DoctorPulse Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) Mam takie pytanie, czy mogę całość kosztów związanych z zakupem auta włożyć w koszty prowadzenia firmy? Chodzi mi o auto osobowe Edytowane 3 Lipca 2007 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 O ile mnie pamięć nie zawodzi to tak, jeśli samochód jest niezbędny do prowadzenia firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 w jaki sposób mam udowodnić że auto jest niezbędne w firmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 a jaka masz firme? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Sklep mięsny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Ale stary jak masz firmę to ją kupujesz i walisz jako aktywa i to jest traktowane jako powiększony majątek firmy, a używanie to walisz w koszta jako używanie majątku, amortyzacje, umorzenie itp. A co do wytłumaczenia to może być np, dostawa surowców od rzeźnika, lub jeśli sprzedajesz coś do innych miejsc to jako dostawę produktów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Nie podjąłbym żadnej decyzji związanej ze Skarbówką w oparciu o odpowiedzi na forum komputerowym. ;] IMO lepiej o tym rozmawiać z kimś, kto prowadzi ci księgowość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Pełen VAT możesz odliczyć tylko od dostawczaków i to musi być naprawdę dostawczak... czasy kratek w samochodach się już skończyły, chesz odliczyć pełen VAT to albo ciężarówka - fura bez tylnich siedzeń z kratą albo pickup... poszukaj na google takich informacji: http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 hm, a ojciec dziewczyny odliczył od podatków zakup Megane, Merca ML, i rav4, i zyje dalej ;] Do tego fakturki za paliwo .. no i busy a ma firme budowlaną/remontową.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) Cytat hm, a ojciec dziewczyny odliczył od podatków zakup Megane, Merca ML, i rav4, i zyje dalej ;]kiedy to odliczył ?? poza tym jest roznica w odliczaniu pelnego vatu... Edytowane 3 Lipca 2007 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 No on sobie pewnie w koszty wrzucił i ten podatek to pewnie tylko 19 % a nie cała reszta,tak to i moja starsza robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) slavOK napisał(a): kiedy to odliczył ?? poza tym jest roznica w odliczaniu pelnego vatu...Powiedzieli mi tylko że rav4 wyszła go połowe niż normalnie+dał na zamiane megane(2000r, 1.4-kibel jakich mało(myśle że ok 17k warte)) i za rav4 z 2005r 2.0 3 drzwi dał ok 15k. a Było to między świętami a nowym rokiem-ttymi ostatnimi; dokładnej procedury nie znam ; ] Edytowane 3 Lipca 2007 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 byłem w biurze rachunkowym i mogę auto wpisać w koszty, całą ratę za auto biorę jako amortyzację a płacę ze swoich pieniędzy jedynie Vat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Cytat byłem w biurze rachunkowym i mogę auto wpisać w koszty, całą ratę za auto biorę jako amortyzację a płacę ze swoich pieniędzy jedynie Vatnop wcześniej nawet nie trzeba było Vatu płacić ;) no trza przy odsprzedaży ale to inna działka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...