Axadiw Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witam, W zeszłym tygodniu kupilem zestaw taki jak w sygnaturce. Po starym komputerze została tylko obudowa, lecz wlasnie widzę, ze moze powinienm ją tez wymienić :) Ale o co chodzi? Juz wyjaśniam: Czekam aż pasta termoprzewodząca się "dotarła", aby zacząc jego podkręcanie procesora. Lecz jeszcze teraz, na taktowaniu 1,9Ghz (default) jego temperatura to ~40 idle, 55 stress. Jak testowo podkręcilem do 2,3Ghz to w stressie temperatura skoczyla do 58C. Jak widać temperatury są wysokie, i jak na freezera 64 chyba zbyt duze. Pasta jest na 99% dobrze zlaozona (raz nawet ją starłęm, bo myslalem ze jest zle, lecz po ponownym zalozeniu temperatury są identyczne). Moim zdaniem problem stwarza tutaj sama obudowa. Specjalnie nie kupowalem obudowy, bo chcialem jakos obnizyc koszty upgrade komputera. Powiedzcie mi, czy zamontowanie 10cm wiatraka z tyłu obudowy (zdjęcia ponizej) wystarczy do utrzymania sensownych temperatur? Czy pownienm nowa bude kupowac. Nowa obudowa + pare wiatrakow to pewnie znowu ze 200zł wydatku, a chcialbym teog uniknąć. Aha, to co mogloby przeszkadzać: nie wiem czy zamontowanie tego wiatraka nie przeszkadzałoby Freezerowy, ktory jest strasznie blisko (no, moze nie tyle przeszkadzało, ale czy nie pokrywałoby sie, bo freezer jest w tą samą strone wycelowany) A oto zdjęcia: Buda z przodu (brak miejsca na wiatrak): Z boków tez nie ma nic (poza jakimiś dziurkami, ale tam nic nie zamontuje) : Kratka z tyłu obudowy (na oko z 10cm średnicy) : Kratka od wewnątrz: Reszta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Dodaj najpierw wiater jakiś, a jak nie spadną to pomyśl o budzie jeśli Ci zależy na obcięciu kosztów, chociaż ja na Twoim miejscu wymieniłbym całą budę bo jest IMHO paskudna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axadiw Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Mnie to tam wszystko jedno, wyglad tej mi nie przeszkadza :) Co do wiatraka - jego wymiar to średnica, tak? Nie długość boku? I jaki kupic? Ma być cichy, wydajny i tani :> (hyhy, wiecie o co chodzi;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Fandery poszukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Mnie to tam wszystko jedno, wyglad tej mi nie przeszkadza :) Co do wiatraka - jego wymiar to średnica, tak? Nie długość boku? I jaki kupic? Ma być cichy, wydajny i tani :> (hyhy, wiecie o co chodzi;]) Wiatraki są zazwyczaj kwadratowe. Co do wiatraka to proponowałbym zmierzyć to miejsce na mocowanie z tyłu budy, kupić odpowiedni wiatrak i go tam zamontować aby wyciągał powietrze. Proponowałbym jeszcze zamontować jakiś wdmuciach!ący z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 jak wierzysz w temperatury, zwłaszcza kn9 to zacznij wierzyc również w bajki/leśne stwory/gumisie/ sw. mikołaja i krasnoludki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 u mnie brisbane na kn9sli dochodzi do 90 stopni w stresie w idlu ma prawie 70 myslisz, ze przezylby takie temperatury ?? bo ja nie sadze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axadiw Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 hmmm....to jak mam sprawdzac te temperatury? Kupilem Scythe Kamikaze, i nawet przy max obrotach (wtedy jak jadący tramwaj halasuje) temp procka nie spada :( Wydaje mi sie ze te inne temperatury (sys, aux itd) spadly, ale cpu ani drgnelo. Czy moze faktycznie nadal zle paste mam zalozona? Cholera, nie chce obudowy jeszcze kupowac :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 obróć fryzjera o 180 stop żeby gorące powietrze wywiewał w kierunku tylniej ścianki obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axadiw Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 hmmm, no ale przeciez tak jest Aha, jeszcze jedno: Czym są te temperatury rdzeni, szczerze mowiac nie widze powiązania z 9/24 temp rdzeni i 40 CPU. Komu wiezyc? :> Z temperatury poszczegolnych rdzeni mozna jakos wyciagnać temperature calego procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) jest żle, wiatrak fryzjera powinien być nad slotami z ramem tak to powinno wygladac z freezerem Edytowane 4 Czerwca 2007 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 No romek-o ma rację z tym freezerem. I coś mi się wydaje że Ci SpeedFan szaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Z temperatury poszczegolnych rdzeni mozna jakos wyciagnać temperature calego procka?taaakkk!!! jest to bardzo proste, pozwól, ze przedstawię hmmm..... bierzesz temp pierwszego rdzenia wyciagasz z niej pierwiastek, tempreaturę drugiego rdzenia podnosisz do sześcianu, później je sumujesz i dodajesz aktualny dzień tygodnia. jednak to dopiero początek, od tej liczby odejmujesz rozmiar biustu Twojej dziewczyny/żony lub długość druha Twojego chłopaka/męża (oczywiscie we wzwodzie, jeśli masz np żonę i kochankę to obliczasz srednią), dodajesz odwrotność swojego ilorazu inteligencji i całosć dzielisz przez liczbę członków rodziny dzięki temu poznasz w najpewnieszy sposób temperaturę swojego cepa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axadiw Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 ok, obrocilem frejzera o 180 i temperatura z 58C (na razie testuje na 2,4Ghz) spadla do 50, czyli postęp jest. Co do CoreTemp, pytam sie jeszcze raz, mam brac pod uwage temperature gorętszego rdzenia? czy wogole zadne z programowych czujnikow mi nie powie prawdy? Aktulanie (full load) : temp core0: 19C temp core1: 34C SpeedFan, Everest i AbitEQ piszą za to 50-51C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 ok, obrocilem frejzera o 180 i temperatura z 58C (na razie testuje na 2,4Ghz) spadla do 50, czyli postęp jest. Co do CoreTemp, pytam sie jeszcze raz, mam brac pod uwage temperature gorętszego rdzenia? czy wogole zadne z programowych czujnikow mi nie powie prawdy? Aktulanie (full load) : temp core0: 19C temp core1: 34C SpeedFan, Everest i AbitEQ piszą za to 50-51C Hehe koledzy dają Ci delikatnie do zrozumienia żebyś dał sobie luzu z tymi speedFanami i core tempami czytającymi z czujników na płycie a Ty dalej swoje. Jak chcesz sprawdzić czy faktycznie masz taką temperature to dotknij łapskiem miedzianej płytki od freezera, jak Cie oparzy to masz ~50*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Ale może być też tak że źle przewodzi ciepło pasta i będzie miał chłodnego Freezera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axadiw Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 (edytowane) Ok, wziąłem poszukalem w domu, i znalazłem miernik z termometrem (zdjęcia nizej). Przyłożyłem go do złączenia procka z radiatorem (przynajmniej najbliżej jak sie dało) i zapisałem wyniki. Dla porównania daje tez wyniki z mierników softwarowych (speedfan, everest) Procek wykręcony na 2,7Ghz (285 x 9,5), ram na 670Mhz (5-5-5-15 CR1, HT 3x)jest, wszystko na standardowym napięciu (1,3V). Wynik chyba wystarczający, nie? Powyzej 285 mhz procek staje sie niestabilny, a wydaje mi sie ze te 3Ghz ktore pewnie dałoby rade wyciagnac to nie bedzie jakas szalona roznica w wydajnosci (w porownianiu do tego co teraz jest). Wyniki: Stress (2 godziny orthosa): Moj miernik: ~37C Software: 52C (Core0:25C, corce1: 38C) Idle (10 min po orthosie): Moj miernik: 26C Software: 31C (Core0:9C, corce1: 24C) Temperature otoczenia: 22C Aha, w Spi miałem 13min 57 sek dla 16M, a w smarku06 5330pkt, w 03 19800 Ocencie, dobrze mierzone temperaturki? I ogolnie wyniki jak :) Fotky: Końcowka tempometru jest na koncu tego pałąka :> Tym miernikiem mierzylem: Tak wygląda obudowa teraz :D : Edytowane 5 Czerwca 2007 przez Axadiw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Sam chyba widzisz już odpowiedz na swoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 wentylator z tyłu obudowy powinien wyciagac powietrze a z przodu na dole wciagać ? Wentylator na bocznej sciance ma wdmuchiwać ? Najlepiej jak bedzie na chipsetem, procekiem, ramem czy jego ulozenie nie ma znaczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Tak! Wentyl/wentyle z przodu mają za zadanie wtłaczanie zimnego (chłodniejszego ) powietrza z zewnątrz do obudowy i zwykle są przy dolnej krawędzi W związku z tym że ciepłe powietrze ucieka do góry to jego usuwanie zajmuje się wentylator w zasilaczu (poczęśći) oraz głównie wentyl z tyłu obutowy (dość wysoko są montowane) A co do boku to powinien wtłaczać powietrze chłodne i być najlepiej nad procesorem i drugi nad układami no GPU :D. I im więcej będziesz miał wentyli tym moga one wolniej pracowac i ciszej zarazem bo jest ich więcej. Tak ogólnie to przedstawiłem No i najważniejsze pousuwaj jakieś elementy zaburzające przepływ powietrza - typu burdel wśród taśm, kabi itp I warto tez założyć filtry przy wentylach które wtłaczają powietrze żeby nie sprzątać co tydzień! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 czyli z wentylami to gites. Mozna dac tez jeden w gornej sciance obudowy ? TEn powinien raczej wyciagac ? Te filtry to wypasiony pomysl. Rozumiem ze taki od odkurzacza bedzie dobry ? Dac go przez czy za wentylatorem tzn. tak zeby wentylator wciagal juz czyste powietrze ? Czy przez te filtry nie spadnie znacznie przeplyw powietrza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 http://allegro.pl/45918_grile_i_maskownice.html Tu możesz kupić filtry, możesz też sam zrobić ramkę i nakleic na nią rajstopę/pończochę taniej cię to wyjdzie. Wiadomo że trochę to ograniczy przepływ ale przy np 2/3 wiatrakach będize to minimalna różnica. A co do górnej ścianki /sufitu to powinien wyciągać ciepłe http://overclockers.com/images/CaseCooling_daveS.gif http://overclockers.com/tips1193/Figure_4.jpg tu masz takie przykladowy rysunki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...