akslow Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Posiadam dysk MAXTOR 7200 ATA133. Po przetestowaniu go okazalo sie ze obciazenie procesora przez dysk wynosi 64% ( pod windowsem XP ) Drugi tysk podlaczony do RAID obciaza na poziomie 10%. Wczesniej mialem Win XP i po wykonaniu test w hdd tach 2.61 mialem obciazenie na maxtorze 6%. Co moze byc tego powodem. UDma aktywne. VIA 4in1 zainstalowane. Plyta to ABIT KG7 RAID na AMD761. POMOCY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sh4d0v Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 a zrobiles z niego dysk dynamiczny pod WXP? podczas pracy rzeczywiscie obciaza procesor czy tylko tak 'pokazuje' w HD TACHu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 robilem pomiar HDTachem 2.61 i wyszlo ze na sterach spod win xp sp1 pl dyski Seagate Barracuda 2 i 4 obciazaly procesor ok. 65%, natomiast po zainstalowaniu sterow do mobo nVidia 2.03 zmalalo do 6% . Co ciekawe zmniejszyly sie piki tzn gwaltowne spadki transferu a charakterysytka byla bardziej ustabilizowana . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 w zwiazku z tym co ja mam zainstalowac. Mam plyte Abit kg7raid na 761 i poludniowy na via. Instalowalem Via 4in1 4.45 Hyperion ale nie pomoglo.. Sh4d0v o co chodzi z tym dyskie mdynamicznym?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 robilem pomiar HDTachem 2.61 i wyszlo ze na sterach spod win xp sp1 pl dyski Seagate Barracuda 2 i 4 obciazaly procesor ok. 65%, natomiast po zainstalowaniu sterow do mobo nVidia 2.03 zmalalo do 6% . Co ciekawe zmniejszyly sie piki tzn gwaltowne spadki transferu a charakterysytka byla bardziej ustabilizowana . dziwne u mnie dokładnie na odwrót Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 Testow zadnym porogramem nie robilem ale jak przegrywam np. film z cd na hdd to w zasadzie nie moge juz nic innego robic tak mi system obciaza. I za cholere nie wiem dlaczego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 Tak zachwalacie tą płytkę, że chyba sam ja sobie kupie... Ale czy to prawda, że ma ona taktowanie PCI niezalezne od FSB? Pozdrawiam :D i dzieki za odpowiedzi! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 Sorry! Pomylily mi sie tematy :oops: :oops: :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy029 Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 Posiadam dysk MAXTOR 7200 ATA133. Po przetestowaniu go okazalo sie ze obciazenie procesora przez dysk wynosi 64% ( pod windowsem XP ) Drugi tysk podlaczony do RAID obciaza na poziomie 10%. Wczesniej mialem Win XP i po wykonaniu test w hdd tach 2.61 mialem obciazenie na maxtorze 6%. Co moze byc tego powodem. UDma aktywne. VIA 4in1 zainstalowane. Plyta to ABIT KG7 RAID na AMD761. POMOCY Może masz ten sam problem co ja :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=278067#278067 U mnie zacinają się tylko urządzenia podłączone do Primary IDE, teraz na Primary mam podłączone 2xCD-Rom i przy próbie dostępu do nich komp zacina się tak, że nie można nc zrobić. VIA Hyperiony nic nie dają. A zaczęło się tak dziać po zmianie proca z 1600+ AGOIA0206 na 1700+ JIUHB 0303. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 juz sobie poradzilem. Pomogly drivery znajdujace sie na stronie www.maxtor.pl w dziale download. Jest tam opis ze trzeba zainstalowac pod XP i ze nie instaluje sie razem z VIA 4in1. Sprubujcie. U mnie teraz jest 12 %!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 a mi sie zawsze wydawało ze obciązenie procesora przez dysk , zalezy od kontrolera na plycie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 sprawdz dokladnie na tej stronie. Jest to driver kontrolera IDE na chipset Via. Skladnika tego nie zawiera via 4in1. Po instalacji predkosc troszke zmalala lecz ustabilizowala sie w dalszym etapie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 VIA to dala d.u.p.y z ukladami 8233 i 8235 - u mnie mobo Gigabyte 7VAX rzezi prawdopodobnie przez wspolprace z dyskiem Maxtor DiamondMax 740X - 30 GB , probowalem wszystkich sterow i nic nie pomaga :-/ obawiam sie ze tak jest ze wszystkimi dyskami Maxtora ATA 133 :-/ poza tym polecam do przeczytania ten rozdzial : http://www.hardwareanalysis.com/content/re...article/1431.4/ na nForce2 wszystko fruwa przy tym samym sprzecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macszelag Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 mam PIII plyta intel 440 BX i dysk IBM 20G i test programem HD TACH wykazal 96% obciazenie CPU HELP Pozdrawiam MAC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Hmmm. Muszę sprawdzić jak to z moim sprzętem. Potestuję tego wd400jb bez i z maxtorkiem. Zobaczymy co wyjdzie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Sprawdziłem. A więc tak: mam dwa dyski; Caviar WD400JB (40 GB 8 mb cache 7200rpm ATA 133) i Maxtora (40 gb 5400rpm, dokłądnego modelu nie pamiętam). Obydwa dyski są podłączone na tym samym kanale (Master - Caviar, Slave - Maxtor).Hdtach (ver 2.52 - 2.61 mi sie wywala) wykazał obciążenie dla procesora 7.1% (Caviar) i 3.6% :D . Dla zainteresowanych: testy przeprowadzane były na W98SE z zainstalowanymi Hyperionami 4.45. Może te Maxtory mają jakiś feler ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 u mnie na mobo Gigabyte 7vax KT 400 + dysk Maxtor 30 GB 7200 rpm Diamond Max bla bla cos tam wykazalo na systemi win xp 1 sp1 pl transfer sredni ok 44 500 kps a obciazenie procesora 11,6 % - stery Hyperion 1.45. Co do Maxtora to hmm dziwne te dyski mam wrazenie ze zatykaja sie momentami albo to kwestia dysku albo wspolpracy z mobo pewnie przepustowosc PCI im nie wystarcza :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...