kurniczek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Gram sobie w gierke i nagle zwis wiec daje reset i teraz za kazdym razem jak wlaczam kompa takie cos wyswietla sie. http://img224.imageshack.us/my.php?image=p1000314ki3.jpg Co z tym zrobic? system to xp pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Zresetowały ci się ustawienia w biosie. Musisz wejść (DEL), poustawiać i zapisać zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 tak zrobilem i to nadal to sie wyswietla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Może bateria padła i nie trzyma ustawień... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonymen1989 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) Może bateria padła i nie trzyma ustawień...Spróboj jeszcze raz ustawić wszystko razem z gdzina i data. Uruchom ponownie kompa wejdz do sys. Zobacz wszystkie parametry czy sie zgadzaja wyłącz i włacz kąpa. Ps. Bateria do ustawien nic nie ma. Myśle ze płyta padła(bios), jeśli nic nie pomoże czeka Cie wizyta w serwisie. kręciles kompa ?? zreszta widaćw biosie ze bateria napięcie ma. Edytowane 12 Lipca 2007 przez sonymen1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 kiedys krecilem, ale juz z rok jak nie wiecej jest ustawiony na domyslnych ustawieniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ps. Bateria do ustawien nic nie ma. Myśle ze płyta padła(bios), jeśli nic nie pomoże czeka Cie wizyta w serwisie. kręciles kompa ?? zreszta widaćw biosie ze bateria napięcie ma. Eee tam od razu płyta padła. Niech najpierw pamięć poprzekłada do innych slotów oraz dyski i napędy popodpina w innej (odpowiedniej rzecz jasna) konfiguracji - jeżeli to nic nie da niech wymieni bateryjkę (nieważne że ma napięcie) - jeszcze zworkę możesz sprawdzić czy jest i jeżeli tak to czy dobrze włożona - jeżeli będzie i będzie dobrze włożona oraz poprzednie zabiegi nic nie dadzą to wtedy będziemy mogli gdybać nad MOBO. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonymen1989 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Eee tam od razu płyta padła. Niech najpierw pamięć poprzekłada do innych slotów oraz dyski i napędy popodpina w innej (odpowiedniej rzecz jasna) konfiguracji - jeżeli to nic nie da niech wymieni bateryjkę (nieważne że ma napięcie) - jeszcze zworkę możesz sprawdzić czy jest i jeżeli tak to czy dobrze włożona - jeżeli będzie i będzie dobrze włożona oraz poprzednie zabiegi nic nie dadzą to wtedy będziemy mogli gdybać nad MOBO. Pozdrawiam. Fakt zapomniałem o pamieci na szybko pisałem. Sproboj jeszcze pamięć przetestować zeby mieć pewność ze to nie ona. MAsz godzine jak kompa wyłaczysz i włączysz?? to też moze wykluczyc baterie. Miałem taki przypadek niby bateria bateria w sklepie mówią ale wiadomo oni zawsze maja racje;p Oczywiście bios padł tak jak podejżewałem. Sie okaże nie bd spekulować ;d jeśli nie ma odp od użytkownika. ps. skoro wczesniej mu to biegało to myśle że przekłądanie napedów mija sie z celem. Ale spróboj Edytowane 13 Lipca 2007 przez sonymen1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 ps. skoro wczesniej mu to biegało to myśle że przekłądanie napedów mija sie z celem.Czemu..? Wielokrotnie bywa tak, że dyski są podpięte we względnie dobrej konfiguracji - BIOS i Windows je widzi, ale powodują takie właśnie zamieszanie. Naprawdę, miałem tak już niejednokrotnie - czasami powodowało to również niestabilność systemu. Miałem tak np. gdy miałem podpiętą nagrywarkę DVD na Primary Master, nagrywarkę CD na Primary Slave i mój HDD na Secondary SLAVE (Secondary Master był wolny) - podpiąłem tak przez przypadek i nie zauważyłem tego - zwróciłem na to uwagę dopiero, gdy właśnie przy każdym uruchomieniu resetował mi się BIOS. Wielokrotnie też było tak że z powodu tego, że wszystko było względnie podpięte dobrze i teoretycznie powinno działać bez problemów (ale wiadomo - praktycznie jest inaczej) np. komputer po restarcie się nie uruchamiał (piszczał), dopiero wyłączenie i ponowne włączenie dało "zapłon" - ale resetował się BIOS. Pomagała zmiana konfiguracji podłączenia dysków i napędów :) W sumie wiesz - każdą opcję należy sprawdzić w miarę możliwości - a akurat to nie trwa długo i nie wymaga jakiegoś wielkiego wysiłku etc ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 ale czy ten komunikt szkodzi sprzetowi itp.? bo jak nie to niech sie wyswietla ;p mi to rybka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 ale czy ten komunikt szkodzi sprzetowi itp.? bo jak nie to niech sie wyswietla ;p mi to rybka :DHmm.. Sam komunikat "sprzętowi nie szkodzi" - jednakże za każdym ponownym uruchomieniem ci się wszystko kasuje i przywracają się "ustawienia fabryczne". W niektórych przypadkach np. procesor zmienia częstotliwość na mniejszą (u mnie po resecie BIOSa mój Sempron 2600+ [11.0x166] "zmienia częstotliwość" na 11.0x100). Poza tym wszelakie ustawienia, np. włączenie/wyłączenie urządzeń i portów na płycie głównej, zasoby, szczegóły bootowania - to wszystko zmienia wartości na domyślne. Na przykład: Ja na swoim MOBO gdy zresetuję BIOS muszę: 1. Ustawić odpowiednią ilość pamięci operacyjnej karty graficznej (256MB, domyślnie 128) 2. Wyłączyć kontroler Serial ATA (bo nie mam żadnych urządzeń SATA więc tylko przeszkadza) 3. Wyłączyć zintegrowaną kartę sieciową (bo jej nie używam, a włączenie powoduje wydłużenie czasu ładowania systemu) 4. Ustawić, aby komputer "ssał" system bezpośrednio z HDD (nie szukając najpierw bootującej płyty i dyskietki bo to też jest uciążliwe czasami) - i z którego HDD ma najpierw ssać (mam 2) 5. Ustawić, aby komputer włączał się za naciśnięciem dowolnego klawisza na klawiaturze (HOT Key: Any Key) - bo z tego przyzwyczaiłem się już korzystać 6. Ustawić prawidłową częstotliwość procesora (wyżej opisane) Ja to ustawiam - rzecz jasna nie muszę. Gdybym nie ustawiał, to miałbym wolniejszy procesor, karta wykorzystywałaby tylko połowę pamięci, po każdym uruchomieniu szukałoby urządzeń SATA, przy uruchamianiu systemu szukałoby sieci, przed każdym uruchomieniem systemu komputer przeszukiwałby Flopa i CD-ROMy w poszukiwaniu dysków startowych oraz nie mógłbym włączać komputera za pośrednictwem klawisza klawiatury. Rzecz jasna np. Twoja płyta główna nie musi po resecie BIOSu zmieniać częstotliwości procesora i możesz "od zawsze" pracować na standartowych ustawieniach - wtedy ci to nie zrobi różnicy. Ale jeżeli masz za każdym uruchomieniem wszystko ustawiać to lepiej trochę pogrzebać, żeby zaoszczędzić sobie czas spędzony na ustawianiu wszystkich opcji przy każdym uruchomieniu. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...