koniksk Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Mam dysk twardy ST960812A Seagate 60Gb i laptopa Acer 2313WLMi. Dysk wyłącza się po 2sek nieużywania (spin down). Softem pod win xp da się to wyłączyć (NHC) ale ja bym chciał to jakoś sprzętowo zrobić. Bios jest bardzo ubogi i nie ma takich opcji, żaden program seagate'a nie obsługuje tego dysku. Czy ktoś wie jak to można zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 A nie łatwiej ustawić: Wyłączanie dysku w opcjach zasilania w Panelu sterowania w Windows i mieć to z głowy. Po drugie jak BIOS nie oferuje takiej funkcji to raczej nie uda ci się tego ustawić sprzętowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniksk Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Niestety to nic nie daje, aż tak głupi ta ja nie jestem, w panelu sterowania mam wszystko tak jak myślisz. Bios w laptopach jest okrojony aż do bólu. Ustawiłem to sobie w NHC - without spin-down (128 lub 196) ale program musi chodzić cały czas. Miałem nadzieje, że uda się to jakoś sprzętowo też ustawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...