Skocz do zawartości
celebes

Problem Z Kreceniem Procesora E4300

Rekomendowane odpowiedzi

podkrcilem procek c2d E4300 z 200mhz na 250mhz (czyli z 1,8 na 2,250) temp. mam 46-47 normalnie, 71 w stresie. jak podkrecilem do 266 to komp najpierw sie nie wlaczyl, a pozniej po zrestartowaniu wlaczyl sie ze starym FSB (250) wtf? mialem nadzieje na 333fsb i procek 3,0 :( widze ze bede musial dokupic 2 wentylatory :P Jak komp jest przeciazony np. jak gram w obliviona i wlacze program CoreTemp to sie resetuje :/

zauwazylem ze przy zmianie FSB zwieksza sie tez parametr ESTIMATED DRAM CLOCK myslicie ze to tego wina? co z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie boxowe, i raczej dobrze zalozone bo wiatraczek chodzi : P wentylatorow wlasnie nie mam, dokupie wentylatorki i zobacze moze to cos da. Slyszalem ze jak c2d jest nowy to trzeba poczekac az sie "rozgrzeje" i dopiero gdzies po miesiacu go mozna krecic - to prawda?

Edytowane przez celebes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Primo - napiecia. Polecam lekture watkow o E4300 i AB9

Secundo - CoreTemp w ver 095 jest ciekawym bydlakiem - mnie resetuje kompa.

Tertio - wentylacja nawet Yesico Open Air jest wskazana... Wymuszanie ruchu ogrzanego powietrza sprzyja elektronice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazylem ze przy zmianie FSB zwieksza sie tez parametr ESTIMATED DRAM CLOCK myslicie ze to tego wina? co z tym zrobic?

to jest raczej wiadome że ze wzrostem fsb zwiększają ci sie mhz na pamieciach ram.

Czytales w ogóle jakieś poradniki "jak podkręcać" ?

Poczytaj trochę o tym i dopiero zaczni kręcić.

No i ta temperatura

Podnosileś vcore w biosie ? (na c2d do 2.9-3ghz mozna na standardowym jechać)

Spróbuj zdjąć radiator i wymienić w nim paste termoprzewodzącą na jaką inną bo te z c2d mają jakiś chłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie boxowe, i raczej dobrze zalozone bo wiatraczek chodzi : P wentylatorow wlasnie nie mam, dokupie wentylatorki i zobacze moze to cos da. Slyszalem ze jak c2d jest nowy to trzeba poczekac az sie "rozgrzeje" i dopiero gdzies po miesiacu go mozna krecic - to prawda?

Zmień od razu chłodzenie procka.

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi