Skocz do zawartości
Des666

Przegrzewanie sie sprzetu???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosc istotny problem z konfiguracja jak w sygnaturze.

Otoz od pewnego czasu (jakis tydzien-dwa) z komputera dochodza jakies sygnaly (takie pikniecia co jakis czas). Najwidoczniej plyta glowna sygnalizuje o za duzej temperaturze (gdy sygnaly dochodza to temperatura siega 59-60 stopni na procku wedlug EasyTune4

Procesor przez kilka miesiecy dzialal bez zarzutow jako 1,8@2,4 a pamieci @266 (mimo iz byly to DDR333 - przez plyte).

Po pierwszym 'pikaniu' obnizylem taktowanie procesora i problemy na jakis czas zniknely. Dzialalem na bardzo roznych ustawieniach, testujac wydajnosc i ostatecznie zostalem przy @2,3 i DDR 340 (podkrecone przez FSB). TEraz znowu cos zaczelo pikac, odkrecilem procek do @2,25 i DDR333. Ale znowu to samo sie dzieje...

Pisalem jakis czas temu ze po wgraniu nowego biosu mialem dziwna sytuacje ze temperatura byla wrecz dziwnie niska (42-44 stopnie do maks 49 w stresie). Byly to te same ustawienia co i teraz...

Co sie zatem dzieje? Czyzby procek sie 'wyczerpal' ? A moze cos innego jest nie tak? Jakies pomysly jak to sprawdzic?

Moze wgrac stary bios z powrotem, bo ten moze miec jakies 'wajhy' z temperatura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ot: Dołączona grafikayyy... powięksh trochę konfig w podpisie bo go ledwo widać Dołączona grafikaheh... [imho całkiem ciekawy konfigDołączona grafikaghyhyhy...]

a co do twojego problemu to hmmm...? i don't know ... a jaką mash zasilkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300W w obudowie Cyber Mirror Modecoma za 300zl, wiec powinna byc w porzadku za taka kase ;)

Denerwuje mnie to mimo ze komputer sie nie wiesza, ale ewidentnie im wyzsza temperatura (jak dochodzi do 60 stopni) do zaczyna czesciej 'pikac' i jest to bardzo irytujace jakby cos sie mialo zaraz spieprzyc.

Co ciekawe - teraz procek ma 46 stopni... az taki wzrost temperatury przy grach? BO tylko wowczas tak rosnie... wystarczy ze godzinke pogram i mam 'pikanie'... a wczesniej bylo wszystko bez zadnych problemow na 2,4Ghz i z zamknieta obudowa!!

Czy to jest mozliwe zeby to byla biosu i ze np. temperatura procesora jest w normie, tylko bios szaleje (jak juz pisalem - wczesniej pokazywal nawet 42 stopnie czasem) i dlatego mam te 'alarmy' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt naprawde nie orientuje sie co moze byc tego przyczyna?

Juz mnie cholera bierze - wrzucilem stary bios i nadal to samo... co ciekawe - spradzilem reka temperature radiatora na prcesorze - ewidentnie nie jest to goracy radiator - wrecz chlodny... na chipsecie takze nie parzy wcale... trudno mi tez zlokalizowac ten dzwiek 'pikania', ale nic innego nie przychodzi mi do glowy, tymbardziej ze soft i BIOS pokazuja przegrzewanie...

Wlasnie pogralem przez godzinke w C&C Generals - juz po kilku minutach zaczelo cos 'pikac'... wylaczylem gre i juz po chwili temperatura znacznie spadla, a teraz znowu jest 45-47 stopni... co sie dzieje ? Przeciez gry nie moga byc az tak wymagajace?

Jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie orirntuje tylko w tym ze te gigabyte to szmelc mi na mojej pamiec nie chciala za chiny ruszyc na wiecej niz cos kolo 300Mhz a proc na 1,6@2,24

na microstarze 845e max moje pamiatki ryszyly juz na 400!!!! a proc na 2,4 na obecnej plycie proc na 2,32 a pamieci spokojnie 385 bez zwiekszania napiecia

Ja mialem gigabyte ga8iex dodam jeszcze ze po wgraniu najnowszego biosa plyta nie ruszala powyzej 2,0 ghz musialem uzywac jej na najstarszym biosie dobrze ze sie pozbylem

czujniki temperatury na mojej podawaly zawyzona temp o dokladnie 10 stopni po wgraniu najnowszego biosu temp "spadla" o wlasnie te 10 stopni no ale komp za to nie dzialal powyzej 2,0 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz - reklamacji w serwisie nie uwzglednia, ale moze warto sprzedac ta plyte poki jest na gwarancji i w ogole i kupic lepsza, na dodatek obslugujaca DDR 333?

Co byscie polecili do P4 1.8a i pamiec DDR 333 Kingston?

Wole zaplacic troche wiecej za markowy sprzet (dlatego bralem Gigabyte...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...