Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Witam wszystkich ostatnio chciałem wyciągnąć więcej ze swojego proca A64 3000+ na płycie Asrock939dual-sataII więc zrobiłem udanego vcore moda, ale oczywiscie to było dla mnie wciąż za mało więc postanowiłem sciągnoć IHS z procesora po czym poczułem tylko swąd gumy. Byłem pewien że padł procesor więc kupiłem selekta 3700 który idzie bez problemu na 3.2 GHZ ale po włożeniu go do płyty obraz sie nie podnosił, ciemność tyle że gumą nie zajechało i sie proc nowy nie spalił (chyba). Zawiozłem płyte do elektryka zeby naprawił no i sie okazało że zpalił sie jakiś mikro czip SD odpowiedzialny za DDRy i nie wykrywa przez to pamięci Ten elektryk chciał zamówić taki czip w swojej firmie ale ten czip tak sie spalił że nie wie co na nim pisze i powiedział mi ,że albo będzie trzeba oddac na gwarancji albo popytać o zdjęcie tego miejsca płyty gdzie znajduje się ten czip. Ten czip znajduje się pod 3 bankiem,slotem pamięci od strony procesora jest odrazu pod nim więc jesli ktos ma tą płytę gł. i możliwość zrobienia takiego zdjęcia to będe bardzo wdzięczny i mogę nawet zapłacić cos jak ktoś sobie zażyczy. Zdjęcie w dobrej jakości może sporo zajmować więc jesli nie na forum to prosze wysłać zdjęcie na moją poczte LG52xmax@poczta.fm z góry dziękuje za każdą pomoc Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Malklaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Chyba cię jonathan prosił żebys zadał to pytanie w topiku o tej płytce?? Dla ułatwienia > http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212351 Na Googlach są dobre fotki tego miejsca na płycie, może tam poszukaj?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 patrzyłem na googlach ale to miejsce jest za mało powiększone i nie widac, pasuje zeby ktoś cyfrówką zrobił :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 watpie zebys to naprawil, jak padl kontroler ramu to nigdzie tego nie kupisz, zamiast kupowac nowego cpu juz bym plyte wolal kupic;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) szczerze mówiąc to mi sie wydaje że to kontroler ramu padł czy jakos tak on powiedział tylko zeby mu nazwe czipu podac przeniosłem posta na 2 cześćtematu o tej płycie i wszystko podałem co terzeba na zdjęciu wuidze czip ale nie widze jego nazwy więc proszę żebyście mi ją podali mianowicie : udało mi się znaleźć prawie idealne zdjęcie : http://tom.drunken-student.co.uk/Asrock/Vdd_Vldt%20reads.JPG niestety 3 bank pamięci jest otwarty i przysłania ten właśnie czip !! właśnie takiego zdjęcia potrzebuje ale z zamkniętymi bankami pamięci a tu macie zdjęcie czipa o którego mi chodzi jest to 2 zdjęcie jadąc w dół : http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DG na tym zdjęciu wyraźnie go widać znajduje się międzie niebieskim a czarny slotem pamięci DDR a za nim jest czarna :bateria wystająca z płyty głównej : a tu bezpośredni link to zdjęcia : http://www.pc-treiber.net/reviews/sanvain/...20komplett2.JPG teraz wystarczy że podacie mi nazwe tego czipa z góry dziękuje pozdr Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Malklaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 szczerze mówiąc to mi sie wydaje że to kontroler ramu padł czy jakos tak on powiedział tylko zeby mu nazwe czipu podac przeniosłem posta na 2 cześćtematu o tej płycie i wszystko podałem co terzeba na zdjęciu wuidze czip ale nie widze jego nazwy więc proszę żebyście mi ją podali pozdr ZAPODAJ TUTAJ TA FOTKE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) udało mi się znaleźć prawie idealne zdjęcie : http://tom.drunken-student.co.uk/Asrock/Vdd_Vldt%20reads.JPG niestety 3 bank pamięci jest otwarty i przysłania ten właśnie czip !! właśnie takiego zdjęcia potrzebuje ale z zamkniętymi bankami pamięci a tu macie zdjęcie czipa o którego mi chodzi jest to 2 zdjęcie jadąc w dół : http://prohardver.hu/html/lap/uli_m1695/picz/lap/mobosm.jpg na tym zdjęciu wyraźnie go widać znajduje się międzie niebieskim a czarny slotem pamięci DDR a za nim jest czarna :bateria wystająca z płyty głównej : a tu bezpośredni link to zdjęcia : http://www.pc-treiber.net/reviews/sanvain/...0%26%20sata.JPG teraz wystarczy że podacie mi nazwe tego czipa z góry dziękuje pozdr no to do bani jak nie działają te 2 linki bo na nich najlepiej widać moge zamieścić je na necie ale jak i gdzie ?? w tedy byscie widzieli to miejsce zaznaczyłem je na rysunku Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Malklaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Jezusik... 2 i 3 link suxx - nie dzialaja - tego ukladu raczej nie kupisz, na 99% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 dobra odświerzyłem obydwa linki teraz powinny działac. W ostatnim linku dokłądnie widac to miejsce prawie że można je przeczytac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ciezko bedzie kupic ta czesc... ewentualnie mozan wymontowac z innej uszkodoznej plyty... Zajmowalem sie juz takimi naprawami, uwierz mi ze nawet po wymianie tego ukladu plyta moze nie wstac bo moglo cos jeszcze paść, na 90% tak wlasnie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 dokładnie to samo co ty powiedział mi ten elektryk że pasuje mieć taką część z innej uszkodzonej płyty ale jak,skąd ?? :( no to mam przewalone bo juz takiej płyty nie kupie a napewno nie za 213 zł jak przed tem ciekawi mnie jeszcze czy na gwarancji by uszło oddać bo kupiłem na allegro tąpłytę razem z procem A64 3000+ i na karcie gwarancyjnej są te 2 części zapisane. nie wiadomo czy trzeba będzie oddać też proca razem z płytą jak tak to kicha bo ściągnołem IHSa i chłodzenie zakupiłem lepsze :( jak myslisz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Nie elektryk a elektronik zapewne :) Nie musisz oddawac proca na gwarancje, jesli nei widac na plycie sladów lutowania to mysle ze jest szansa zeby reklamacja przeszla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ciezko bedzie kupic ta czesc...Żartujesz? Przeca to zwykły mosfet jest - zakładasz jakiegoś 15-25A i po krzyku - nie musi byś taki sam, poza tym jeden z tych sąsiednich na 99% będzie identyczny jak ten spalony (zasila drugie 2 banki, albo nawet jest równolegle podłączony). @Malklaw: Ten Twój "elektryk" cuś cienki jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 bo ten elektryk gadał że pasuje taki sam wsadzic. Ja sie nie pytałem czy moze być jakiś zwykły bo skąd miał bym wiedziec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Żartujesz? Przeca to zwykły mosfet jest - zakładasz jakiegoś 15-25A i po krzyku - nie musi byś taki sam, poza tym jeden z tych sąsiednich na 99% będzie identyczny jak ten spalony (zasila drugie 2 banki, albo nawet jest równolegle podłączony). @Malklaw: Ten Twój "elektryk" cuś cienki jest... Wez sie puknij w czoło... mosfet z 8 nóżkami? Jemu nie chodzi o mosfeta! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 wy tu jeszcze piszcie ja musze spadac bo nie pisze ze swojego kompa jutro wpadne zobaczyc o 8 rano co żescie napisali no i spróbujcie te zdjęcie zrobić pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Wez sie puknij w czoło... mosfet z 8 nóżkami? Jemu nie chodzi o mosfeta!Jest conajmniej kilkaset typów mosfetów w obudowie 8pin, panie elektroniku. Jednak w tym przypadku muszę przyznać, że chyba źle spojrzałem na zdjęcie. Poprawię się więc: Jeśli płyta nie ma zasilania RAMu, a ten chip steruje bramkami mosfetów (miernik + ew. lupka) to będzie op-amp i również nie ma problemu z jego zastąpieniem. EDIT: aha, jeśli mam rację, to rozwalenie tego chipu świadczy o zwarciu na jednym z "dużych mosfetów". BTW, co to ma wspólnego ze zdjęciem IHS? raczej nic... Edytowane 29 Czerwca 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Jest conajmniej kilkaset typów mosfetów w obudowie 8pin, panie elektroniku. Jednak w tym przypadku muszę przyznać, że chyba źle spojrzałem na zdjęcie. Poprawię się więc: Jeśli płyta nie ma zasilania RAMu, a ten chip steruje bramkami mosfetów (miernik + ew. lupka) to będzie op-amp i również nie ma problemu z jego zastąpieniem. EDIT: aha, jeśli mam rację, to rozwalenie tego chipu świadczy o zwarciu na jednym z "dużych mosfetów". BTW, co to ma wspólnego ze zdjęciem IHS? raczej nic... Nie chodziło mi raczej o to że ich nie ma tylko o to że uszkodzony nie jest mosfet tylko 8pinowy kontroler. Poza tym mosfet.. nie możesz tranzystora mosfet zastapic byle jakim mosfetem, mosfet to tylko technologia produkcji :P Dokładnie rozwalony układzik 8 pinowy był zapewne nastepstwem uszkodzenia któregoś z tranzystorów. Na wymianie jedengo elementu naprawa sie nie zakonczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 no cuż mam oferte na allegro teraz odnośnie tej płyty i zastanawiam się nad jej kupnem bo jużwięcej okazji moge nie mieć (nówki nie kupi już nigdzie) koles chce mi sprzedać za 210 zł używaną w sumie to i tak dobrze :) Za nową dałem 213,99 :) jeszcze jeśli ktoś moze to prosił bym o nazwę tego 'czipu' bo ten elektronik być może ją naprawi i wrazie czego zrobie kompa siostrze będe mieć spokuj :) Dziękuje wszystkim za pomoc, jeszcze tylko bym prosił o nazwę tego 'czipu' jeśli ktoś może ją podać pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 .. nie możesz tranzystora mosfet zastapic byle jakim mosfetem, mosfet to tylko technologia produkcji :PObwody zasilania VDD/Vddq Ramu są zawsze wykonywane jako stabilizatory liniowe -> w takim zastosowaniu parametry mosfetów nie są krytyczne (Rdson, pojemności złącz, Gchrg) -> trzeba jedynie zwrócić uwagę na IDmax, Ptot i ew. Rthj-a, a tu do wyboru jest cała masa podobnych tranzystorów ;) . pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 czyli pierwszego z brzegu nia zapodasz, kilka parametrow granicznych trzeba zachowac i nie mozna ponizej ich zejsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Wisisz mi piwo ;) http://img405.imageshack.us/img405/1763/czipmh3.jpg Chętnie wspomógł bym Cię tym układzikiem bo również posiadam padniętą dual sata II, ale paradoksalnie jak widać, również u mnie trafiło ten układ :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 APM4500M - 2xMOSFET (N i P channel), nie do zdobycia w Polsce (poza serwisami), ale jest zamiennik IRF w TME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 a mial byc byle jaki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 a mial byc byle jaki ;):D wcześniej myślałem o tych większych SDD, ale jak już mówiłem, po###ły miśę strony świata jak na zdjęcie patrzyłem :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malklaw Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 dzięki wielkie za zdjęcie, jakoś się odwdzięcze :) narazie pasuje naprawić tą płyte podam temu elektronikowi nr spalonego "czipu" i moze naprawi tą płyte :) oby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...