Skocz do zawartości
Belrin

Restarty a temperatura podkręconego A1700+ B0?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem.System wydaje sie stabilny,przechodzi 3dmarka nawet zapętlonego ,całonocne liczenie seti oraz prime test przy zamkniętej budzie,ale jak puszczę burnmmx z pakietu cpuburn4 to mi system po kilku minutach się restartuje.Temperatura max w tym stresie to 54stopnie.To chyba jest dopuszczalne?Przy otwartej budzie niema tego problemu,max temp 52stopnie.Na dniach będe miał porządny wentyl to się zobaczy ale 54stopnie nie powinny restartować kompa.Sprzęt jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to sam jestem zdziwiony że daje rade i raczej skłaniam sie do tego że temperatura jest za wysoka,jak bede miał lepszy cooler to sie wyjaśni.Ale dziwne to jest że przy otwartej budzie jest oki a przy zamknietej i trochę tylko wyższej temperaturze sie sypie.Do 90stopni przecież sporo brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to sam jestem zdziwiony że daje rade i raczej skłaniam sie do tego że temperatura jest za wysoka,jak bede miał lepszy cooler to sie wyjaśni.Ale dziwne to jest że przy otwartej budzie jest oki a przy zamknietej i trochę tylko wyższej temperaturze sie sypie.Do 90stopni przecież sporo brakuje.

Zauważ że im bardzieje podkręcony procesor tym niższa jest temperatura konieczna dla uzyskanai stabilności. I tak np. dla 1500 - 70 st, 1600 - 56 st., 1700 - 48, 1800 - 36, 1900 - 22, 2000 - -4, 2100 - bez szans

To tak dla przykładu pokazania zalezności napisałem (nei są to żadne dane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by sporo wyjaśniało,niemogę sie już doczekać nowego sporo lepszego coolerka wtedy mam nadzieję że 2600+ pęknie a może i więcej.Dzięki za odpowiedz.

Kup sobie zasilke lepsza,proponuje fortrona 300wat z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho masz problem w temp wewnatrz obudowy (i przez to tez problem z zasilaczem),

zasilacz malej mocy bardzo sie grzeje przy duzym obciazeniu i jak do tego dolozysz wygrzewanie proca to zasilka pada i masz restart, wiec oprocz lepszego coolera pomysl koniecznie o dodatkowym przewietrzeniu obudowy (dodatkowy wentyl) bo inaczej prawdopodobnie bedziesz mial to samo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie maja racje co do jednego: masz za slaby zasilacz - kup sobie jesli nie masz kasy zasolacz FEEL - ja go mam i jak dla mnie jest wporzo,.

To tyle o zasilaczu, a ja dodam swoje kilka slow - czytalem gdzies ze do prockow AMD nalezy uzywac BURNK7, a nie BURNMMX bo ten czesto powoduje zwisy przez niekapatybilnosc z prockami od AMD.

Zapusc tego BURNK7 i zobacz czy sie wywali, ale i tak na pewno to zrobi bo masz za slaba zasilke.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi