Beereq Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Witam! Mam bardzo poważny problem ;] Od razu przejdę do rzeczy, wygląda to mniej więcej tak: Kran (ujęcie): a) przepływ wody 1500-2000l/h (średnio 1800l/h, zależy od tego czy sąsiedzi podlewają 8O) b) ciśnienie wody 2,9-3,1 atm Koniec węża 1/2" (długość: 140m): a) przepływ wody 570-630l/h b) ciśnienie nieznane 8O (zapewne niższe niż na początku) Więc tak - o co w tym wszystkim chodzi; mam sobie kranik w chatce (podane wyżej co i jak) i chce przez dość duży ogródek pociągnąć 140m węża ogrodowego, w taki sposób żeby przepływ na końcu węża był optymalny. To znaczy żeby nie stosować ultra "szerokiego" węża (typu 2"), ale zastosować jakiś cieńszy i żeby przepływ był w miarę rozsądny (bo te 600l/h to za mało). Obecnie mam 140m węża 1/2", w chwili zakupu nie zastanawiałem się nad średnicą i to był błąd :) Pytania: a) Jaki byłby orientacyjny przepływ na końcu 140m węża średnicy 3/4" ? b) Jaki byłby orientacyjny przepływ na końcu 140m węża średnicy 1" ? c) Czy są jakieś wzory jak to obliczyć ? d) Jaki wąż będzie "optymalny" (średnica wewn.) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Oczywiście się da. Generalnie trzeba przekształcić trochę wzory na lepkość a samą lepkość wody wziąć z tablic. Więcej tutaj: http://www.wtc.wat.edu.pl/dydaktyka/fizyka-lab/LF-E_CW07.pdf Owocnego czytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dzięki za odpowiedź :) Ale jak to zobaczyłem to nie wiedziałem o co chodzi... i do tej pory nie wiem 8O Wywnioskowałem z tego tylko, przepływ jest wprost proporcjonalny do kwadratu średnicy cienkiej rurki i do różnicy ciśnień, czy coś... Ale ja nie mam ciśnienia końcowego 8O Blaaah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Ale tam dalej (4 strona) jest doświadczenie gdzie mierzysz lepkość w wyniku pomiaru czasu przepływu przez rurkę kapilarną. Przekształcasz i masz wzór na czas przepływu przez Twój wąż. Dorzucasz parametry węża i sobie możesz wyliczyć ile wody przepływa w ciągu sekundy czyli chyba to o co Ci chodziło. Nie będzie łatwo ale można wyliczyć. EDIT> Jak to nie masz ciśnienia końcowego? Oczywiście że masz. Pomyśl chwilę a się domyślisz jakie masz ciśnienie końcowe przy swobodnym wypływie wody. A chyba o takim mówimy. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Domyślam się że 3atm - tak jak początkowe... Pokombinuje, to może wyliczę 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie. 0. Przy tym samym ciśnieniu nie byłoby żadnego przepływu. Pokombinuj sam bo ja muszę zmykać. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dzięki za pomoc, ale i tak nie policzyłem 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Przede wszystkim musisz uwzględnić sumę strat liniowych na długości przewodu, następnie musisz uwzględnić starty lokalne na wyjściu (nie wiem czy masz zawór czy zwężkę). Kiedy ustalisz starty przepływu korzystasz ze wzoru (V^2)/2g + P/gamma +z na początku przewodu = (V^2)/2g + P/gamma + z + suma strat lokalnych i liniowych. V to prędkość przepływu, P to ciśnienie w przewodzie, gamma to ciężar właściwy wody, natomiast z to różnica poziomów między początkiem a końcem przewodu, przy czym musisz sobie przyjąć, że np koniec przewodu leży na z=0 a początek na powiedzmy z=1m, g to przyspieszenie ziemskie. Teraz muszę lecieć, ale zapraszam wieczorem na gg, to wszystko Ci wyjaśnię, tu tylko trochę nakreśliłem problem 8O . Pisz nawet jak będę niedostępny. Edytowane 31 Stycznia 2008 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...