Skocz do zawartości
Nomen

Zasilacz Hiper Type-r 580w - Dziwne Piski

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zmieniłem sobie zasilacz na HIPER TYPE-R 580W.

Zasilacz bardzo przyjemny z 2 wiatrakami, automatyczną regulacją obrotów i z gniazdami na kable z możliwością demontowania.

Byłem z niego zadowolony przez jakieś 3 miesiące ale teraz mam mały problem, który zaczyna mnie już mierzić.

Wciszyłem obudowę poprzez zmianę radiatorów i wiatraków, doadtkowo regulacja i wszystko działało cichutko.

Niestety od jakiegoś czasu zasilacz wydaje dziwne odgłosy.

Brzmi to jakby minigłośniczek alarmował o przegrzaniu. Miałem kiedyś takie automatyczne regulatory obrotów właśnie z takim rozwiązaniem.

Ciężko takie coś reklamować wiec dałem sobie spokój i rozebrałem zasilacz.

Dłubałem dłubałem i nie jestem w stanie odpowiedzieć która część zasilacza wydaje ten pisk.

Na pewno nie są to wiatraki bo pisk jest tesz słyszalny po ich wyłączeniu.

Speakera żadnego nie znalazłem.

Pytanie kieruję wiec do kogoś obeznanego z elektroniką.

Jaki układ może powodować taki pisk jeśli nie jest to glośniczek ???

Zasilacz raczej się nie przegrzewa za bardzo bo zrobiłem małą sztuczkę i bierze nawiew z zewnatrz a nie z wnętrza obudowy.

Troche mnie to wkurza bo wydałem trochę kasy na ten zasilacz i nie chce mi się go wymieniac z powodu takiego bzdetu, ale ten bzdet staje się dokuczliwy kiedy chcę zostawic kompa włączonego na noc.

P.S. Trochę poszukałem i znalazłem ,że mogą to być cewki i ,że trzeba można je wyciszyć zalewając zalewająć silikonem, żywicą lub po prostu Super Glue. Chociaż ktoś odradzał silikon bo może wejść w reakcję z miedzią ( czy to prawda ?? ).

Jeśli to rzeczywiście cewki to co radzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wal silikon, jeśli dojdzie do jakiejkolwiek reakcji to zdążysz 10 razy zasilacz zmienić. Ja osobiście polecam klej "PATTEX klej do butów", dość szybko z płynnego zmienia się w ciągliwą maź, dobrze klei. Nie twardnieje na kość tylko zostaje tak jakby guma. Potencjometry w vmodach nim przykleiłem i trzyma. A do zalania cewy jak znalazł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wal silikon, jeśli dojdzie do jakiejkolwiek reakcji to zdążysz 10 razy zasilacz zmienić. Ja osobiście polecam klej "PATTEX klej do butów", dość szybko z płynnego zmienia się w ciągliwą maź, dobrze klei. Nie twardnieje na kość tylko zostaje tak jakby guma. Potencjometry w vmodach nim przykleiłem i trzyma. A do zalania cewy jak znalazł.

Problem w tym ,ze jestem w Londynie i ciezko bedzie mi takie cudo znalesc :).

Kupie silikon albo pistolet z klejem do klejenia na goraco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie ,mam ta zasilke , ladna niebieska :) ladne kabelki

i koniec pozytywow

Jak krece na max grafe i proca to mam objawy slabej zasilki

podczas duzszego grania w Stalker'a przy grafie podkreconej na 745/842 napiecie gpu 1.525

procu 2978 napiecie 1.65 zaliczam czeste wyjscia do pilpitu Nie zwiechy !! tylko wyjscia do pulpitu

na ustawieniach z opisu wszystk o chodz i bez zarzutu

temperatury mam niskie ( WC ) wiec to nie wina temperatur

Na dniach mam zamiar zmienic zasilke ,taka do 100 funtow , minimum 650Wat

moze doradzicie cos solidnego ??? z mocna linia +12 tak minimum 26A

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi