Skocz do zawartości
sarmat

Asus P5b Deluxe Vs. Gigabyte Ga-965p-ds4 (rev 3.3)

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed ogromnym dylematem. Prawdopodobnie w następny poniedziałek wybiorę się do jednego z lepszych sklepów komputerowych w mojej okolicy w celu kupna płyty głównej. Po przeczytaniu wielu recenzji i dyskusji na forach zdecydowałem się na Gigabyte GA-965P-DS4 (rev 3.3) za 506 zł. Zauważyłem jednak, że Asus P5B Deluxe kosztuje mniej niż 50 zł więcej. W przypadku Asus P5B Deluxe/WiFi-AP musiałbym już dopłacić dokładnie 99zł. W sumie to mógłbym dołożyć te kilkadziesiąt złotych, jednak nie ukrywam, byłoby to dla mnie bolesne, bo myślałem o kupnie nowego chłodzenia (obecnie mam Arctic Freezer 7 Pro i chciałem kupić coś pokroju Scythe Andy Samurai Master). Oto mój zestaw:

CPU: Intel Core 2 Duo E6300

GPU: GeForce 7900GS

RAM: 2x OCZ Special Ops 1GB 800MHz

Procka chciałbym podkręcić do powiedzmy 3,15GHz (FSB 450), a zależy mi głównie na stabilności i wytrzymałości.

Czy w tym przypadku warto dopłacać, czy może Gigabyte GA-965P-DS4 (rev 3.3) będzie odpowiedni? Jeśli już dopłacić, to czy kupić zwykłego Deluxe'a czy tego z WiFi-AP? Czy one na pewno różnią się tylko tym, że ten pierwszy nie ma WiFi?

Aha, i proszę nie proponować mi innych płyt - wystarczająco mam namieszane w głowie. Poza tym np. takiego Abit'a AB9 QuadGT w tym sklepie nie ma. W grę wchodzą tylko te płyty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na bardziej przyszłościowym. A ceny też są w okolicach 500 zł.

Kolega zadaje konkretne pytanie, a Ty zamęt siejesz i jeszcze innych o to oskarżasz :P

A co do płytki, sam mam ds4, tak jak czterech moich qmpli i na każdym egzemplaży fsb ~500 raczej nie ma problemu, wiec IMHO nie ma sensu dopłacać do asusa, chyba że faktycznie potrzebujesz wi-fi, a slotu Ci szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi