi infinity to tylko reset cmosu pomagał (zworką) Na najnowszym BIOSie już nie trzeba tak długo czekać. O ile się nie mylę to 3 razy power lub reset. Nie wiem dokładnie. Ja wciskam z 5 razy to i to, i działa. :) Sprawdź w manualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Aktualnie czekam na pamięci do płyty i obudowe, w tym tyg pewnie wszystko poskładam. Widze że bios lepiej zmienić jak najszybciej. Teraz sie zastanawiam jaki sys zainstalować... Live update działa? Edytowane 16 Czerwca 2007 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konowal Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Jakas skomplikowana ta zmiana biosu. Każą coś z dysku robic zamiast normalnie, tak jak inni producenci, z FDD. W dodatku chyba maja jakas starą instrukcję aktualizacji bo podane w niej są zupełnie inne plików niż te w folderze co może przyspozyć wątpliwości mniej zawansowanym uzytkownikom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Możesz to zrobić z FDD, jednak jest to o wiele bardziej ryzykowna metoda. Inni producenci też nie zalecają aktualizowania z FDD. Najlepiej robić to z pendrive'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konowal Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Abit np mowi, ze z FDD. Pendrive'a nie mam ale mam czytnik kart SD i ową karte SD, może sie nada? A moze lepiej jednak tak jak produceent zaleca - z HDD bezpośrednio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Możesz zrobić to przez ten czytnik lub też z dysku - jak wolisz. :) Nie ma różnicy. :) Ja to robiłem z pendrive'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elCooL Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Możesz to zrobić z FDD, jednak jest to o wiele bardziej ryzykowna metoda. Inni producenci też nie zalecają aktualizowania z FDD. Najlepiej robić to z pendrive'a.Jesli chodzi o flashowanie z fdd to wcale nie jest to taka ryzykowana metoda, raczej tak samo ryzykowna jak z hdd ;) Flasciach!ac z dyskietki musimy miec dysk startowy z win98/me, ktory jak wiadomo tworzy sobie tzw. ramdrive, po zaladowaniu systemu z dyskietki startowej, kopiujemy do utworzonego ramdrive'u nowy bios i narzedzie do flashowania znajdujace sie na drugiej dyskietce. W ten sposob nie ma ryzyka, ze w trakcie flashowania nastapi blad w odczycie dyskietki czy cos, bo kopiujesz wszystko co potrzebne do pamieci RAM i stamtad to uruchamiasz. Co do BIOSow performance trzeba koniecznie sprawdzic co potrafia, tylko nie wiem kiedy bede mogl to zrobic, najprowdopodobniej wstrzymam sie z tym do wymiany chlodzenia na procesorze, w dodatku szykuje mi sie remont w pokoju :( Co do chlodzenia sadzicie ze Thermalright Ultra-120 eXtreme bedzie pasowal na MSI P35 Platinum ? Edytowane 16 Czerwca 2007 przez elCooL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 (edytowane) OMG, nie mam pytań - http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=27. UPDATE: Mam na tej płycie dziwny problem z 2x OCZ Special Ops 1GB 800MHz. Na domyślnych ustawieniach GoldMemory sypie błędami - zwiększanie napięcia nic nie daje. Po poluzowaniu timingów i zmniejszeniu taktowania jak na razie wszystko ok. :/ Co to może być? Wina płyty czy pamięci? Edytowane 17 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 (edytowane) tak reasumując: to w jaki sposób NAJlepiej zrobić updejta biosu msi p35 neo? no niezły wyniczek ddr2, ciekawe na jakiej płycie... i fsb rośnie :D a chciałem brać te OCZe SOE, jednak wybór padł na g.skille - w końcu ddr1 się sprawdziły w 100% Edytowane 17 Czerwca 2007 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 tak reasumując: to w jaki sposób NAJlepiej zrobić updejta biosu msi p35 neo? no niezły wyniczek ddr2, ciekawe na jakiej płycie... i fsb rośnie :D a chciałem brać te OCZe SOE, jednak wybór padł na g.skille - w końcu ddr1 się sprawdziły w 100% Kazdy upgreade jest taki sam nie ma lepszego czy gorszego. Macie moze cos na temat tych Biosow VP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Kazdy upgreade jest taki sam nie ma lepszego czy gorszego. Macie moze cos na temat tych Biosow VP? Ja wgrałem sobie na chwilę BIOSa P04. Nie używałem go zbyt długo, dlatego też nie zauważyłem większych różnic oprócz tego, że jest dostępny większy zakres FSB i mnożnika, a także inicjalizacja kontrolera Marvel'a trwa sekundę dłużej. Pewnie są większe różnice, ale nie miałem czasu tego sprawdzić. Edytowane 18 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Ja wgrałem sobie na chwilę BIOSa P04. Nie używałem go zbyt długo, dlatego też nie zauważyłem większych różnic oprócz tego, że jest dostępny większy zakres FSB i mnożnika, a także inicjalizacja kontrolera Marvel'a trwa sekundę dłużej. Pewnie są większe różnice, ale nie miałem czasu tego sprawdzić. Chodzilo mi o to czy cos jest do Neo a nie do Plat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Mam pytania co od płyty msi p35 neo-f: (mam bios 1.0) 1. Jakie napięcia macie zwiększone do o/c? 2. Jakie dzielniki prócz 1:1 są sprawne? 3. Jak zupdejtować bios 1.10? U mnie w fleszu w windowsie pisze że zła suma kontrolna...? (live update nie wykrywa biosu w ver 1.10 :/ ) 4. Nie moge regulować prędkością wiatraczków. 5. Każde o/c (np E2160 @ 3ghz - ramy przy 1:1 wywala błąd w orthosie albo zwiech kompa) - ramy 2x1gb g.skill nq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Sprawdź, czy na pewno dobrze "załapuje" Ci odpowiedni dzielnik. U mnie był z tym problem, nawet po wgraniu najnowszego BIOSu, dlatego pozbyłem się tej płyty... Szkoda mi było nerwów, poza tym komp nie wstawał, po jego wyłączeniu, mimo że przedtem ustawienia były praktycznie full stable, czyli 8h w Orthosie (więcej nie chciało mi się czekać)... Aha, napięcie miałem ustawione na 1.4V przy 3GHz (też mam E2160) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Niestety problem z dzielnikami jest. Nie występuje on tylko na 266 FSB (bez OC), wtedy żaden dzielnik nie działa :) Przy OC jedynie działa 5:6 i 1:1*. 2:3 po części działa tylko do ok. 500 MHz. *na biosie 1.1 dzielnik 1:1 zawsze działa, ale jest problem z OC. Na biosie 1.2B2 (beta od MSI) pięknie działa 5:6 (zawsze), ale tylko Przy CAS=3 :lol: 1:1 natomiast gdy najpierw zabootujemy 5:6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jak kręce na 3ghz,(na defaultowym V - stabilnie w orthosie, dopiero test ramu po 2sec wywala błąd, lub reset kompa) czyli 9x334 pamięci 1:1 -czyli 668 i nie ma bata zeby chodziło stabilenie. Czyli narazie musze się wstrzymać z o/c? Dlaczego nie chce mi sie zupdejtować bios do v1.1? Jak to zrobiliście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Cóż, po tygodniu męki z pamięciami OCZ Special Ops na płycie MSI P35 Platinum (ver 1.1) stwierdzam, że płyta ta ma problemy, gdy te pamięci obsadzone są w kanale A i GoldMemory sypie błędami. W przypadku obsadzenia tych pamięci w kanale B lub innych pamięci w kanale A, problem znika. Wniosek z tego jest prosty, najlepiej obsadzać kanał B, gdyż kanał A jest mniej kompatybilny i mogą być problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 No ale żeby był dual, to musi być kanał A i B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 chodzi o to, że Duala obsadza się w slotach A1 i A2 (pierwszy od prawej pomaranczowy i pierwszy od prawej zielony) i analogicznie B1 i B2 :lol: Nie wiem czemu MSI odwrotnie pokolorowało sloty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Tzn. źle napisałem. Racja, żeby był dual muszą być dwa kanały. :) Chodziło mi o to, że mój egzemplarz ma problemy, gdy pamięci są obsadzone w pierwszej parze slotów, natomiast gdy wsadzę je do drugiej pary to bez problemu działają w dualu. Co to ma być? Czy to nadaje się na gwarancję? W przyszłości chciałbym dodać jeszcze 2GB, a to może być przeszkodą. :( No chyba, że do tej pary pamięci można dokupić drugą parę innego producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 wedlug mnie nadaje sie na RMA, gdyż u mnie żadnych problemów nie ma z ramem (pomimo tego, że ram KOŃCZY się na 570 MHz co jest skandalem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) chodzi o to, że Duala obsadza się w slotach A1 i A2 (pierwszy od prawej pomaranczowy i pierwszy od prawej zielony) i analogicznie B1 i B2 :lol: Nie wiem czemu MSI odwrotnie pokolorowało sloty :D hmmm wg instrukcji (str 2-7) dual to A1 i B1, A2 i B2 ablo wsio. Ja mam teraz obsadzone A1 i B1i 501 Mhz pamięci chodzą, a cpu-z pokauje że jest dual. Jaki powinienem mieć odczyty w everescie? odczyt mam 8500, zapis 6200, czas 58. Narazie zapusćiłem cl5-4-5-15. Potrzebny nawiew na pamięci z podpisu? (2.2 lub 2.3V). EDIT: Stabilnie pamięci lecą tylko na 361 dzielnik 5:6 (9x300). Na 2800 orthos na blendzie wywala albo zwiecha. (bios narazie 1.0) Pamięci przy 1:1 tzn. 9x334 czyli 668mhz, timingi 5-5-5-15 i orthos wywala do 1 minuty (najczęsicej kilka sekund). Może te g.skille nie lubią się z p35?? Pytanie dla posiadaczy p35 neo f: Jakie napięcia dzwigacie? Edytowane 25 Czerwca 2007 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) mógłby ktoś wrzucić bios 1.22 beta do P35 Platinum ? :wink: jutro odbieram płyte i chętnie bym sie nim pobawił, mam już bios P04, ale najpierw chciałby msprawdzić 1.22 :) elCooL dzięki wielkie jeszcze raz za biosik B) Edytowane 25 Czerwca 2007 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Najnowszy beta BIOS (1.31) do MSI P35 Platinum EDIT: BIOS pochodzi z serwera FTP MSI, nie testowany przeze mnie. Wgrywacie na własną odpowiedzialność. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Najnowszy beta BIOS (1.31) do MSI P35 Platinum: http://rapidshare.com/files/39412755/A7345IMS.131.html A jakas beta do Neo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...