Skocz do zawartości
jonathan

Q-TEC zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Co sadzicie o tych zasilaczach????

http://www.qtec.info/products/pgroup.htm?mpg=PSU

oze ktos z was posiada taki???

Kupilem ostatnio jeden 350W dual fan od znajomego.

I zastanawia mnie co wart jest ten zasilacz.

NIe mam w domu miernikow aby sprawdzic napiecia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz - ten co go pleno na gieldach/allegro itp

tzn taki blyszczacy/niklowany i z zolta/pomaranczowa naklejka :?:

ja ogladalem ale tylko na sucho sporo tych zasilaczy i sa IMO jakies podejzane - wszystkie mialy krzywo poprzyklejanie naklejki znamionowe a same naklejki byly jakies rozmazane/niewyrazne - ogolnie robia na mnie wrazenie jakis podrobek "made in garaz"

a na tych zdjeciach z linku ktory wrzuciles to o ile sobie przypominam te co ogladalem to wygladaja troche inaczej - inaczej byly wykonczone otwory na wentylator wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy itp

wiec sprawdz czy przynajmniej plytka drukowana pochodzi od tej firmy :!:

PS a dla modelu 400W jak liczylem max. moc to wychodzilo ~ 369W wiec to tez jest IMO podjezane, bo wg tych samych wyliczen dla Enlight'a 300W wychodzilo 299W a dla Chieftec'a 360W wychodzilo 400W - wiec normali producenci raczej zanizaja moc a zawyzaja tylko takie cudaki jak Codegen i inna tandeta :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. rozkrece go dzisiaj. Moj nie ma zadnych naklejek. Wentylator dodatkowy jest spire. Jest regulacja obrotow dodatkowego wentyla. Sam nie wiem co o tym sadzic. wyglada to solidnie. Pracuje w miare cicho. Ale twoje slowa mnie nie pocieszaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jescze raz zobaczylem do podanego linka - tam nie ma 350W DualFan, te z 2 wiatrakiami zaczynaja sie od 400W :?:

moze Twoj znajomy sprzedal Tobie wlasnie "400W" ale policzyl wczesniej moc i tez wyszla mu sporo nizsza niz 400W i dlatego opchnal go jako 350W ;)

PS

jakby ktos chcial sam policzyc moc tego Q-TEC "400W" to podaje jakie ma parametry (przynajmniej takie opisy na naklejkach mialy te co ogladalem i ze 3 na allegro)

+5V - 30A

+3,3V - 20A

+12V - 16A

-5V - 1A

-12V - 1A

+5VSB - 2A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz uwaga - wlasnie przypomnialo mi sie cos z zeszlego roku 8O

juz wtedy (w kwietniu) na WGK widzialem te Q-TEC 350W ale wtedy nie zapamietalem nazwy - teraz jakos skojazylem te fakty :D

oto link do postu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=713...n%2A+zasilac%2A

prawie pod koniec adres z wyjasnieniem jak sobie liczyc moc wlasciwa - ale do tego jedna uwaga - te wzory nie nadaja sie do wyliczania mocy wlasciwej dla zasilaczy ANTEC z serii TruePower :!: a dlaczego bo ANTEC ma niezalezne od siebie +5V i +3.3V - taka mala dygresja (BTW naprowadzajaca na dobre zasilacze) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...