Zuberek Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Siemanko Zakupiłem wczoraj kompa, wszystko ładnie śmiga. Jest tylko problem z RAIDem. Siedziałem nad tym wczoraj i dziś razem z książeczką do mobo i internetem ;) Dałem sobie spokój i zainstalowałem normalnie system z opcją w bios: Integrated Peripherials->OnChip SATA Deive->-OnChip SATA Mode->IDE. Wcześniej zmieniłem tą opcje z IDE na RAID to dysków mi nie wykrywało Confused Po zainstalowaniu systemu zmieniłem opcje z IDE na RAID to zostałem potraktowany blue screenem. No nic. Studiowałem książeczke od mobo i zainstalowałem z płytki na dyskietke stery do RAIDu... ale dalej kupa. W czasie instalacji windy wciskam F6 żaby zainstalować RAID z tej płytki to wyskakuje mi błąd: " wystąpił nieoczekiwany błąd <4096> w wierszu 2113 ...jakaś ścieżka dostępu do napędy dvd... " <mysli> i co tu robić? Moje mobo to ABIT IP35, dysk seagate 320GB AS (x2). Może są jakieś oddzielne sterowniki do RAIDu czy coś? proszę o pomoc ponieważ pilnie potrzebuje nowego kompa dziękuję z góry za pomoc :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Siemanko Zakupiłem wczoraj kompa, wszystko ładnie śmiga. Jest tylko problem z RAIDem. Siedziałem nad tym wczoraj i dziś razem z książeczką do mobo i internetem ;) Dałem sobie spokój i zainstalowałem normalnie system z opcją w bios: Integrated Peripherials->OnChip SATA Deive->-OnChip SATA Mode->IDE. Wcześniej zmieniłem tą opcje z IDE na RAID to dysków mi nie wykrywało Confused Po zainstalowaniu systemu zmieniłem opcje z IDE na RAID to zostałem potraktowany blue screenem. No nic. Studiowałem książeczke od mobo i zainstalowałem z płytki na dyskietke stery do RAIDu... ale dalej kupa. W czasie instalacji windy wciskam F6 żaby zainstalować RAID z tej płytki to wyskakuje mi błąd: " wystąpił nieoczekiwany błąd <4096> w wierszu 2113 ...jakaś ścieżka dostępu do napędy dvd... " <mysli> i co tu robić? Moje mobo to ABIT IP35, dysk seagate 320GB AS (x2). Może są jakieś oddzielne sterowniki do RAIDu czy coś? proszę o pomoc ponieważ pilnie potrzebuje nowego kompa dziękuję z góry za pomoc :) pozdro Musisz utworzyć macierz Raid0 W biosie ustawiasz SATA mode na RAID a potem musisz stworzyć macierz (czyli wybrać typ raidu, klaster itd) - też w biosie Edytowane 29 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...