Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:rolleyes: szukam laptopa dla mamy takiego do pisania książki itp byle był dobry :rolleyes:

:wink: hmm no porostu jakiś fajny 15,4 cali wystarczy

do 2500 Zloty (MAX 3000zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli do pisania ksiazki to moze jednak klasyczne 15" - wiecej tekstu bedzie widoczne na matrycy.

Proponuje:

1) LENOVO TP R60e : http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...8&grupa=629

posiada idealny patent w postaci zaroweczki w gorze panelu LCD rzucajacej swiatlo na klawiature, bardzo przydatne do pisania w nocy.

2) ASUS F2HF-5A016: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...8&grupa=592

posiada czytnik linii papilarnych, wiec nikt Twojej mamie nie ukradnie ksiazki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli do pisania ksiazki to moze jednak klasyczne 15" - wiecej tekstu bedzie widoczne na matrycy

A dlaczego 15" 1024x768 miałaby mieścić więcej tekstu niż 15,4" 1280x800 ?

Takie coś też będzie fajne :

nx7300

A fingerprint nie ochroni przed kradzieżą danych - dysk zawsze można wymontować ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes: szukam laptopa dla mamy takiego do pisania książki itp byle był dobry :rolleyes:

:wink: hmm no porostu jakiś fajny 15,4 cali wystarczy

do 2500 Zloty (MAX 3000zl)

Tu masz bardzo fajnego HP http://www.proline.pl/shop.php?prodid=HP+HP510+RU964AA i jeszcze Ci na ładną torbę i myszkę wystarczy;) Jak nie potrzeba nic więcej, to po co przepłacać? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem do czynienia z jej poprzednikiem w innej konfiguracji sprzętowej ale tej samej obudowie. Nie wiem jaki Wy macie do tego stosunek, ale mnie osobiście twarde, chropowate plastiki wręcz odrzucają. Poza ww. - z pewnościa będzie trwalsza od acera, jakość spasowania stoi na dość wysokim poziomie. Rzeczywiście, niegłupi konfig za te pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To IBM będzie jeszcze trwalszy i ma dużo lepszą matrycę.

IBM od czasów Pentium M nie produkuje laptopów . Notki z Core/Core 2 to tylko Lenovo . Matryce ? Łatwo sprawdzić , że są gorsze niż u konkruencji nastawiającej się na rynek stacjonarnych laptopów . IBM dawno temu postawił na czas pracy na baterii kosztem gorszego obrazu . Wystarczy porównać zakres jasności np. z linią Quismo Toshiby .

====================================

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IBM od czasów Pentium M nie produkuje laptopów . Notki z Core/Core 2 to tylko Lenovo . Matryce ? Łatwo sprawdzić , że są gorsze niż u konkruencji nastawiającej się na rynek stacjonarnych laptopów . IBM dawno temu postawił na czas pracy na baterii kosztem gorszego obrazu . Wystarczy porównać zakres jasności np. z linią Quismo Toshiby .

====================================

Że co proszę ? Gorsze matryce ? Ty w ogóle wiesz o czym piszesz ? Brednie Waść sugeruję okulistę. Zamiast porównywać parametry obejrzyj konkretne sztuki a parametry to sobie.....

Edytowane przez Skibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani, to ma byc lapek do pisania ksiazki, a nie profesionalne studio graficzne. Moja mama uzywa do pisania prac starego della 12cali PIII 1GHz i to jej w zupelnosci wystarcza, wiec taka Toshibka 1GB ramu, Celek 1,7 itd to az za nadto dla pisarza;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chyba jeszcze jedna fajną opcję znalazłem : Hp 510 Ojciec ma takiego lapka i muszę powiedzieć, że bardzo fajny sprzet. Szybki procek - Pentium M 2.13 GHz, 512 MB RAM matryca 15'4 widescreen itp. bardzo fajne wykonanie, ładny i kosztuje ok 2200.

//edit faktycznie, sorry bartek82. Nie zauważyłem -> tu oferta w wielu sklepach jakby proline się wyczerpało o, ten właśnie

Edytowane przez Michrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że co proszę ? Gorsze matryce ? Ty w ogóle wiesz o czym piszesz ? Brednie Waść sugeruję okulistę. Zamiast porównywać parametry obejrzyj konkretne sztuki a parametry to sobie.....

Dziękuję za miłą odpowiedź . Od pół roku chodzę po okolicznych sklepach i oglądam . W cenie do 800 euro Thinkpady R wypadają słabo . Porównywałem z wieloma LG z serii Xnote , za mniej zawsze dostawałem więcej . Konkretne sztuki na półce !! Przy tym samym obrazie maksymalna jasność w IBM jest niższa . Kąt widzenia kompletnie nie do przyjęcia . Ogólnie Lenovo zepsuło markę i nie dziwię się , że amerykanie nie chcą już kupować Thinkpadów . Dobre czasy się skończyły ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównujesz pół-błyszcace i z matrycami glare w pomieszczeniu to co do jasności wynik jest oczywisty. Wyjdź z takim laptopem na dwór i zobaczymy...

Nic nie zepsuło miałem do czynienia z dużą ilością ThinkPadów przed i po przejęciu i jakość dalej jest wysoka. Poza tym co miało zepsuć skoro produkowało te laptopy dla IBM-a?

Specjalnie dla amerykanów są wersje bez systemu i z linuxem więc kupują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłą odpowiedź . Od pół roku chodzę po okolicznych sklepach i oglądam . W cenie do 800 euro Thinkpady R wypadają słabo . Porównywałem z wieloma LG z serii Xnote , za mniej zawsze dostawałem więcej . Konkretne sztuki na półce !! Przy tym samym obrazie maksymalna jasność w IBM jest niższa . Kąt widzenia kompletnie nie do przyjęcia . Ogólnie Lenovo zepsuło markę i nie dziwię się , że amerykanie nie chcą już kupować Thinkpadów . Dobre czasy się skończyły ... :)

Porównanie do matryc błyszczących to totalna głupota. U mnie matryca błyszcząca nie miała by racji bytu bo przez większość czasu nic bym nie widział. W sklepie wiele rzeczy wygląda dobrze, szkoda, że podczas użytkowania dopiero dowiadujesz się jakie to "piękne" rozwiązanie jest do d... w praktyce. Mniej oglądania więcej użytkowania i zmienisz zdanie. Co do produkcji ThinkPadów przez Lenovo to oni to robią od wielu lat.

A co do kątów, a co to za różnica jak i tak siedzisz przed laptopem. To nie zabawka do oglądania filmów, chcesz filmy kup sobie TV. Niskie kąty są zaletą w notebookach gdyż utrudniają podglądanie z boku ( nawet robi się dodatkowe specjalne powłoki by jeszcze bardziej podglądanie utrudnić ).

Edytowane przez Skibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie do matryc błyszczących to totalna głupota.

Też uważam że Masaj walnął bzdurę . Nikt tu o błyszczących matrycach nie mówił . :blink:

U mnie matryca błyszcząca nie miała by racji bytu bo przez większość czasu nic bym nie widział.

Czyli nie używałeś ? Ja osobiście pracowałem z kilkoma laptopami ale nie mam mocnego zdania na nie ani na tak . W normalnych warunkach nie zauważyłem rużnicy . Może gdybym miał reflektor za głową ?... :rolleyes:

W sklepie wiele rzeczy wygląda dobrze, szkoda, że podczas użytkowania dopiero dowiadujesz się jakie to "piękne" rozwiązanie jest do d... w praktyce. Mniej oglądania więcej użytkowania i zmienisz zdanie.

A napisałem gdzieś że nie używam ? Kłania się uważna lektura . :)

Co do produkcji ThinkPadów przez Lenovo to oni to robią od wielu lat.

Fabryki w Meksyku nie mają , nie odkupili . Fabryki w Irlandii nie mają , nie odkupili . Lenovo robi , to najprawdziwsza prawda . Ale robi też Winstron , LG , a przez pewien czas Quanta na zasadzie kontraktów . Jeśli korzystałeś tylko z Thinkpadów 'Made in China' , to możesz być pewny , że nie ze wszystkich korzystałeś . B-)

A co do kątów, a co to za różnica jak i tak siedzisz przed laptopem. To nie zabawka do oglądania filmów, chcesz filmy kup sobie TV. Niskie kąty są zaletą w notebookach gdyż utrudniają podglądanie z boku ( nawet robi się dodatkowe specjalne powłoki by jeszcze bardziej podglądanie utrudnić ).

Śmieszna argumentacja , zwłaszcza te powłoki . Już je widzę w notebooku do 1000 euro he he he he . Wydaje mi się , że to jest kwestia bardzo oczywista dla ludzi siedzących w rynku wyświetlaczy i notebooków . Głośno było o tym kiedyś . Niskie kąty związane są z technologią produkcji LCD . Im niższe kąty tym starsza generacja matrycy , co przekłada się na niższą jakość , krótszy czas życia świetlówek i te pe . Kupując notebook z matrycą , którą trudno odczytać pod kątem , kupujesz gorszy produkt . Może oszczędniejszy , może tańszy , ale gorszy . Cudów nie ma .

==================================================

Edytowane przez drugiekontowzyciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd nie doczytałem, ze to Xnote z rozpędu zrozumiałem, że miałeś na myśli serię Express. Jednak co do Xnote to cytat z recenzji

Kultura pracy wyświetlacza stoi niestety na niskim poziome. Pole widzenia jest dość wąskie zarówno w pionie jak i w poziomie. Wyraźnie widać tak zwane smużenie. Musimy przyznać, że ekran zapewnia bardzo małą widoczność przy mocnym słonecznym oświetleniu. Kolory natomiast są całkiem ładne i żywe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd nie doczytałem, ze to Xnote z rozpędu zrozumiałem, że miałeś na myśli serię Express. Jednak co do Xnote to cytat z recenzji

Najpierw sorencja , że przekręciłem Twoją ksywę . Z wyświetlaczami rzeczywiście jest różnie kąty widzenia są takie sobie ale smużenia nie zauważyłem . Może to bardzo stara recenzja ? Ja mówię o sprzęcie 2006/2007 :-)

Pozdrawiam i najlepszych wyborów życzę

=============================================

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi