Skocz do zawartości
akslow

Obciazenie procesora przez Dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam dysk MAXTOR 7200 ATA133. Po przetestowaniu go okazalo sie ze obciazenie procesora przez dysk wynosi 64% ( pod windowsem XP ) Drugi tysk podlaczony do RAID obciaza na poziomie 10%. Wczesniej mialem Win XP i po wykonaniu test w hdd tach 2.61 mialem obciazenie na maxtorze 6%. Co moze byc tego powodem. UDma aktywne. VIA 4in1 zainstalowane. Plyta to ABIT KG7 RAID na AMD761. POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robilem pomiar HDTachem 2.61 i wyszlo ze na sterach spod win xp sp1 pl dyski Seagate Barracuda 2 i 4 obciazaly procesor ok. 65%, natomiast po zainstalowaniu sterow do mobo nVidia 2.03 zmalalo do 6% . Co ciekawe zmniejszyly sie piki tzn gwaltowne spadki transferu a charakterysytka byla bardziej ustabilizowana .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zwiazku z tym co ja mam zainstalowac. Mam plyte Abit kg7raid na 761 i poludniowy na via. Instalowalem Via 4in1 4.45 Hyperion ale nie pomoglo..

Sh4d0v o co chodzi z tym dyskie mdynamicznym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robilem pomiar HDTachem 2.61 i wyszlo ze na sterach spod win xp sp1 pl dyski Seagate Barracuda 2 i 4 obciazaly procesor ok. 65%, natomiast po zainstalowaniu sterow do mobo nVidia 2.03 zmalalo do 6% . Co ciekawe zmniejszyly sie piki tzn gwaltowne spadki transferu a charakterysytka byla bardziej ustabilizowana .

dziwne

u mnie dokładnie na odwrót

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam dysk MAXTOR 7200 ATA133. Po przetestowaniu go okazalo sie ze obciazenie procesora przez dysk wynosi 64% ( pod windowsem XP ) Drugi tysk podlaczony do RAID obciaza na poziomie 10%. Wczesniej mialem Win XP i po wykonaniu test w hdd tach 2.61 mialem obciazenie na maxtorze 6%. Co moze byc tego powodem. UDma aktywne. VIA 4in1 zainstalowane. Plyta to ABIT KG7 RAID na AMD761. POMOCY

Może masz ten sam problem co ja

:arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=278067#278067

U mnie zacinają się tylko urządzenia podłączone do Primary IDE, teraz na Primary mam podłączone 2xCD-Rom i przy próbie dostępu do nich komp zacina się tak, że nie można nc zrobić. VIA Hyperiony nic nie dają.

A zaczęło się tak dziać po zmianie proca z 1600+ AGOIA0206 na 1700+ JIUHB 0303.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz sobie poradzilem. Pomogly drivery znajdujace sie na stronie www.maxtor.pl w dziale download. Jest tam opis ze trzeba zainstalowac pod XP i ze nie instaluje sie razem z VIA 4in1. Sprubujcie. U mnie teraz jest 12 %!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz dokladnie na tej stronie. Jest to driver kontrolera IDE na chipset Via. Skladnika tego nie zawiera via 4in1. Po instalacji predkosc troszke zmalala lecz ustabilizowala sie w dalszym etapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA to dala d.u.p.y z ukladami 8233 i 8235 - u mnie mobo Gigabyte 7VAX rzezi prawdopodobnie przez wspolprace z dyskiem Maxtor DiamondMax 740X - 30 GB , probowalem wszystkich sterow i nic nie pomaga :-/ obawiam sie ze tak jest ze wszystkimi dyskami Maxtora ATA 133 :-/ poza tym polecam do przeczytania ten rozdzial :

http://www.hardwareanalysis.com/content/re...article/1431.4/

na nForce2 wszystko fruwa przy tym samym sprzecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem.

A więc tak: mam dwa dyski; Caviar WD400JB (40 GB 8 mb cache 7200rpm ATA 133) i Maxtora (40 gb 5400rpm, dokłądnego modelu nie pamiętam). Obydwa dyski są podłączone na tym samym kanale (Master - Caviar, Slave - Maxtor).Hdtach (ver 2.52 - 2.61 mi sie wywala) wykazał obciążenie dla procesora 7.1% (Caviar) i 3.6% :D . Dla zainteresowanych: testy przeprowadzane były na W98SE z zainstalowanymi Hyperionami 4.45. Może te Maxtory mają jakiś feler ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na mobo Gigabyte 7vax KT 400 + dysk Maxtor 30 GB 7200 rpm Diamond Max bla bla cos tam wykazalo na systemi win xp 1 sp1 pl transfer sredni ok 44 500 kps a obciazenie procesora 11,6 % - stery Hyperion 1.45. Co do Maxtora to hmm dziwne te dyski mam wrazenie ze zatykaja sie momentami albo to kwestia dysku albo wspolpracy z mobo pewnie przepustowosc PCI im nie wystarcza :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...