Skocz do zawartości
Koowi

Prośba O Sprawdzenie Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

No więc mam w portfelu troche gotówki i chcę zakupić drugi pc.

Głównie komp będzie służył do gier , później grafika , filmy itd ;)

OC oczywiście z czasem też będzie ;)

Mobo: Abit IP35 < Na niego wejdą te nowe 4 rdzeniowce ?

Procek: Tu mam problem bo z czasem pewnie go wymienię na lepszego więc chodzi mi o jakiegoś taniego żebym mógł pograć w nadchodzące hity np. CoD 4 itp do czasu aż nie stanieją 4 rdzeniowce. No chyba że inwestować w E6750 ?

Grafika: Jeśli słabszy procek to brać 8600GT czy od razu 8800GTS ?

Pamiątki: Goodram 2X1GB 667MHz vs OCZ Platinum 2X1GB 800MHz CL4 w które inwestować ?

HD: Western Digital WD2500AAJS 250GB albo wersja 500GB bo taka oferuje sklep w mieście :P

DVD-RW Samsung SH-183L SATA < tutaj kompletnie nie miałem pomysłu co wybrać więc zapodałem z topicu Syszaka

Zasilacz: Chcę coś cichego , dobry będzie Be-quiet Straight Power BQT E5-550W czy może coś słabszego zakupić ?

Obudowa: Hmm... coś taniego , z szybką plexi i z dobrym przewiewem

Monitor: Benq FP93GP vs Nec 90GX2 , który lepszy ?

W sumie na wydatki mam jakieś 4.000 - 4.500 zł , zawsze można dołożyć troche złotych ;)

Edytowane przez Koowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Abita IP35-E wsadzisz Penryna, jeśli o niego CI chodzi

E6750 > E6420 > E4300. Ten pierwszy robi jakieś 3,8 :)

8600GT IMO. Super pałer GTS'a skończy się wraz z wejsciem DX10 na rynek

zależy do jakiego proca - podejmij decyzję i wtedy pomyślimy

500GB pewnie się nie opłaci

dvd-rw dobra , mam taką ;)

może Corsair 520W ?

obudowa - jaką szybką ? Coolermaster Eilte 330/331 albo jakiś Chieftec

ja bym brał BenQ, ale specem od LCD nie jestem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Na ile miechów styknie ten E6750 , bo chce odłożyć już coś kasy na jakiegoś 4-rdzeniowego ? (te ok 680zł to aż tak dużo nie jest , ale skoro mam go zmieniać później to po co marnować kase , w sumie to nie wiem nawet kiedy wyjdą te Penrymy i jaka cena ich będzie ... )

Jeśli zdecyduje się na niego (E6750) to jaką kartę wtedy do niego zakupić ?

Czemu 500 GB się nie opłaci ? ( cena w sklepie 420 zł więc praktycznie to cena 2x 250 GB) .

Co do obudowy to chodzi mi że boczna ściana jest z plexi czyli widać wnętrze potwora ;)

Nad wyborem monitora to jeszcze poszukam jakiś informacji i podejmę sam decyzję ;)

Co do zasilacza to nie wiem bo nie miałem styczności z tą firmą ;)

Czekam na dalsze wskazówki ;)

Edytowane przez Koowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może dlatego ze 86gt jest dużo dużo tanszy od 88gts a w dx10 jedne i drugi sobie kiepsko poradzi, imo lepiej kupić narazie kartę tańszą co za tym idzie słabszą i dopiero jak wyjdzie kolejna seria kart ati/nv to dopiero te beda sie nadawac do dx10, to sprzedac tego 86 dołożyć trochę i kopić coś wydajnego. ale to jest moje zdanie możne beka chodziło o cos innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Na ile miechów styknie ten E6750 , bo chce odłożyć już coś kasy na jakiegoś 4-rdzeniowego ? (te ok 680zł to aż tak dużo nie jest , ale skoro mam go zmieniać później to po co marnować kase , w sumie to nie wiem nawet kiedy wyjdą te Penrymy i jaka cena ich będzie ... )

Jeśli zdecyduje się na niego (E6750) to jaką kartę wtedy do niego zakupić ?

Czemu 500 GB się nie opłaci ? ( cena w sklepie 420 zł więc praktycznie to cena 2x 250 GB) .

Co do obudowy to chodzi mi że boczna ściana jest z plexi czyli widać wnętrze potwora ;)

Nad wyborem monitora to jeszcze poszukam jakiś informacji i podejmę sam decyzję ;)

Co do zasilacza to nie wiem bo nie miałem styczności z tą firmą ;)

Czekam na dalsze wskazówki ;)

E6750 starczy na długo, szczególnie po o/c . Właściwie proca często się nie wymienia ;) Jak cena 500GB jest niska, to OK, jeszcze niedawno taki motyw sie nie opłacał

no to możesz wziąć jakiegoś Chiefteca z oknem z boku. Byle nie jakiś wieś-tuning

Corsair jest mało popularny w zasiłkach, ale ten 520W to cud, miód i orzeszki :)

Skoro 8800 gts bedzie cienko w dx10 to czemu polecasz 8600 gt ktore jest jeszcze wolniejsze?

bo mniej straci, jak pod DX10 będzie chciał kupić coś wydajnego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widziales gry pod dx10?Nie to dziwne... jak wylaczy aa nadal pewnie pogra... jesli ktos radzi karte 3 tansza i kilka razu wolniejsza to nie mam pytan. Pewnikeim g92 w SLI sobie z dx nie poradzi...no ale przypuszczenia mozna snuc dlugo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wybiore tego E6750 bo różnica cenowa między nim a 6420 to jakieś 40 zł , więc chyba warto dopłacić :)

Aaa jeszcze mam pytanie odnośnie mobo ;) W sumie to mógłbym przeznaczyć te niecałe 600 zł na tą płyte , ale zastanawiam się czy to ma sens skoro z czasem jak pojawią się te 4 jajowce to pewnie wyjdą jakieś lepsze od tej płyty czy się myle ? Zresztą są jakieś różnica między wersją IP35-E a IP35 ?

Który to będzie dysk na komputroniku Western Digital WD2500AAJS 250GB ? Nie chcę źle wybrać ;)

Zastanawiam się nad monitorem ale CRT , jaki byście polecili ? (To już z osobnej kasy)

No i jest dylemat z wyborem karty heh... , czy CoD4 ruszy na tym 8600 ? Czy jednak zakupić z zaoszczędzonych złotówek z płyty tego 8800GTS.

Edytowane przez Koowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi