hugo_pl Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Mam starutkiego kompa. Chcę kupić nowego za ok. 4000 zł z monitorem i napędem (klawiatura, mysz i głośniki się nie liczą). Ja proponuję taki zastaw (będzie podkręcany): CPU: Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX - 458 zł - tutaj jestem zdecydowany MOBO: Abit AB9 - 420 zł / Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI - 421 zł / MSI P6N SLI-FI (nF650i) - 437 zł - nie wiem co brać, zależy mi na SLI, bo jak GPU stanieje to być może dokupię jeszcze jedną kartę, a AB9 SLI nie obsługuje, a jak składam zestaw w Komputroniku, to piszą tam, że MSI P6N SLI-FI nie pociągnie E4300, tylko wersja SLI-Platinum za 601 zł - czy tak jest naprawdę? RAM: Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL4-4-4-12 low latency - 542 zł - wziąłem z CL4, bo chcę podkręcić do 1000 MHz, przez co timingi się podwyższą na CL5, a wyższe to już nie bardzo, wogóle Corsairy się dobrze podkręcają, myślałem jeszcze nad Patriotami, ewent. OCZ, ważne, by 800 MHZ CL4 GPU: GeForce 8800 GTS Galaxy 320MB TV & 2x DVI (PCI-E) - 1129 zł - tu jestem zdecydowany na 8800 GTS z 320 MB RAM'u, tylko nie wiem jakiej firmy brać, w przyszłości może będę dokupywał jeszcze jedną, będę podkręcał HDD: Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 301 zł - słyszałem, że Samsungi są cichsze, ale czy wydajniejsze? Bo kosztują tyle samo (tzn. 3 zł więcej). Zasilacz: Zasilacz Modecom MC-400ATX 2.0 PFC - 121 zł - jakie firmy jeszcze polecacie, czy 400W starczy (licząc w to przyszła rozbudowę, SLI)? DVD-RW: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H42N bulk black - 121 zł - tu akurat nie ma o czym gadać, napęd jak napęd Monitor LCD: 19" Samsung SyncMaster 931BW - 889 zł - ma być czarny, najfajniej Samsunga, bo go najbardziej lubię, pivot niekoniecznie (ten monitor go nie ma) Plus do tego dodaję jakąś czarną szkrzynkę za ok 100-150 zł, czyli ok. 4200 zł. Komputer kupuję najprawdopodobniej na raty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Ten Modecom może być za słaby dla takiego zestawu, szukał bym jakiegoś zasilacza za minimum 200zł. Poza tym szkoda by mi było taki sprzęt ładować do jakiejś badziewnej obudowy za 100-150zł. Co do 8800, to w tej chwili nie ważne co weźmiesz bo wszystkie są referencyjnymi konstrukcjami - są takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo_pl Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Dobra, to obudowę jakąś ładną znajdę, zasilacz jaki? I czy brać 8800 GTS, czy 2900 XT (ja bym wolał GF, bo jest mało płyt pod CrossFire, tańszy, a do Radka bym musiał dopłacać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Bierz przynajmniej Huntkeya HK350AP. Radek ma narazie problemy ze sterownikami, ale nie wiadomo jak będzie dalej - przy dopracowanym sofcie może pokazać pazury. Co do SLi/CrossFire - jest sens się bawić w to?? Najczęściej się okazuje że bardziej opłaca się kupić jedną nowszą kartę niż 2 takie same słabsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Płytę bierz Abita AB9, zasilacz jakiś lepszy huntkey hk350ap będzie w sam raz, w sli nie ma sie co bawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Ja myślę że Ramy trochę za drogie, lepiej weź jakieś OCZ Special Ops lub PDP Patriot, przytniesz jakieś 200zł. Pozatym składałbym zestaw w innym sklepie, gdyż komputronik jest jednym z droższych w necie. Looknij np. na apollo.pl czy agito.pl . W wyborze najtańszego sklepu na pewno pomoze ci skapiec.pl. Zasiłka huntkey jest OK, w sprawie dysku zastanowiłbym się nad macierzą RAID ( 2 spięte dyski, przez co działa szybciej, a HDD w takim podkręconym zestawie to chyba najwęższe gardło). Zestawik np. 2x 200GB to koszt 400zł, pojemność oczywiście wg. potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 MSI kazde z tej serii obsluguje tego procka tylko w komputroniku maja blad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 jedno ale - mobo - MSI P35 Neo ... Później wsadzisz tam Penryny :) A O/C też przyzwoite ~ 460fsb. Tylko jedno pytanie - wie ktoś, co z wytrzymałością Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo_pl Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 P35 obsługuje DDR3, ale SLI chyba nie? Zresztą myślałem o SLI jako dodatek, na później, ale konieczny nie jest. Jaką płytę z P35 polecacie, na której dobrze kompa podkręcę? Zasilacz Huntkey chyba wezmę, tylko jaka moc? Jaki dysk twardy? Jakaś dobra, ładna, czarna obudowa z wiatrakami. Jaki monitor? Co byście polecili? Czekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 pomyśl o SLI jako o kretyńskim i nieprzydatnym dodatku :D Nie lepiej kupić jedną nową zamiast dwóch starych kart ? :> MSI P35 Neo-F daje Ci 460FSB HDD - może WD ?? Oczywiście SATAII i 16MB cache Obudowa - Shinobi z allegro ?? Sharkoon Rebel 9 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me$$iah Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) Jak zależy ci na bardzo dobrym przepływie powietrza to może Antec Nine Hundred (drogi jak cholera bo ok 500zł ale wykonanie pierwsza klasa) Western Digital Caviar 250GB 7200rpm 16MB WD2500KS - 220.00 zł ________________________________ ps. w komputroniku jest drogo polecam str skapiec.pl Edytowane 28 Maja 2007 przez Me$$iah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 jak już o SLI to polecam tę co wymieniłeś na samym początku... MSI P6N SLI-FI (nF650i) :P wpakujesz GeForce 8800 GTS a za rok jak spadnie cena zapodasz drugą :) co do mobo to bardzo stabilna platforma... pokręcisz na niej tak jak na Abit AB9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) taki zestaw jakis bez glowy skoro juz jestes na forum oc to zabawilbym sie w x2 3600 + brisbaen 240zl @ 2.9ghz abit kn9 240zl oraz 2900 xt i doloz do jakiejs wyczesanej 600W zasilki aby ci starczyla na lata no ale jesli chcesz koniecznie intela i gorsza karte graficzna to twoj wybor Edytowane 28 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 jak narazie to same problemy są z 2900 xt więc aktualnie jest gorsza bo co gra to śmiech na sali... choćby nowy Colin McRally :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 jak narazie to same problemy są z 2900 xt więc aktualnie jest gorsza bo co gra to śmiech na sali... choćby nowy Colin McRally :Drozumiem ze na twoim AthlonXP-M 2500+@2,5GHz (10x250 i zlaczu agp masz 2900 xt tak to jest ze jeden powtarza glupoty po drugim o czyms z czym sam nie mial nigdy do czynienia jakas lamka cos zwalila poszla z placzem i babcia do sklepu ze sie gra nie chce uruchomic na tej wrednej 2900 xt i fam poszedl w eter. Daj sobie chlopie na loz 2900 xt to kawal mocnego sprzetu po oc lata w okolicach 8800 gtx Nawet jesli sa jakies problemy ze sterami to nvidia boryka sie z nimi do dzisaj mimo ze premiera byla w listpopadzie a radki mialy premiere w tym miesiacu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) rozumiem ze na twoim AthlonXP-M 2500+@2,5GHz (10x250 i zlaczu agp masz 2900 xt to moj stary 2-gi komp, aktualnie: Mobo: Microstar P6N SLI-Platinium (nF650i) Procek: Intel Core 2 Duo E4300 - procek z selekcji, najlepiej podkręcalny w stosunku do cena/wydajność Zasiłka: Be-Quiet Dark Power PRO 530W GPU: MSI GeForce 8800GTS 640MB Kości: OCZ 2x1GB DDR II 800 Platinum Dual CL4 Napęd: LG GSA-H42L LightScribe HDD: Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS HDD II: Seagate ST3250620NS 250GB sATA II 16MB Raid Edition jakas lamka cos zwalila poszla z placzem i babcia do sklepu ze sie gra nie chce uruchomic na tej wrednej 2900 xt i fam poszedl w eter. Daj sobie chlopie na loz 2900 xt to kawal mocnego sprzetu po oc lata w okolicach 8800 gtx Nawet jesli sa jakies problemy ze sterami to nvidia boryka sie z nimi do dzisaj mimo ze premiera byla w listpopadzie a radki mialy premiere w tym miesiacu no tak.. ale problemy nie na takim poziomie jak aktualnie ati odstawiła :) jak by nie było 2900 xt nie radzi sobie z cieniami i na max AA i AF to tragedia... Edytowane 29 Maja 2007 przez Carno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...