Skocz do zawartości
M4ciek

Zawieszające Się Kolejno Procesy

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie, na dzisiaj taki oto problem który mam od pewnego czasu, jednak dzisiaj problem ten pojawił się zbyt wiele razy jak na moją cierpliwość...

otóż podczas zwyklej pracy w systemie co jakiś czas następuje zawieszenie systemu, tzn. któryś z uruchomionych procesów, w danym momencie użyty mówi mi "mam Cię w [gluteus maximus]" i wskakuje na 50% CPU (mam dwurdzenia); pomaga CTRL+ALT+DEL i skillowanie takowego, ale problemem jest to, że w większości przypadków po zabiciu jednego, używam jakiejś innej aplikacji (np. poprzez aktywacje jej okna) i to z kolei ona przejmuje chorobę maksymalnego obciążenia procka i tak sobie mogę wywalić kilka procesów jeden po drugim. Najczęściej w całej tej wku... już "zabawie" uczestniczy explorer.exe chociaż nie zawsze łańcuch zaczyna się od akurat niego. Często wywala się firefox podczas normalnego wczytywania strony (99% i stoi po czym się pojawia (brak odpowiedzi), potem winamp + np. totalcmd czy gg (różne kolejności, zależy co wpierw spróbuję użyć, na co się przełączę); czasami wywali się tylko 1-2 procesy i je uruchamiam z powrotem po sekundzie (np. firefox.exe), ale z explorer.exe już tak łatwo nie jest bo często wywołany ponownie nie daje się uruchomić (od razu wskakuje ponownie na maksymalne obciążenie i jedyne co mogę to znowu go wywalić) - pomaga dopiero usuniecie jeszcze kilku innych procesów przed nim i dopiero raczy mi się odpalić ponownie.

Skanowałem system ad-aware, spybotem, korzystam z aktualizowanego na bierząco KIS'a. Chciałbym wiedzieć czemu mam takie jaja z XPekiem :( :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość @kedzior

tzn. któryś z uruchomionych procesów, w danym momencie użyty mówi mi "mam Cię w [gluteus maximus]"

A jak nazywa sie ten proces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm wydawało mi się to jasne, ale może faktycznie nie doprecyzowałem; najczęściej jest to explorer lub firefox chociaż inne zwykłe aplikacje też już blokowały cały system - killując jeden proces, problem wchodził na tą aplikację której użyłem w następnej kolejności (a raczej próbowałem); raz wywalę 1-2 procesy a raz muszę i z 5 zanim to się "uspokoi"

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odgrzewam swój temat, bo nadal liczę na pomoc :(

oto sytuacja sprzed paru chwil:

oglądam sobie małe materiały filmowe (SubEdit Player w toku); w tle Firefox gdzie akurat przeglądam stronkę; klikam na jakimś tam linku prawym i zwiecha! killuje proces firefox.exe; po sekundzie spokoju zawiesza się subedit.exe; no to jego też usuwam. następnie prawym przyciskiem myszy klikam kolejno na ikonę Gadu-Gadu:

Dołączona grafika

kill potrzebny...

potem prawym specjalnie wybrałem ikonę Skype z zasobnika... oczywiście stało się to:

Dołączona grafika

następny był już tylko explorer.exe:

Dołączona grafika

już bardziej obrazowo się nie da tego pokazać... jakieś pomysły co sprawdzić? co to może być (nie uśmiecha mi się reinstalowanie systemu)

edit: nie mogłem uruchomić explorer.exe z listy poleceń od razu (*nie mogłem = 100% obciążenia rdzenia "na wejście" dla tego procesu); zdołałem włączyć FF na nowo, wrzucić zrzuty ekranu na imageshacka i napisać tego posta; po czym próba uruchomienia procesu explorer.exe zakończyła się sukcesem

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz czy grzebales w biosie bo skoro system wydaje sie byc czysty RAM mnie zaczyna interesowac...

jeśli pytasz o OC to odpowiadam: brak; z resztą jakichkoliwek innych ustawień związanych z RAMem z BIOSie również nie ruszałem (poza koniecznym resetem po wymianie pamięci z jakichś noname na GEIL'e) mam zrobić jakieś screeny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki IHS, zrobię to i zobaczę co się będzie dziać, w każdym bądź razie to akurat że padł jakiś odtwarzacz, zdarzyło się po raz pierwszy; bo lawina zaczyna się najczęściej na firefoxie, winampie lub którymś z komunikatorów :) ew.pada jako pierwszy explorer.exe; dam znać niebawem czy są zmiany (takie jaja z systemem mam średnio 2-3 razy na dobę (z kompa korzystam obecnie po ok.16/24h)

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi