Skocz do zawartości
Gość ssv

Tym Razem Nie Ja, Lecz Konfiguracja Ta Sama...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak pamiętacie, moja maszyna składała się z:

- CPU : A64 3000+ s.939 Venice box

- Mem : 512 DDR 400 mhz Kingstone

- GPU : Sapphire X800 GT 256mb/256bit

- Dysk : 160gb Seagate sata

- MoBo : Gigabyte K8NF-9 s.939

Jego wygląda identycznie ;D

Problem mojego kolegi jest następujący. Nie jest pełnoletni, więc roboty nie ma, ma mała sumę pieniędzy uzbieraną od poszczególnych członków rodziny. W jego okolicy jest sklep, który oferuje skup komputera i zamianę na nowszy, lecz już powiedziałem, że tam zdzierają. Moja prośba jest następująca - czy możecie wycenić zestaw, a zarazem podać swoje propozycje nowej konfiguracji? Młody dość dobrze zna się na kompach, nawet OC mu ładnie wyszło. Jego życzenie odnośnie zestawu było jedynie takie, by komputer był szybki w grach i przy konwersji video( i karta to ma być koniecznie pod DX10 [wspominał coś o Galaxy 8600 GE]). Pomożecie?

Edytowane przez ssv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jak pamiętacie, moja maszyna składała się z:

- CPU : A64 3000+ s.939 Venice box

- Mem : 512 DDR 400 mhz Kingstone

- GPU : Sapphire X800 GT 256mb/256bit

- Dysk : 160gb Seagate sata

- MoBo : Gigabyte K8NF-9 s.939

Więc tak

Dobry wybór do kupna to:

CPU: Athlon x2 3600+ Brisbane ok 240zł

MEM:GOODRAM 667mhz 2x1GB 220zł

GPU: między 7600gs a 7900gs od 300 do 400zł nie warto brać 8600

Dysk: Zostawić, chyba że chcę wiekszy

MOBO Abit KN9 235zł

Zasiłka: Delta 50zł

RAZEM 1145 z GF 7900gs

lub 1045 z GF 7600gs

A za sprzęt moze wyrwać razem ok 500-600zł

I zależy ile ma kasy aktualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU: między 7600gs a 7900gs od 300 do 400zł nie warto brać 8600

A nie czytałes co kolega wyżej napisał.Polecam Palita 8600GT za ok 400zł.Sam ją mam i naprawde swietna karta .W oblivion srednio 40 fps na otwartaj pszestrzeni,nawet w Call of duty 2 na full detale można fajnie pograc a podobno ta gra miała chodzic tragicznie na tej karcie a działa płynnie w 1152x864,jako posiadacz tej karty mogę ja smiało polecic,i nie opieram sie na testach ja wiekszosc tylko na własnym obcowaniu z ta kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej brać za ~400zł sprawdzony i dobry do o/c 7900GS.

a 8600GT to może nie sprawdzony i zły do O/C .Popatrzcie na nowego Colina Dirt,TDU,Oblivion,S.T.A.L.K.E.RGothic..Wiekszosc tych gier napakowanych jest shaderami i 8600GT wypada lepiej.A w starszych tytułach mi to rybka czy bedę miał 80 czy 100fps.Wiekszosc nowych gier bedzie napakowane shaderami i gry bedą się swieci jak psu jaja i tu uwidoczni sie przewaga 8600GT tym bardziej że producenci teraz skupią się bardziej na architektórze seri 8.A czy ktoś z tu piszących ma tą karte w kompie tak jak ja czy opiera sie tylko na testach,ta karta naprawde daje sobie rade :wink: i jest cicha a nie jak suszarka od coolermastera

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a 8600GT to może nie sprawdzony i zły do O/C .Popatrzcie na nowego Colina Dirt,TDU,Oblivion,Gothic..Wiekszosc tych gier napakowanych jest shaderami i 8600GT wypada lepiej.A w starszych tytułach mi to rybka czy bedę miał 80 czy 100fps.Wiekszosc nowych gier bedzie napakowane shaderami i gry bedą się swieci jak psu jaja i tu uwidoczni sie przewaga 8600GT.A czy ktoś z tu piszących ma tą karte w kompie tak jak ja czy opiera sie tylko na testach,ta karta naprawde daje sobie rade :wink: i jest cicha a nie jak suszarka od coolermastera

Może i tak, i teraz, ale po wejściu takiego Crysisa sobie tak nie pograsz dobrze.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak, i teraz, ale po wejściu takiego Crysisa sobie tak nie pograsz dobrze.

Na Crysis to 8600GT i 7900GS będą za słabe,ale chciałem pokazać że 8600GT wcale nie jest takim padłem jak nie którzy opisuja go na tym forum a nigdy nie mieli go nawet w łapskach,jak na takiego kastrata radzi sobie wysmienicie :wink:

Jak już to Czytałaś,

sorry nie zauważyłem :oops:

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Crysis to 8600GT i 7900GS będą za słabe,ale chciałem pokazać że 8600GT wcale nie jest takim padłem jak nie którzy opisuja go na tym forum a nigdy nie mieli go nawet w łapskach,jak na takiego kastrata radzi sobie wysmienicie :wink:

sorry nie zauważyłem :oops:

Nikt nie pisze że o padło. To "tylko" kastrata która nie jest warta swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Britfanka jedynie podała propozycje nowego zestawu, a reszta z Was jak dla mnie zrobiła jeden wielki offtopic kłócąc się nad karta graficzną. Osobiście moje zdanie odnośnie karty to Galaxy 8600 GE, gdyż można z niego wyciągnąć prawie 8600GTS, poza tym mój kolega nakręcił się na Lost Planet na DX10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Osobiście moje zdanie odnośnie karty to Galaxy 8600 GE, gdyż można z niego wyciągnąć prawie 8600GTS, poza tym mój kolega nakręcił się na Lost Planet na DX10

A ta gra nie zadziała na tej kracie :lol: Skoro 8800 sie dławi z DX10 to co dopiero 8600 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanboy jesteś czy co ?

a co 400zł to dużo za tą karte :blink: i dlaczego fanboy,bo nie pluje jadem jak wszyscy na 8600GT tak :blink: Stosunek ceny do wydajnosc jest bardzo dobry wiec po co wyjezdzasz z fanboy :rolleyes:

A co do zestawu

CPU: Athlon x2 3600+ Brisbane ok 240zł

MEM:Kingston 2x1GB 677Mhz CL5-lepiej sie kręci od goodrama 667mhz 2x1GB który często się gryzie z plytami -223zł

GPU: 8600GT Galaxay - 445zł lub 8600GT Palit 400zł

Dysk: Samsung 250GB - 210zł

MOBO Abit KN9- 235zł

Zasilacz: Amacrox Warrior AX 400- PNF - 114zł- w zensfit akurat na promocji,warto go kupic na zasilaczu naprawde nie warto oszczedząc ,wszelkie delty z allegro lepiej sobie odpuść.Ten Amacrox wystarczy mu na dalsze rozbudowa

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co innego robic? jak taniej masz 79GS'a? - nie powiem ostatnio bardzo stanialy 8600GT ale przy obnizce 79GS to nic

patrzac na testy DX 10 w takich grach jak CoH/CoJ gdzie 8800GTS/8800GTX nie daje rady, argument ze ta karta ma DX 10 w ogole nie powinien byc brany pod uwage

kolejna rzecz to HDR+AA, w ktorej grze chcecie tego uzywac? to jedynie pojdzie jako tako w FarCry, w innych grach bedzie slideshow (no moze jeszcze TDU)

nie mowiac juz o tragicznej wydajnosci w grach gdzie jest wiecej tekstur niz shaderow - Q4, Prey, CoD2, DooM3

juz nie dlugo wychodzi ET: QW, CoD4 - dziekuje za wydajnosc 76GT w tych grach

na przeczekanie do kolejnej generacji graf spokojnie 79GS/x1950Pro wystarczy (jest to sprawdzony i wydajny produkt)

aaa i jeszcze niech nikt nie wyskakuje z Crisisem, iz gra pisana od podstaw w DX 10 bedzie banglala szybciej (niz te pathowane) - zobaczcie sobie ostatni filmik z pokazow jak to tnie na QuadCore i pewnie SLi 8800GTX/Ultra

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co innego robic? jak taniej masz 79GS'a? - nie powiem ostatnio bardzo stanialy 8600GT ale przy obnizce 79GS to nic

Za tyle samo moge wyrwać 8600GT,nie jestem żadnym fanyboyem,odpalam Call of Duty 2 i jakos tragicznej wydajnosci tam nie widze wiec nie wiem o co wam chodzi,8600GT jest wart swej ceny i żeby nie było że jestem jakiś fanboy GF 7900GS takze jest wart swej ceny i też jest to fajna karta,wszystko zależy na jakich tytułach nam zależy.A co do HDR+AA.jakos w Obku odpalam HDR + AA x 2 i średnio 40fps na otwartej przestrzeni wiec tak zle znowu nie jest :)A co do tragicznej wydajnosci w Doom 3 czy Prey,a jaka to róznica czy będe miał 80fps czy 100fps :blink:,dzisiejsze gry a i pszyszłe w dużej mierze bedą opierały sie na shaderach więc z 8600GT nie powinno byc tak żle,chocby w Colinie 8600GT radzi sobie lepiej od gf 7900GS glownie za sprawą tego że gra naszpikowana jest shaderami

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi CoD2 tez chodzi calkiem niezle na 76GS, ale mozesz zrozumiec,ze na takim 79GS chodzi o wiele lepiej niz na 76GT i 86GT?

mowie aby 8600GT sie oplacal musi byc o 100zl tanszy od 79GS w tym wypadku 300 zl - nie dawno byl taki okres, ze oplacalo sie 8600GT (m.in Palit 8600GT to byl/jest koszt 395 zl, a 79GS'y najtansze byly po ok 480 zl)

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw ktory podal britfanka ok ale zmiłujcie sie byle by nie zasilacz Delta za 50zl. A karta grafiki wstrzymał bym sie do czasu jak pojawia sie Ati 2600 zobaczymy co pokaze i ceny tez spadna innych kart np 8600.

Moglby karte zostawic narazie bo teraz straszny zamęt w tych grafikach

I pamieci tez jakies inne moga byc Goodram ale PC6400 800MHz lepsze by byly drogie a jak napisales budzet niewielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi CoD2 tez chodzi calkiem niezle na 76GS, ale mozesz zrozumiec,ze na takim 79GS chodzi o wiele lepiej niz na 76GT i 86GT?

Akurat w COD 2 to 7900GS w wydajnosci nie wiele ustępuje 8800GTS bo ta gra podobnie jak Quke to pięta achillesowa calej seri 8

zestaw ktory podal britfanka ok ale zmiłujcie sie byle by nie zasilacz Delta za 50zl.

A spojrzałeś na mój zestaw

juz nie dlugo wychodzi ET: QW, CoD4 - dziekuje za wydajnosc 76GT w tych grach

nie przejmuj sie tak ani na 7900GS ani na 8600GT na high plynnie nie bedzie,napewno GF 7900GS bedzie miał w tych tytułach przewage bo to gry bogate w tekstury,ale obawiam sie że te gry zarżną 8800GTX a COD4 to chyba bardzo odległa przyszlość jesli sie nie myle,

I pamieci tez jakies inne moga byc Goodram ale PC6400 800MHz lepsze by byly drogie a jak napisales budzet niewielki.

800Mhz się raczej nie opłaca lepiej 667Mhz prawie każde idą na 800Mhz CL4 a kasa w kieszeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw ktory podal britfanka ok ale zmiłujcie sie byle by nie zasilacz Delta za 50zl.

A co masz do Delty?? Następna zasiłka którą warto kupić to Huntkey HK350AP która kosztuje już 199 zł.

Obecnie Kingstony są lepsze od GoodRAMów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co masz do Delty?? Następna zasiłka którą warto kupić to Huntkey HK350AP która kosztuje już 199 zł.

Akurat a zapomnialeś o Amacrox Warrior AX 400- PNF - 114zł- w zensfit.Na zaslaczu nie warto oszczedzac a 114zł za ta zasilke to małe pieniądze

Obecnie Kingstony są lepsze od GoodRAMów.

proponowałem je wczesniej,tylko koniecznie 677Mhz Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat a zapomnialeś o Amacrox Warrior AX 400- PNF - 114zł- w zensfit.Na zaslaczu nie warto oszczedzac a 114zł za ta zasilke to małe pieniądze

Tylko ta Delta jest lepsza od tego Amacroxa ;) i nie chodzi o samą moc ale i o to z czego jest to złożone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ta Delta jest lepsza od tego Amacroxa ;) i nie chodzi o samą moc ale i o to z czego jest to złożone :)

no super skoro delta z allegro z 3 miesieczna gwarancja jest lepszym wyborem to ja postoje.A co bedzie jak mu sie spali ta delta po tych 3 miesiacach,wymienią mu na nową tak,zresztą mój kolega miał taka delte i po tygodniu poszła z dymem wiec nie ubustwiajcie tak tej zasiłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no super skoro delta z allegro z 3 miesieczna gwarancja jest lepszym wyborem to ja postoje.A co bedzie jak mu sie spali ta delta po tych 3 miesiacach,wymienią mu na nową tak,zresztą mój kolega miał taka delte i po tygodniu poszła z dymem wiec nie ubustwiajcie tak tej zasiłki

Delta 400W ma 24 miesiące gwarancji. Jak nie wiesz co to za zasiłka to zapraszam do topicu o niej :)

Co do kolegi to zawsze może się trafić uszkodzony egzemparz. Powiedz tylko czy zasilacz wziął całego kompa czy tylko zasiłka poszła??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam poczytac ten temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225544 i posty uzytkownikow jak pisali o tym co jest w srodku zasilacza. Ktos tam ladnie napisal ze gdyby nie to ze jest ten zasilacz robiony pod IBMY to by kosztowal z 250zl. Tyle ode mnie i nie robmy off topa bo to nie temat do gadania o zasilaczach... Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delta 400W ma 24 miesiące gwarancji. Jak nie wiesz co to za zasiłka to zapraszam do topicu o niej :)

Co do kolegi to zawsze może się trafić uszkodzony egzemparz. Powiedz tylko czy zasilacz wziął całego kompa czy tylko zasiłka poszła??

tylko zasiłka poszła ale skoro te delty maja tyle gwarancji to też będzie dobry wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi