Skocz do zawartości
bruce

help mi, plis :/

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam do was pytanko, a mianowicie.....

chodzi mi o technikum elektroniczne na zajączka.

jako, iż od ponad 5 lat interesuję się elektroniką (ojciec doktor materiałoznawca, skończył politechnikę i technikum łączności, czy siakoś tak) , wiec mam wzór

ogólnie w mojej rodzinie, to ta elektronika jakaś taka popularna....

mąż siostry ojca-elektronik (po politechnice zresztą )

2 braci ciotecznych, obaj po elektronice (rowniż na politechnice )

chciałbym kontynuować , że tk powiem tradycje rodzinne i również zostać elektronikiem......

i tu mam pytanie:

być może ktoś z was kończyl W OSTATNICH LATACH to technikum, a może tam uczęszcza, lub zna kogoś, kto tam właśnie uczęszcza??

chodzi mi o to, czy dużo tam ŻULI??

tzn takich ludzi, którzy kradną, prześladują itp??

bo keidyś tego nie było.....

a może jakieś inne technika w wawie polecicie??

a może polecicie mi jakieś dobre liceum w wawie, publiczne ofkoz :P ??

dodam, że z testu próbnego miałem 83 pkt, nie przygotowując się wogóle

plis help mi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. nie jestem z wawy ale chodze do technikum elektronicznego

radze sie mocno zastanowic :!:

idac tam to przez pierwsze 2 lata bedziesz mial taka masakre ze szok - przedmioty w stylu elektrotechnika , pracownie elektroniczne to nic przyjemnego :? to tylko sie tak wydaje ze jest cacy , potem dojda ci przedmioty uklady cyfrowe , uklady analogowe , uklady mikroprocesorowe - masakra , cieeeeezko to skumac , pozatym nie bedziesz mial dziewczyn w klasie (strasznieeeee ciezko jest bez nich -ufff dobrze ze mam dzieczyne :P ), wogole radze sie dobrze i mocno zastanowic czy tego naprawde chcesz !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... roznie bywa. wprawdzie tez nieznam owej szkoly ale szkoly, klasy i nauczyciele sa rozni... Ale od poczatku... Ja wprawdzie skonczylem lo ale 2 moich kumpli poszlo do tego samego technikum na elektronike i jakie dziwy opoiadali to szok a trza wiedziec ze jeden z nich jest starszy odemnie o rok a drugi mlodszy o rok... anegdoty sie powtarzaly az pewnego razu poszedlem do tego technikum gdyz tam prowadzono studium informatyczne i sie przekonalem ze to co opowiadali to tylko polowa... mowiac krotko jak ktos chce sie uczyc i bedzie sie uczyl to bardzo dobrze-jeszcze sie czegos nauczy a jak ktos jest len i zlewa to i tak ukonczy... co do zoli to terz ne niebylo najgorzej a z tego co wiem to jest coraz lepiej (przynajmniej w tym technikum)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... roznie bywa. wprawdzie tez nieznam owej szkoly ale szkoly, klasy i nauczyciele sa rozni... Ale od poczatku... Ja wprawdzie skonczylem lo ale 2 moich kumpli poszlo do tego samego technikum na elektronike i jakie dziwy opoiadali to szok a trza wiedziec ze jeden z nich jest starszy odemnie o rok a drugi mlodszy o rok... anegdoty sie powtarzaly az pewnego razu poszedlem do tego technikum gdyz tam prowadzono studium informatyczne i sie przekonalem ze to co opowiadali to tylko polowa... mowiac krotko jak ktos chce sie uczyc i bedzie sie uczyl to bardzo dobrze-jeszcze sie czegos nauczy a jak ktos jest len i zlewa to i tak ukonczy... co do zoli to terz ne niebylo najgorzej a z tego co wiem to jest coraz lepiej (przynajmniej w tym technikum)...

dzieki!!!!!

cmok :P

a mzoe ktos chodzi do liceum im. cypriana norwida, czy jak to sei tam pisze???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skończyłem LO - wprawdzie w Krakowie, ale teraz jestem na politechnice w Wawie. Rozumiem, że w domyśle masz elektronikę na studiach - bo ja robię informatykę i materiał z LO mi wystarczył całkowicie.

Jeżeli nie przepadasz za matmą i fizyką, to wybierz technikum - ale pamiętaj, że na polibudę egzamin jest właśnie z tych przedmiotów (absolutnie nie idź do ogólnej w LO). Ja skończyłem mat-fiz w liceum i chyba dzięki temu sie dostałem (miałem jednak niezły wycisk z mat i fiz).

Sam kierunek elektronika jest trochę lżejszy, więc myślę, że głównym problemem jest dostanie się. Studia zakładają podstawę jako liceum, więc materaiła z elekroniki częściowo pokryje sie z technikum (przynajmniej na 1 roku).

Weź pod uwagę, że na studiach uczysz sie więcej jednego przedmiotu przez rok niż przez 4 lata w średniej.

Jeśli chodzi o ilość "żuli", to w LO i technikum jest mniej więcej tak samo - możliwe, że w mat-fiz w lo jest ich mniej. Jednak w technikum na gorszych kierunkach mogą byc znowu same żule - więc w ich liczba w całej szkole może znacznie przewyższyć LO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja skonczylem LO, nawet podobno renomowane, po czym udalem sie na polibude (informatyka w gliwicach) i jestem z tego zadowolony.

ogolny schemat jest taki ze:

-absolwenci LO maja braki w przedmiotach technicznych, ale potrafia zakuc i sa lepsi w teorii,

-absolwenci technikum maja pewne doswiadczenie w przedmiotach technicznych, ale nie radza sobie z normalna nauka (np analiza mat.)

z moich obserwacji (nie obrazajac inteligentnych ludzi po technikach) lepiej wychodza absolwenci LO...

wnioski wyciagnij sam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem ma racje, wprawdzie niestudjuje nic zwiazanego z elektronika ae wszyscy kumple maja z tym do czynienia... np. moj kumpel polazl do liceum ekonomicznego i teraz meczy sie jak cholera na 1 roku informy (2 lata prubowal dostac sie na informatyke) z fizyki robia to co ja w lo (i wiele innych ;) ) ba nawet taki matematyczny analfabeta jak ja wie to co z czym owy koles sie meczy... poprostu z.a.j.e.b.a.l... Inny kolega poszedl do technikum o profilu elektronika niestety z regoly jest tak ze technika maja slabszy poziom od lo i musi zapomniemniec o polibudzi (przynajmniej narazie)... Jedyny sluszny wybor to wg. mnie lo. Dlaczego? Jezeli ci sie odwidzi elektronika itp to masz droge otwarta, jezeli nie to tez droga otwarta... Ja wybierajac szkole srednia widzialem co bede robil... poszedlem do lo o profilu ogolnym ty wybierz mat-fiz moze z dostaniem sie na psychlogie bedziesz mial problem ale polibuda stoi otworem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skończyłem LO - wprawdzie w Krakowie, ale teraz jestem na politechnice w Wawie. Rozumiem, że w domyśle masz elektronikę na studiach - bo ja robię informatykę i materiał z LO mi wystarczył całkowicie.

Jeżeli nie przepadasz za matmą i fizyką, to wybierz technikum - ale pamiętaj, że na polibudę egzamin jest właśnie z tych przedmiotów (absolutnie nie idź do ogólnej w LO). Ja skończyłem mat-fiz w liceum i chyba dzięki temu sie dostałem (miałem jednak niezły wycisk z mat i fiz).

Sam kierunek elektronika jest trochę lżejszy, więc myślę, że głównym problemem jest dostanie się. Studia zakładają podstawę jako liceum, więc materaiła z elekroniki częściowo pokryje sie z technikum (przynajmniej na 1 roku).

Weź pod uwagę, że na studiach uczysz sie więcej jednego przedmiotu przez rok niż przez 4 lata w średniej.

Jeśli chodzi o ilość "żuli", to w LO i technikum jest mniej więcej tak samo - możliwe, że w mat-fiz w lo jest ich mniej. Jednak w technikum na gorszych kierunkach mogą byc znowu same żule - więc w ich liczba w całej szkole może znacznie przewyższyć LO.

matma i fizyka, to moje ulubione przedmioty :)

a ofkoz mam zamiar isc na studia :)

hie hie :P

ok, skoro odradzacie technikum....................

jakie poleicie liceum w wawie??

varrol-cmok za wyjasnienie kilku kwestii :)

a innym dziekuje, ale bez cmokania :)

nie znam was ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liceum ? to zalezy jak sie uczysz i w ogole ... jakie masz ambicje ...

jak sie ucze.....

pwoeidzmy, ze spedzajac na nauce 15 minut dizennie mam srednia 4.3 i ponad 80 pkt z testu probnego

ambicje mam duze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Św. Augustyn 100% absolwentów profilu mat-fiz dostaje sie na polibude...

Na profilu mat-fiz uczy chyba najbardziej charyzmatyczny fizyk w wawie...

Jest to jedna z dwuch czy trzech skól gdzie fizyka jest na bardzo wysokim poziomie, oraz przerabia się cały zbiork Kruczka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze sie mocno zastanowic  :!: 

idac tam to przez pierwsze 2 lata bedziesz mial taka masakre ze szok - przedmioty w stylu elektrotechnika , pracownie elektroniczne to nic przyjemnego  :?  to tylko sie tak wydaje ze jest cacy , potem dojda ci przedmioty uklady cyfrowe , uklady analogowe , uklady mikroprocesorowe - masakra , cieeeeezko to skumac , pozatym nie bedziesz mial dziewczyn w klasie  (strasznieeeee ciezko jest bez nich -ufff dobrze ze mam dzieczyne :P ), wogole radze sie dobrze i mocno zastanowic czy tego naprawde chcesz !

siema beton ja tez jestem z wrocka i chodze do technikum eletronicznego gdzie chodzisz jak do eznu to witam w klubie radioatywnch ;) odpowiedz i radze cie sie bruce poważnie zastanowić chyba że trafisz lepiej bo ta moja we wrocku jest poj****

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze sie mocno zastanowic  :!: 

idac tam to przez pierwsze 2 lata bedziesz mial taka masakre ze szok - przedmioty w stylu elektrotechnika , pracownie elektroniczne to nic przyjemnego  :?  to tylko sie tak wydaje ze jest cacy , potem dojda ci przedmioty uklady cyfrowe , uklady analogowe , uklady mikroprocesorowe - masakra , cieeeeezko to skumac , pozatym nie bedziesz mial dziewczyn w klasie  (strasznieeeee ciezko jest bez nich -ufff dobrze ze mam dzieczyne :P ), wogole radze sie dobrze i mocno zastanowic czy tego naprawde chcesz !

Trochę przesadzasz :) skończyłem Technikum Łączności G-ce, studiowałem na PŚ i Agh K-ów i muszę powiedzieć z własnego doświadczenia, że elektoniki w szkole się nie nauczysz jedyne co się nauczysz to gdzie masz szukać wiadomości na dany temat no i trochę postaw to też zapamiętasz. Szkoła to nie straszna mordęga a jedynie sztuka kombinowania, kto ją skończył to wie, że w szkole nie są ci najlepsi co się dużo uczą a tylko ci co dużo kombinują i umieją to robić, niestety tak jest, a zauważ najwięcej umie ten co z ledwością ma 3 (teraz chyba 2) bo zawsze musi być przygotowany do lekcji bo nigdy nie wie kiedy nauczyciel da mu szansę poprawienia stopnia :) a ci co mają 5 to są spokojni bo oni w oczach nauczyciela zawsze są przygotowani.

Podsumowując, najważniejszy jest 1 rok bo jak zrobisz dobre wrażenie i zdobędziessz opinię dobrego ucznia to całą szkołę masz z głowy a ostatnie lata to wakacje w przeciwnym wypadku to ...... :) musisz się uczyć nie tego co chcesz a tego co ci każą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi