Skocz do zawartości
deek

Zamulanie Pc,dziwne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem niedawno włączyłem nowego kompa zainstalowałem winde stery itd. i chodził cacy poprostu pieknie .Zgrzyt zaczął sie dopiero wtedy gdy zamontowałem obraz w daemon tools(najnowsza wersja) i zaczeła sie instalować gra.I to jest właśnie problem strasznie zamula pc,dzwiek sie dubluje obciązenie proca to 54-65%!! i wogóle nie da sie pracowac na kompie ,instalacja trwa juz chyba ze 30 min .co moze byc przyczyna daemon ??

bardzo prosze o pomoc .

pc to

abit ab9

e4300

DYSK SEAGATE 160GB SATA II 8MB.

2gb a-data vitesta

gf 7900gs

liteon

nec 2510a

zasilka 400w chieftec. wszystko dobrze podlaczone i nic nie krecone ,temp sa dobre.

System stawiany przed chwila.

edit. heh skonczyła sie instalacja i komp znowu dostał kopa. moze to wina daemon ?

teraz np instaluje gre z płyty i jest to samo.

To napewno raczej nie jest wina sprzetu bo 3d marki przechodza bz zajakniecie,to samo stalker full detale i śmiga wiec cos jest z napedami lub ....... sam niewiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk wydaje mi sie ze jest podzielony ok.,nie tylko obraz zamula ,nawet jak instaluje z płyty dzieje sie to samo ,zauwazylem że tylko przy wiekszych instalacjach to wystepuje tzn wieicej gb do zainstalowania,bo instalowalem 3d marka i bylo ok .Pomóżcie ,moze dysk trzeba przestawiac w biosie jakos np na sata 2 ?? sam juz niewiem gry po wlaczeniiu hulaja az miło.

dodam jeszcze że skończy sie instalacja i komp znowu działa jak należy. tylko podczas wiekszych instalacji to wystpuje. zna ktoś na to lekarstwo?? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile sie nie mylę to problem tkwi w źle zainstalowanych sterach do EIDE, napęd pracuje w trybie PIO4 a to oznacza że zżera zasoby, polecam sprawdzić

Mój Komputer - Panel Sterowania - System - zakładka Sprzęt - Menedżer urządzeń - Kontrolery IDE .... - Podstawowy kanał IDE - zakładka Ustawienia zaawansowane. Ustawienia Tryb Transferu: DMA jeżeli dostępne . Bieżący tryb transferu powinno pisać Ultra DMA tryb X gdzie X jest cyfrą, jeśli pisze ci tam Tryb PIO to musisz przeinstalować sterowniki. Ja miałem taki sam problem.

Przejdź do zakładki Sterownik - Aktualizuj sterownik, daj żeby sobie sam poszukał, nie wkładaj płytki ze sterami do napędu ani nie podawaj linku do pliku na dysku, pokaże sie że zainstalował, zrób rebota i tak ja kwyżej wejdź do zakładki i zobacz czy masz aktywny tryb UDMA w Bieżący tryb Transferu

To by było na tyle

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi