Skocz do zawartości
exec555

E4400 + P5b E Plus - Krecenie Niestabilne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zdobylem ostatnio taka konfiguracje - e4400 + p5b e plus + 2 x 1 geil CL4

wykrecam do 3gh na standardowym chlodzeniu i w idle mam 38-39 stopni - ale w czasie 3dmark 05 mam reset

a proba testowania na prime95 konczy sie tym ze po paru sekundach temp skacze powyzej 60 (dalej nie testowalem)

nie zmieniam zadnych napiec - tylko zmieniam fsb z 200 na 300 - pamieci zostawiam jak byly a pciexpress daje na 100

Dołączona grafika

to wynik

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

a teraz pytania :

jak uzyskac stabilnosc

czy zmiana mnoznika na 9 moze pomoc w tym (nie zalezy mi tak strasznie na 3,0)

czy takie skoki temperatur jest normą ? (skok od 38 do 60 w kilka sekund - w druga strone tak samo )

Dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedzi

1.Stabilnosc :arrow: Napiecia recznie - 1.9V na pamieci, CPU 1.32V, Nb - 1.4v powinno starczyc... No i nawiew na mostek..

Timingi.... :blink: Daj na razie na auto bo widze tam wielki burdel... Albo sztywne 4-4-4-12(CAS,RAS, RAS, RAS) i reszte auto.

2. Zaszkodzi nie zaszkodzi.

3. Tak, norma. C1E jest zalaczone tzn w spoczynku pobiera minimalne ilosci napiecia i zmienia mnoznik na najnizszy, dopiero w obciazeniu dziala pelna moca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Tak, norma. C1E jest zalaczone tzn w spoczynku pobiera minimalne ilosci napiecia i zmienia mnoznik na najnizszy, dopiero w obciazeniu dziala pelna moca.

Troche nie tak, napiecia sie nie pobiera ;) Poza tym, gdy ustawisz napiecie CPU w BIOS recznie, to nie zmienia sie ono - jest takie samo w idle jak i w stresie (zmienia sie tylko mnoznik). Jedynie przy ustawieniu napiecia na Auto przy idle ladnie nastepuje obnizenie napiecia wraz z mnoznikiem (tylko w takim przypadku moje mobo samo podnosi sobie napiecie wraz ze wzrostem OC ;)). Przynajmniej jest tak u mnie (Bios 910).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj E4400 na P5N-E SLI na mnozniku x10 dochodzi do 3.1 z wielkim bolem, a na mnozniku x9 do 3.4 na 1.5v. Temp po orthosie 60-65* na boxie to norma. Temperatury rosna wraz z podbijaniem napiecia. Koniecznie operuj recznie zamiast auto.

Orientacyjnie jesli Ci to cos pomoze:

mnoznik x10

2 GHz - 1.0v (nizej nie sprawdzalem) - idle 38*, stres 51*

2.6 GHz - 1.2-1.225v - idle 41*, stres 60*

3.0 GHz - 1.325-1.35v - idle 43*, stres 68* - NB 1.3xx v

Generalnie jak komp nie wstaje/wywala sie w orthosie, sprobuj podbijac napiecia, az znajdziesz min. stabilne przy znosnym poziomie temperatury (dla mnie to w stresie max 65*). Temperature mierz CoreTemp 0.95.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Geile (jeśli to są Ultra), porzy 4-4-4-12 powinny jednak mieć napięcie 2,1V. Być może to one nie wyrabiają... U mnie na MSI P6N SLI-FI ten procesor i pamięci Ultra bez problemu chodzi na FSB 300 MHz - na napięciu procesora defaultowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moze podepne sie pod temat, bo nie warto zakladac nowego. Moj problem wyglada mniej wiecej tak - kupilem ostatnio nowego kompa( e4400+ abit ab9, 2x1giga kingston 667mhz, 7900gs od galaxy) Sprobowalem troche podkrecic proca (mam dolaczony do plyty glownej jakis programik uGuru). Ustawilem pierw taktowanie na 233 i wszystko bylo ok, ale wystarczy ze zmienie juz na 240 i bluescreen wyskakuje. Hmm sadzicie ze trafil mi sie jakis slabiak? w sumie wystarczyloby mi gdzies 266, tak tylko zeby stabilnie chodzilo:)

Edytowane przez JohnZi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moze podepne sie pod temat, bo nie warto zakladac nowego. Moj problem wyglada mniej wiecej tak - kupilem ostatnio nowego kompa( e4400+ abit ab9, 2x1giga kingston 667mhz, 7900gs od galaxy) Sprobowalem troche podkrecic proca (mam dolaczony do plyty glownej jakis programik uGuru). Ustawilem pierw taktowanie na 233 i wszystko bylo ok, ale wystarczy ze zmienie juz na 240 i bluescreen wyskakuje. Hmm sadzicie ze trafil mi sie jakis slabiak? w sumie wystarczyloby mi gdzies 266, tak tylko zeby stabilnie chodzilo:)

Czasem masz dziurę w FSB i na 240 nie idzie a na 241 już tak.

Spróbuj dać 266 i zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nadal cos mi nie gra w tym moim 4400, udalo mi sie spod biosa zmienic taktowanie na 266, no i ladnie chodzilo:) ale jak dluzej komp chodzil to nagle sie wylaczal, jakby tracil zasilanie i plyta glowna zaczela piszczec:/ zasilacz mam 450 chiefteca wiec chyba ok. Aha jak renderuje sobie w 3d maxie to temperatura skacze nawet do 54*(taktowanie 200), nie za wysoko?:/ kumpel ma 4300 kreconego na 2700 i ma w stresie 48* ehh:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi