Skocz do zawartości
Sunrise

Komputer Nie Uruchamia Sie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! I od razu przepraszam jeśli pisze nie w tym temacie, po prostu nie wiedziałem gdzie napisać.

Dostałem dzisiaj 2 wentylatory. Jeden musiałem wymienić w zasilaczu a drugi do obudowy. Oba 120x120. Gdy zamontowałem ten 1 w zasilaczu wszystko grało, komputer chodził i nie było żadnego problemu. Drugi natomiast chciałem podłączyć do obudowy. A ja idiota podłączyłem go jak był włączony komputer. Komputer wyłączył sie i już go nie dałem rady uruchomić, widocznie było jakieś spięcie. Robiłem wszystko co pisali tutajale nie dało rady go odpalić. Czy mogę coś sam jeszcze zrobić czy obowiązkowy będzie serwis?

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

PS. Zapomniałem dodać, że wiatraczki nie pracują. Jedynie gdy włączę zasilacz to pali sie laser od myszy. Czyli tak jakby zasilanie dostaje.

Edytowane przez Sunrise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli komputer w żaden sposób nie reaguje na przycisk power? Czy może płyta główna wydaje jakiś pisk, bądź mrugnięcie diodami, albo kody błędu? Musisz podłączyć jakiś pewny zasilacz, jeżeli wszystko będzie ok- spaliłeś zasilacz, jeżeli nie- mobo. Skoro pali się mysz, to prawdopodobnie spaliłeś tylko jedną linię, wentylatory wszystkie podłączone są chyba pod 12v czyli 4-pin podpinany do płyty nie dostarcza zasilania i pewnie dla tego komputer nie wstanie. Jak nie masz zasilacza pod ręką zostaje serwis. Ale prawdopodobnie nie obędzie się bez wymiany czegoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli komputer w żaden sposób nie reaguje na przycisk power? Czy może płyta główna wydaje jakiś pisk, bądź mrugnięcie diodami, albo kody błędu? Musisz podłączyć jakiś pewny zasilacz, jeżeli wszystko będzie ok- spaliłeś zasilacz, jeżeli nie- mobo. Skoro pali się mysz, to prawdopodobnie spaliłeś tylko jedną linię, wentylatory wszystkie podłączone są chyba pod 12v czyli 4-pin podpinany do płyty nie dostarcza zasilania i pewnie dla tego komputer nie wstanie. Jak nie masz zasilacza pod ręką zostaje serwis. Ale prawdopodobnie nie obędzie się bez wymiany czegoś.

Żadnego pisku nie ma, ani mrugnięć diodami, po prostu gdy wciskam przycisk power nic się nie dzieje. Być może jutro będę miał płytę główną aby sprawdzić.

Oby tylko był to zasilacz. Ale czy możliwe jest to jeżeli mysz się świeci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaa... fajnbie że dałeś jakiekolwiek info nt. mobo.cpu i innych podzespołów..... no ale cóz ... wróżki z PPC wywróza z fusów co i jak ...

Poza ty się ta nie ciesz bo mi jak spod PIII padła mobo to mysza świeciła jak oci.piała i tak to nic nie dało :D

Powodzenia

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego pisku nie ma, ani mrugnięć diodami, po prostu gdy wciskam przycisk power nic się nie dzieje. Być może jutro będę miał płytę główną aby sprawdzić.

Oby tylko był to zasilacz. Ale czy możliwe jest to jeżeli mysz się świeci?

Wszystko jest możliwe. Jak już będziesz miał pod ręką inny zasilacz ,a to nie pomoże to sprawdzaj inne podzespoły. Zacząłbym od pamięci ,procka. Odepnij wszystkie dyski i napędy. I na sam koniec dopiero sprawdź na innej płycie głównej. Teraz będziesz miał nauczkę by nie podpinać niczego do płyty przy włączonym kompie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem wszystko co pisali tutaj(...)

Oo, niezły artykuł.. Czy nie możnaby zrobić chociażby przy jego wykorzystaniu tematu z FAQ aby nie trzeba było powtarzać ciągle użytkownikom tego samego..? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kup nowy zasilacz, zepsuty może pociągnąć za sobą inne części kompa, a to wiąże sie z dużo wyższymi kosztami.

Co do nowego zasilacza to podaj jaki masz sprzęt, ale moim zdaniem starczy taki do 400 W, najlepiej forton, delta, tagan.

Jeśli masz jakieś wątpliwości co do kupna nowego zasilacza, koniecznie zajrzyj TUTAJ.

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj sprzecik to:

Procek: AMD Sempron 3400+ 2.2ghz

karta g: GeForce 7900GS

pamiec: 2x 1gb DDR

dysk: 2x 80gb

No i dalej to takie [ciach!]lki jak wentylatorki.

Tak, do takiego zestawu conajmniej zasilacz ze średniej półki (Fortron, Delta) o mocy przynajmniej 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi