Skocz do zawartości
Gość wierci13'

Pytanie Apropo Chłodnicy :|

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wierci13'

jak w temacie a jak by tak chłodnice umieścić w szczelnym pojemniku i zasypać ja suchym lodem ?

był by efekt czy nie ?

prosze nie dawać mi ostrzeżenienia za ten temat :) :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w temacie a jak by tak chłodnice umieścić w szczelnym pojemniku i zasypać ja suchym lodem ?

był by efekt czy nie ?

prosze nie dawać mi ostrzeżenienia za ten temat :) :damage_wall:

Cóż o ile sie nie myle to efekt by był taki że na wężykach zeczeło by się robić coś w stylu szronu - lodu który z czasem by topniała i powodowała zmiane stanu skupienia wody z krystalicznego - szron (lód) do ciekłego - woda. Co mogło by spowodować niemałe szkody w naszym jakże pięknym komputerku. O ile sie nie myle to już ktoś wkładał chłodnice do zamrażarki i był właśnie taki efekt. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Edytowane przez mato22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym, skoro ma się suchy lód, po co zasypywać nim chłodnicę, jeżeli można zrobić chłodzenie suchym lodem, bez korzystania z wc:P? A efekty byłyby zdecydowanie lepsze:P Poza tym woda mogłaby zamarzać, niszcząc układ- lód ma większą objętość niż woda- pękają fragmenty takie jak pompa, pleksi z blokach. Raczej wątpliwy sposób chłodzenia.

Edytowane przez macru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdury gadacie i tyle. Woda by nie zamarzła, bo pudełko by rozsadziło :lol: Przecież DI nie można przechowywać w szczelnym opakowaniu, zwłaszcza w połączeniu ze źródłem ciepła, bo efekt to duże BUM(widziałeś to DEVILEK :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Ekstremalnym, jest relacja z benchingu Hindenburg Extreme i tam na ich filmiku jest wlasnie chlodnica posypana DI, temp byla cos okolo -4* :wink:

Edytowane przez KonradGT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Ekstremalnym, jest relacja z benchingu Hindenburg Extreme i tam na ich filmiku jest wlasnie chlodnica posypana DI, temp byla cos okolo -4* :wink:

Temp minimalna to -5.2* z tego co pamiętam. Nic nie było zamykane, po prostu posypałem chłodnicę bez wentyli DI i tyle ;] Chciałem zbić trochę temp wody, a potem musiałem się bawić szmatką i wycierać wodę z węży i bloków, bo się woda za bardzo ochłodziła ;]]

@wierci13'

Był już podobny topic gdzieś w tym dziale. Poszukaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp minimalna to -5.2* z tego co pamiętam. Nic nie było zamykane, po prostu posypałem chłodnicę bez wentyli DI i tyle ;] Chciałem zbić trochę temp wody, a potem musiałem się bawić szmatką i wycierać wodę z węży i bloków, bo się woda za bardzo ochłodziła ;]]

No i o tym wlasnie mowie, posypales malo i juz sie skraplalo. Zasypiesz cala chlodnice i z wody zrobi sie lod.

Puma wsadz sobie piwo, cole co tam chcesz do pojemnika z di i zostaw na troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK, widziałeś co sie działo jak do wody dodałem DI i taki sam efekt będzie jak chłodnicę zasypiesz DI i włożysz do SZCZELNEGO pojemnika. Wytworzy się bardzo duże ciśnienie ze względu na sublimację DI i rozsadzi pojemnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK, widziałeś co sie działo jak do wody dodałem DI i taki sam efekt będzie jak chłodnicę zasypiesz DI i włożysz do SZCZELNEGO pojemnika. Wytworzy się bardzo duże ciśnienie ze względu na sublimację DI i rozsadzi pojemnik.

W szczelnym owszem, moze i by tak bylo ;) Raczej napewno :P

Ale jesli np. wsadzisz sobie chlodnice do jakiegos pojemnika z styropianu i zasypiesz ja cala lodem, to woda raczej dlugo nie poplynie. Mowa oczywiscie o nie zamknietym pojemniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wodnik.

ekhm.. o 2672364[/snapback]

Tak, ty sie bawiles szmatka a ja stalem i trzymalem te delty przez 15minut.. :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi